Piyasalarda Normalleşme Günü!

Piyasalarda Normalleşme Günü!

Parti liderlerinin seçim sonrası sıcak açıklamaları piyasalarda tedirginlik yarattı. Uzmanlara göre, koalisyon fiyatlara yansımıştı ama 'uzlaşmazlık' ihtimali korkuttu. Gözler bugün kurların nasıl hareket edeceğinde

Pazar günü yapılan seçimlerin ardından 13 yıllık tek parti hükümeti döneminin sona ermesiyle ‘koalisyon mu, erken seçim mi’ tartışmaları başladı. İlk günden yaşanan belirsizlik piyasalarda sert dalgalanmalara neden oldu. Cuma günü 2.6615 TL olan dolar, dün sabah 2.8094 TL’ye kadar fırladıktan sonra akşam saatlerinde 2.7633 TL’ye gevşedi.Türk Lirası dolar karşısında yüzde 5 ile Ekim 2008’den bu yana en yüksek günlük değer kaybını yaşadı. Euro ise 3.1148 TL’ye kadar tırmandıktan sonra günü 3.0978 TL’den tamamladı. Borsa İstanbul da açılışta yüzde 8 üzeri düşüşün ardından kayıplarının bir kısmını telafi ederek günü yüzde 5.05 düşüşle 77 bin 805 puandan kapattı. Cuma yüzde 9.90’dan kapanan gösterge faiz ise yüzde 10.43’e yükseldi.

BORSA ÇIKIYOR, DOLAR DÜŞÜYOR!

Dolar bugün ise güne sakin başladı. Serbest piyasada dolar günün ilk dakikalarında 2.7530 TL, euro ise 3.1180 TL'den işlem gördü. Saat 14.43 itibarıyla dolar dünkü kapanışının yüzde 0.60 altında 2.7350 TL, euro 3.0840TL seviyesinden satılıyor. Borsa İstanbul ise aynı saat itibarıyla dünkü kapanışının yüzde 0.92 üzerinden bulunuyor.

1 DOLAR KAÇ LİRA ODLU?

Peki, piyasalar neden seçim sonuçlarına bu kadar sert tepki verdi? Önceki yıllarda yapılan seçimlerde sonuçları oldukça isabetli öngören piyasalar bu sefer tahminlerinde yanıldı mı?

SONUÇ DEĞİL, HÜKÜMET KRİZİ DOĞAR MI KAYGISI ETKİLEDİ

Analistlere göre, seçim sonuçları piyasalar açısından sürpriz olmadı. Çünkü koalisyon da beklentiler ve fiyatlamalar içerisinde yer alıyordu. Uzmanlar borsada yaşanan sert satışların asıl nedeninin muhalefet partilerinin ilk açıklamalarında AK Parti ile koalisyona sıcak bakmadıkları yönündeki tavırları olduğunu kaydediyor. Hem yabancı yatırımcıların hem de yabancı basının seçim sonuçlarına yönelik olumsuz yorumlarda bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, buna karşın hükümetin kurulamaması ve erken seçim gibi belirsizliklerin tedirginlik yarattığını ifade ediyorlar. Doların ilk tepki olarak 2.80 TL’nin üzerine çıktıktan sonra hızla 2.76 TL’ye indiğini kaydeden bankacılar, bu hareketi ise şöyle yorumluyor: “Bu bütün olumsuzlukların fiyatlandığını ve en ufak iyi haberde kurda yönün aşağı olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki günlerde hükümetin kurulması halinde piyasa hızla alıma geçecektir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.