Probiyotik Nedir?

Probiyotik Nedir?

Probiyotik, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı organizmalara verilen isimdir.

Probiyotik, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı organizmalara verilen isimdir. Bağırsaklarda yaşayan canlı organizmalar, genellikle vücudun bütün bağışıklık sistemini yakından ilgilendiriyor. Bağırsak florasında yeterli sayıda bulunan probiyotik, vücudun her anlamda sağlıklı olmasını sağlar.

Bağırsak florası vücudun bağışıklık sisteminin kontrol edildiği yegane bölgelerden biridir. Bu yüzden vücuda direnç kazandırmak için bağırsakların sürekli faydalı bakteriler ile desteklenmesi gerekmektedir. Bunun yanında patojen bakterilerin barınması, probiyotikler tarafından engellenir. İkinci beyin probiyotikler söylemi de vücudun bütün sistemlerinin bağırsaklar tarafından kontrol edilmesiyle oluşmuştur. Bu söylem insanlara bağırsakların önemini en net anlatan cümledir.

Probiyotikler Ne İşe Yarıyor?

Sindirim sistemi ve bağışıklık sistemini düzenlemekle görevli olan probiyotik bakteriler, beynin işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Obezite, alerji, depresyon, anksiyete ve diğer birçok hastalık bağırsakların görev tanımı ile ilişkilidir. Probiyotik gıdalar ile beslenen bireylerde sağlık sorunu görülme olasılığı daha düşüktür. Antibiyotik kullanımı insanlarda zararlı bakterilerin yanında faydalı olanların da vücuttan atılmasıyla sonuçlanıyor. Bu gibi ilaç kullanımlarında mutlaka probiyotiksupplement takviyesi yapılmalıdır.

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotik, özetle probiyotiklerin yediği nanoorganizmalardır. Vücutta bulunan ya da dışarıdan alınan probiyotik bakterilerin çoğalması ve yaşamaya devam edebilmesi için gerekli besin öğeleridir. Midede ve ince bağırsakta sindirilmesi mümkün olmayan prebiyotikler, vücutta probiyotikleri mutlaka buluyorlar. Hem probiyotiklerin hem de bağırsağın sağlığa kavuşmasını sağlıyorlar. Bağırsakların düzenli çalışması için probiyotik ve prebiyotik besinler tüketilmelidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.