Otel fiyatları katlandı

Otel fiyatları katlandı

7 yıldızlı Sungate Port Royal otelinin 450 milyon dolara satılması, turizmde moralleri yükseltti

Rusya'nın emlak kralı olarak adlandırılan Mirax Group'un patronu Sergei Polonsky'nin resmi açıklama yapılmasa da kimine göre 425 kimine göre 450 milyon dolara Antalya Beldibi'ndeki 7 yıldızlı Sungate Port Royal'i alması, Akdeniz'deki turistik tesislerin fiyatını bir anda uçurdu.

Eskiden düşük fiyatlara el değiştiren otel ve tatil köylerinin fiyatı, çok kısa bir sürede 2-3 kat artarken sektörün önde gelen isimleri “Sungate satışı Türkiye'de bir ilk ve aynı zamanda örnek oldu. İlk, çünkü bu kadar yüksek fiyata satılan bir otel yok. Örnek oldu çünkü tesislerimizin fiyatlarını ve müşterilerini artırdı. Eskiden Türk yatırımcılar tesislerini satmak için uğraşırdı, şimdi Rus, Kazak ve Arap yatırımcılar tesis satın almak için uğraşıyor” yorumunu yaptılar.

Yeni satışlar olacak

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Dedeman, söz konusu satışın tesislerini satmak isteyen yatırımcıların elini güçlendirdiğini söyledi. Türkiye'deki tesislerin kaliteli ve cazip tesisler olduğunu kaydeden Dedeman, “Belki gerçekten turizmci olan ve sektörde kalmak isteyenler için bu satışın bir etkisi olmaz ancak yatırım amacıyla sektöre girenler açısından çok olumlu bir örnek teşkil edecek. Eskiden turizmciler tesislerini satmaya uğraşırdı, şimdi yabancılar tesis almak için uğraşıyor” dedi.

Turizm sektöründe ciddi yatırımları olan MNG Holding'in patronu Mehmet Nazif Günal da bu satışın sektör açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

'Kapımızı çalıyorlar'

Günal, “Satış için söylenen, çok iyi bir rakam. Mehmet Cengiz oraya çok masraf yaptı ama karşılığını fazlasıyla almış oldu. Türkiye'de tesislerin ve hizmetin kalitesi çok yüksek. Rus, Kazak ve Körfez yatırımcılarda inanılmaz para var ve gidecek yer arıyorlar. En gözde pazar da Türkiye. Sungate'i yine yüksek rakamlı başka satışlar izleyecek. Bizim de kapımızı çalan çok yabancı var” diye konuştu.

Turizm yatırımlarıyla öne çıkan Limak Holding'in patronu Nihat Özdemir de Sungate'i yeni ve yüksek fiyatlı satışların izleyeceğini söyledi. Özdemir, “Sungate çok yüksek bir rakama satıldı. Bu sektörümüzde bir ilk. Bu rakam diğer tesislerimizin de değerini artıracak. Şu anda yabancıların ilgisini çeken sektörlerden biri de turizm. Bizim de tesislerimizle ilgilenen yabancılar var ama şimdilik bu tekliflere uzak duruyoruz” dedi.

5 bin çam ağacının arasına kuruldu

250 dönüm arazi üzerinde kurulu Sungate'de 1.173 oda, 26 delüks villa, 18 bin metrekarelik havuz ve 1 kilometrelik kumsal bulunuyor.

5 bin adet çam ağacının arasındaki tesiste çocuklar için 20 bin metrekarelik oyun alanı ve dünyanın en büyük otel içi SPA merkezlerinden biri de var.

Tesiste kongre turizmine yönelik 6 bin kişi kapasiteli 15 salon da yer alıyor.

REINA'DA EL SIKIŞTILAR

Sungate'in sahibi Mehmet Cengiz, doğumgünü için kaldığı tesisten etkilenen ve satın almak için 450 milyon doları gözden çıkaran Sergei Polonsky'yi Reina'da da ağırladı ve el sıkıştı. Cengiz, 15 Ağustos'ta resmi açıklamayı yaparak tesisi kime ve kaça sattığını söyleyecek. 35 yaşındaki Sergei Polonsky'nin şirketi Mirax Group, Moskova'nın en yüksek gökdelenini yapıyor, Hyatt Grubu ile rezidans işletiyor. Grubun yıllık iş hacmi 4 milyar doları aşıyor.

Dedeman: Değerinin üzerinde satış dönemindeyiz

TYD Başkanı Murat Dedeman, yabancıların Türkiye'de turizm sektörüne de gelmeye başladığını belirterek, sektörün geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi. Dedeman, “Türkiye'de tesisler çok yeni ve kaliteli. Bu da yabancıları cezbediyor. Turizme yatırım amaçlı girenlerin tesislerini değerinin üzerinde fiyatlara satmaları için çok uygun bir dönemdeyiz. 2013'te 30 milyon turist bekliyoruz. Bu tip satışlar beklentilerimizi gerçekleştirmek için de önemli adımlar” dedi.

Varlıer: Bu satışlar sektörün istikrarına destek verecek

TYD eski Başkanı Oktay Varlıer, yabancıların otel ve tatil köyü almalarının turizm sektörünün istikrarını korumasına destek olacağını söyledi. Varlıer, “Rus, Kazak ve Körfez yatırımcılar Türkiye'yi yakın buldukları için yatırım yapıyor. Şu anda İstanbul'da da otel almak için arayıştalar. Bu sektör açısından çok iyi. Kaliteyi artıracak, yeni satışlarda fiyatların yükselmesini sağlayacak. Sungate'in satışı bunun ilk adımıdır” dedi.

Necla Dalan/Vatan



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.