Piyasadaki dalgalanma çok ciddi

Piyasadaki dalgalanma çok ciddi

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Akın Kozanoğlu, piyasalardaki dalgalanmanın, geçen yıl Mayıs-Haziran'da yaşanandan daha ciddi olduğunu belirtti.

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Akın Kozanoğlu, piyasalardaki dalgalanmanın, geçen yıl Mayıs-Haziran'da yaşanandan daha ciddi olduğunu belirterek, ''Kaynağının ABD olması... O beni biraz endişelendiriyor ama bunun çok uzun süreli, çok vahim neticelere ulaşacağını pek tahmin etmiyorum'' dedi.

Kozanoğlu, yeni Sigorta Kanununun sigortacılık sektörüne etkileri ve sektörde yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere düzenlediği basın toplantısında, yıllardır beklenen yeni Sigorta Kanununun 17 Haziran 2007'de çıktığını hatırlatarak, yeni kanunun sektörün standartlarını koruyan ve geçmişe göre yükselten bir özelliğe sahip olduğunu, sigorta şirketlerinin güvenilirlik çıtasını daha da yukarıya çıkardığını, karşılıklar çıtasını yükselttiğini söyledi.

Akın Kozanoğlu, yasanın teknik karşılıklar dolayısıyla sigorta şirketlerine eskisinden daha fazla karşılık ayırma ihtiyacı getirdiğini belirterek, ''Bizim açımızdan (Ak Sigorta) likiditemizi yüzde 50 civarında etkiledi. Ak Sigorta'nın likiditesi bol olduğu için çok etkilenmiyor ama bazı şirketler bundan etkilenebilir'' dedi. Yeni kanun ile acentelik ve eksperliğin tam bir meslek haline getirildiğini, tüketici lehine birçok hüküm konulduğunu, birlik bünyesindeki tahkim müessesinde tüketici temsilcilerinin de yer alacağını ve bu müessesenin sigortalıları rahatlatacağını vurgulayan Akın Kozanoğlu, şunları kaydetti:

''Yasanın sigorta pazarını büyütme özelliği olduğunu düşünüyoruz. Sigorta pazarı hala küçük olmakla birlikte son 10 yıldır büyüyor. Reel olarak yüzde 10-15 büyüyordu. Bu yıl yüzde 20 büyüyecek diye düşünüyoruz. Sigortacılığın itibarının yükselmesi sigortalanma ihtiyacını artıracaktır. Tüketicileri sigortalı olmaya bir parça özendirecektir. AB standartlarının da bu yasanın içine monte edildiğini görüyoruz. Biz bu yasayı çok beğendik. Sigortacılığın standartlarını koyan ve yücelten, tüketiciyi sigortalı olmaya teşvik eden ve pazarı büyüten özellikleri nedeniyle çok beğendik. Sektörün itibarını da artıran bir yasa olarak değerlendiriyoruz''

''BÜYÜME PENETRASYONUN ARTMASIYLA OLUYOR''

 Akın Kozanoğlu, bir gazetecinin, her yıl enflasyonunun üzerindeki büyümeyi sektörün nasıl gerçekleştirdiğine ilişkin sorusu üzerine, bu büyümenin daha çok penetrasyonun artmasıyla olduğunu, branşların çoğaldığını belirterek, yabancıların bu pazarın çok büyüyeceğine inandıkları için Türkiye'ye gelip yatırım yaptığını söyledi. Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Akın Kozanoğlu, ''Standartlara uymayacak şirketleri var mı?'' sorusu üzerine de mali disiplinlere tam uyum sağlayamayacak şirketler olabileceğini düşündüğünü ifade ederek, yeni ortaklıklar ya da ortakların mali bünyeyi güçlendirmelerinin söz konusu olabileceğini söyledi.

Dalgalanmanın sigorta sektörünü hiç etkilemediğini, sigortacılığın geçici dalgalanmalardan etkilenmeyen nadir sektörlerden biri olduğunu belirten Kozanoğlu, seçim ve Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi olaylardan sektörün pek etkilenmediğini ve Türkiye ekonomisi iyi giderse sigortacılığın çok büyüyeceğini kaydetti. Hayat dışı branşlarda sigortaların yüzde 70-80 oranda acenteler aracılığıyla satıldığını, emeklilik ve hayat branşlarında ise banka kanalının çok güçlü olduğunu, acentelerin zayıf kaldığını bildiren Kozanoğlu, bir soru üzerine ''Türkiye'de tut-sat (mortgage) konusu daha emekleme aşamasında. Dalgalanmada tut-sat fonlarının etkilendiği bir şey yok. Şu anda hedge fonda yatırımımız yok'' dedi.

SABANCI'NIN SİGORTADAN ÇIKMAK DİYE BİR NİYETİ YOK''

Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Akın Kozanoğlu, Avivasa'da ortak yönetim prensibi belirlediklerini ve kararların mutabakatla alınacağını ifade ederek, sigortacılığın Sabancı'nın temel işi olduğunu ve Sabancı'nın bugün sigortadan çıkmak diye bir niyeti, düşüncesi bulunmadığını söyledi. Türkiye'de emeklilik işinin yeni olduğunu ve Aviva ile evlenmelerindeki nedenin tecrübeli birini kollarına almak olduğunu aktaran Kozanoğlu, ''(Yabancılara satalım da para kazanalım) diye bir düşüncemiz yok. Ak Sigorta için bu yıl yüzde 20 büyüme hedefliyoruz. 6 aylık sonuçlara göre de bu yüzde 17-18 oldu. Kar artışımız daha fazla olacak'' diye konuştu.

PİYASALARDAKİ DALGALANMA

 Akın Kozanoğlu, piyasalardaki dalgalanmaya ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti: ''Bu yaşadığımız olay geçen yıl Mayıs-Haziran'da yaşadığımızdan daha ciddi. Kaynağının ABD olması... O beni biraz endişelendiriyor ama bunun çok uzun süreli, çok vahim neticelere ulaşacağını pek tahmin etmiyorum. Bir süre sonra durulacaktır.'' ''Bizde yapılması gereken şeyler var mı?'' sorusu üzerine Merkez Bankası'nın üzerine düşeni yaptığını belirten Kozanoğlu, reel sektörün döviz borcu bulunduğunu, kurun yükselmesi halinde döviz pozisyonu olan kuruluşlarda sıkıntı ve zarar olacağını, suni olarak borçların artacağını kaydetti



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.