Psikiyatrist Kimdir, Nasıl Psikiyatrist Olunur?

Psikiyatrist Kimdir, Nasıl Psikiyatrist Olunur?

Günümüzde ruh sağlığına eskisinden çok daha fazla önem verilse de toplumun önemli bir bölümünde psikolojik tedavi almak hala tabu olarak görülüyor.

Günümüzde ruh sağlığına eskisinden çok daha fazla önem verilse de toplumun önemli bir bölümünde psikolojik tedavi almak hala tabu olarak görülüyor. Bu durum İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yavaş yavaş değişiyor. Tıp alanında yapılan araştırmalar ciddi fiziksel rahatsızlıkların psikolojik temelli olarak ortaya çıktığını ispat ediyor. Bu araştırmaların yoğunlaşması ve kamuoyuna sunulması da artık daha fazla kişinin psikolojik tedavi görmesini sağlıyor. Yaşam koşullarının değişimi ve toplumsal olayların artışı bugün giderek daha fazla kişinin bir uzman psikiyatrist ziyaret ederek tedavi isteğinde bulunmasına neden oluyor. Peki psikiyatrist kimdir ve dahası psikiyatrist nasıl olunur?

psi.jpg

Psikoloji terimlerine hakim olmayan kişiler psikiyatrist ile psikoloğu sık sık birbiriyle karıştırırlar. Halbuki psikiyatrist ve psikolog arasındaki fark oldukça büyüktür. Her ikisi de psikolojik sağlık alanında hizmet verse de yetkileri ve sorumlulukları daha farklıdır. Psikolog olmak için 4 yıllık psikoloji ihtisası yapmak gerekir. Bu eğitimi gören kişiler klinik açabilme ve psikoterapi yapabilme hakkına sahip olur. Ancak psikologlar tedavi amacıyla ilaç yazamazlar.

Psikiyatrist olmak için ise ilk olarak tıp eğitimi almak gerekir. Bu kişiler aslında gerçek birer doktordur ve insan anatomisinin tamamına hakimdir. Psikiyatrist olmak isteyen kişiler öncelikle tıp eğitimini tamamlar, ardından da psikiyatri alanında ihtisas yaparlar. Bu uzun eğitim süreci sonrasında ise kendilerine başvuran hastalara ilaç yazma yetkisine sahip olurlar. Peki, psikoloji dalında ilaç yazmak neden gereklidir? Bugün psikiyatrik rahatsızlıkların büyük bir çoğunluğunda beyin kimyasında yaşanan bozukluklar olduğu görülür. Mesela uzun süre kaygı durumunda kalan bir beyin yeterince mutluluk hormonu salgılayamaz ve bu durum kişinin depresyona girmesine neden olur. Bu noktada sorunun fiziksel kaynağına inmek ve beyin kimyasını düzeltmek için ilaç kullanmak gerekli hale gelir. Verimli bir tedavi süreci için psikiyatristin yazdığı ilaçları uygun dozlarda kullanmak ve doktor takibi olmadan bırakmamak gerekir.

Madalyon Psikiyatri Merkezi bünyesinde çok sayıda psikiyatrist görev almaktadır. Madalyon Klinik, ilke olarak kar gütmeyen bir kuruluş olduğundan danışanlar uygun fiyatlarla hak ettikleri tedaviyi görebilmektedir. Psikiyatristlerin sıkı takibi sonucunda hastanın semptomlarının ortadan kalması ve hastalığın bir daha nüksetmemesi hedeflenmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.