• BIST 107.303
  • Altın 153,156
  • Dolar 3,7141
  • Euro 4,3624
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 8 °C

Peynir yiyin, dişleriniz çürümesin!

Peynir yiyin, dişleriniz çürümesin!
Uzmanlar yenilen asitli yiyeceklerden, özellikle şekerli gıdalardan sonra ağıza atılan bir parça peynirin diş çürümlerine karşı önemli bir etkisinin olduğunu açıkladı...

Uzmanlar, şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanmasının mümkün olmadığı durumlarda ağzın suyla çalkalanmasını ya da bir bardak su içilmesini öneriyor.

Yine uzmanlar, şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynirin, şekerin dilleri çürütme etkisini giderme açısından da son derece önemli olduğunu belirtiyor.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) web sitesinde diş sağlığı için önerilen beslenme şekli anlatıldı.

Gıda maddeleri, şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerin diş sağlığı için sakıncalı olduğunu bildiren TDB, bunları tamamen kesmek yerine belirli bir düzen içinde tüketmenin daha doğru olacağını kaydetti.

Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdaların 3 ana öğün içinde tüketilmesini öneren TDB, "Öğün aralarında elma, havuç gibi sert dişleri temizleyip dişetine
masaj yapacak gıdalar yenmelidir.

Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız suyla çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir.

Yine şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından son derece önemlidir" uyarısında bulundu.

Sitede diş çürüğünün eskiye oranla daha fazla görüldüğü vurgulanarak, şu bilgiler verildi:

"Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde diş çürüğüne eskiye oranla daha sık rastlanıyor. Bunun nedeni beslenme alışkanlıklarının değişmesidir.

Eski insanlar sert gıdalarla beslendikleri için doğal yollarla dişlerde bir temizlik sağlanırdı. Günümüzde hazır gıda endüstrisinin gelişmesiyle birlikte bu tür gıdaların tüketimi de arttı.

Bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi her an elimizin altında olan bu gıda maddeleri dişlerin üzerine yapışıp kalan ve asit oluşturan maddeler oldukları için günümüzde diş çürüğü artışının başlıca sorumluları olarak kabul ediliyorlar.

Diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında proteinler gelir.

Vücudumuzun temel yapı taşını oluşturan bu maddeler hem dişlerin gelişimi sırasında, hem de dişler sürdükten sonra diş sağlığı açısından da mutlaka tüketilmesi gereken gıda maddeleridir.

Yüksek protein içeriğinin yanı sıra diş sağlığındaki önemi açısından peynir, özellikle şekerli gıda tüketimi sonrası şiddetle tavsiye edilen bir besindir.

Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir.

Rafine edilmemiş hububat (beyaz undan yapılmış ekmek yerine kepekli esmer ekmek) diş sağlığı açısından tercih edilmelidir."



İHA

 
 
 
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • İstanbul'a 11 ayda 6 milyon turist05 Aralık 2007 Çarşamba 00:00
  • Turizmcilerin yeni gözde sitesi27 Kasım 2007 Salı 00:00
  • 10 ayda 5.5 milyon turist geldi05 Kasım 2007 Pazartesi 00:00
  • İstanbul'un saklı cennetleri16 Ekim 2007 Salı 00:00
  • 2008'de 115 gün resmi tatil var15 Ekim 2007 Pazartesi 00:00
  • Aqua Fantasy'de sağlıklı kış15 Ekim 2007 Pazartesi 00:00
  • Dünyanın en iyi 10 oteli arasında 2 Türk10 Ekim 2007 Çarşamba 00:00
  • Hılton'da Roma Esintisi02 Ekim 2007 Salı 00:00
  • Türkiye'nin önemli kuş cennetlerinden olan28 Eylül 2007 Cuma 00:00
  • Doğumgününün 800. yılında Mevlâna,26 Eylül 2007 Çarşamba 00:00
  • Tüm Hakları Saklıdır © 1998 Şişli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 212 213 32 05 | Haber Scripti: CM Bilişim