Paranın uykusu kaçtı

Paranın uykusu kaçtı

İşte 24 saatte dünyayı dolaşan paranın gün boyu izlediği yollar..

Kaynağı ABD olan global kredi piyasalarından kaynaklanan endişe nedeniyle bankacı, borsacı, yatırımcı piyasaları takip etmekten uyuyacak zaman bulamıyor. Çünkü küresel piyasalardaki 2 trilyon doları bulan para, 24 saat boyunca uyumudan dünyayı dolaşıyor

Global kredi piyasaları endişesinden dolayı son bir haftadır dünya piyasalarında hem yatırımcılar hem de bankacı ve borsacılar adeta uyumuyor. Hatta Japon evkadınları bile... Özellikle son bir haftadır ABD piyasalarının nasıl bir seyir izlediği, paranın bir gün boyunca uğradığı ülkelerde izleyeceği yönü de etkiliyor. Dünyada dolaşan paranın 2 trilyon dolara yakın olduğu tahmin ediliyor. İşte ABD mortgage piyasalarındaki sıkıntılar ve kredi piyasalarına duyulan endişe nedeniyle uykusu kaçan yaklaşık 2 trilyon doların gün boyu uğradığı piyasaları saat saat inceledik. Dünyanın gözünü ayırmadığı ABD piyasaları saat 23.00’de kapanırken, gözler Uzakdoğu’ya çevriliyor. Yeni kıtada nöbetçi piyasa çalışanları haricinde herkes günün yorgunluğunu atmaya başladığı sırada para çoktan dünyanın bir ucuna Avustralya’ya gidiyor.

GECE YARISI MESAİ

Türkİye saati ile gece 02.00’den itibaren Singapur’la birlikte dünyanın en büyük piyasalarından Japonya, Çin, Hong Kong piyasaları açılıyor. Türkiye’de güneş doğmaya başlayınca Asya’da piyasalar günü bitiriyor. ABD ve Asya borsalarının kapanışı ana kıtadaki piyasalar için hayli önemli. İki veriyi taşıyan para yavaş yavaş Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya doğru geliyor. Bu arada ABD’de yeni başlayacak günle birlikte gelmeye başlayan haberler Avrupa piyasaları kapanmadan tepki buluyor. Böylece para yeniden ABD’ye yöneliyor. ABD ile birlikte Türkiye, Güney Amerika’yı da yakından takip ediyor. 24 saat ABD’den başlayıp ABD’ye dönen para hiç durmuyor, yemek yemiyor, uyku uyumuyor.

Dolar 1 günde 18 bin kere değişiyor

Dünyanın herhangi bir yerinde her zaman açık olan finans merkezleri her daim bulunabiliyor. Bankalar ve diğer kurumlar, haftasonlarında var olan küçük çaplı boşluklar bir yana bırakılacak olursa gündüz ve gece, günün her saatinde Amerikan Doları’nda ve diğer para birimlerinde alım satım işlemi yapılabiliyor. Döviz piyasası, güneş yönünde hareket ediyor. Her bir iş günü ilk olarak Asya-Pasifik bölgesindeki finans merkezlerinde başlıyor. İlk olarak Yeni Zelanda Wellington’da ve sonra Sidney Avustralya’da, ardından da Tokyo, Hong Kong ve Singapur’da. Birkaç saat sonra, bu Asya’daki merkezler faaliyetlerine devam ederken Bahreyn ve Ortadoğu’daki diğer merkezlerde işlemler başlıyor. Günün ilerleyen saatlerinde de, Tokyo’da mesai saatinin sonlarına yaklaşırken Avrupa’daki piyasalar açılıyor ve bu piyasaları takiben, Avrupa’da öğleden sonranın ilk saatleri yaşanırken New York’ta işlemlere başlanıyor. ABD’de öğleden sonranın ortalarına veya sonlarına gelindiğinde Asya-Pasifik bölgesi yeni bir çalışma gününe merhaba diyor. İşte döviz piyasaları hiç durmazken dünyanın en aktif döviz kurları olan Euro/dolar paritesinin tek bir günde 18 bin kere değiştiği tahmin ediliyor. 

 
Star / YELDA ŞUMNULU



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.