ORGAZM BANDI KADINLAR İÇİN ÇÖZÜM MÜ?

ORGAZM BANDI KADINLAR İÇİN ÇÖZÜM MÜ?

Kadınlarda cinsel arzuyu artıran testosteron bandı İngiltere''de piyasaya çıkıyor. Ancak uzmanlar, seksle ilgili düşünceyi tetikleyen bandın, duygusal kökenli sorunlarda etkili olmayacağını söylüyor.

"Intrinsia" adlı bandın, üç kadından birinin sorunu olan cinsel isteksizliğe çözüm olması bekleniyor. Libidoyu artırdığı ileri sürülen bandı deneyen kadınların, daha sık seks yapmak istedikleri bildirildi. Bandın organik sorunlarda etkili olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Doğan Şahin ise “Kadın cinsel işlev bozukluğunda organik faktörlerin rolü çok azdır, kadınların asıl sorunu duygusal kökenlidir ve bu tür ilaçların bu soruna çözüm olması mümkün görünmüyor” dedi.

REÇETE İLE SATILACAK
Viagra'ya benzeyen bandın içeriğinde, erkeklik hormonu testosteron bulunuyor. Karın bölgesine yapıştırılan banttan deriye nüfuz eden erkeklik hormonu kana karışıyor ve seksle ilgili düşünceyi tetikliyor. İlaç, reşit olmayan kızların kullanmaması için reçete ile satılacak.

SADECE ORGANİK SORUNLARDA ETKİLİ
Kadınlarda cinsel isteksizlik ve uyarılma bozukluğuna çare olacağı ileri sürülen bant, sadece organik sorunlarda etkili olacak. İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümünden Doç. Dr. Doğan Şahin'e göre de zaten kadınların bu konudaki esas sorunu organik değil, duygusal kökenli. “Kadınlarda organik cinsel işlev bozuklukları yüzde 1'in altındadır. Mesela orgazm bozukluğunda organik nedenlerin oranı yüzde 5, istek bozukluklarında ise yüzde 5 ile 10 arasındadır. Bu sorunların çoğunluğunda ilaç kullanarak cinsel işlevi yerine getirmek mümkün olmuyor. Çünkü arkalarında endişe, korku, yanlış bilgiler, mitler gibi duygusal kökenli sorunlar var.”

10 KADINDAN BİRİ VAJİNUSMUS
Vajinusmus yüz kadından 10'unun, orgazm bozukluğu ise yüz kadından 40'ının sorunu. Bu sorunlarda organiK nedenler ise vajinusmusta yüzde 1'den az, orgazm bozukluğunda yüzde 1-2, istek ve uyarılma bozukluğunda ise yüzde 5 civarında. Testosteron ve östrojen hormonlarının eksikliği, kalp-damar hastalıkları, diyabet ve nörolojik problemler organik cinsel bozuklukların en önemli nedenleri arasında bulunuyor.

KADINLARIN ASIL SORUNU DUYGUSAL
Testosteronun, kadınlarda da erkeklerde de cinsel libidodan sorumlu hormon olduğunu söyleyen Doç. Şahin, “Testosteron düzeyi düşük birine bu hormonu verirseniz cinsel isteği yerine gelir ama testosteron oranı normal birine verirseniz cinsel isteği artmaz ve duygusal kökenli bir sorun varsa da hiç bir şey değişmez. Yapacağı en önemli etki kıllanma, saldırganlık ve öfke olabilir” diyerek İntrinsia''nın da kadınların sorununa tam anlamıyla çare olamayacağına dikkat çekiyor. Şahin, ‘Kadınların asıl sorunu'' dediği ve bir hayli kabarık olan duygusal kökenli nedenleri ise şöyle sıralıyor.

Kadın Cinsel İşlev Bozukluklarının Psikolojik Nedenleri

 Yetiştirilme ve Geleneksel Kadın Cinsel Rolü
 Negatif Beden İmajı ve Düşük Benlik Saygısı
 Edilgenlik, çekingenlik
 Katı dini ve ahlaki inançlar
 Baba-kız ilişkisinden kaynaklanan nedenler
 Cinselliği değersizleştiren/aşağılayan aile
 Cinsel kimlik veya yönelim sorunları
 Cinsel taciz ve travmalar
 Cinsel fobiler veya kaçınmalar
 Maskelenmiş parafililer (cinsel sapkınlıklar)
 Evlilik çatışmaları
 Eşe ilgi kaybı
 Eşin cinsel beceri eksikliği
 Pasif, bağımlı eş
 Eşde cinsel işlev bozukluğunun bulunması
 Gebelik korkusu
 Psikiyatrik rahatsızlıklar
 Stres ve üzüntü kaynağı olan yaşam olayları
 Yaşla veya çekicilikle ilgili endişeler
 Eşe veya erkeğe yönelik olumsuz duygular
 Performans anksiyetesi
 Rastlantısal başarısızlık
 Hamilelik , doğum
 Aldatılma veya eşin sadakatinden kuşkulanma
 Cinsel organlardan iğrenme veya hoşlanmama
 Eşler arasındaki zayıf iletişim
 Suçluluk duyguları
 Kısıtlı ön sevişme
 Eşini memnun edememe endişesi 

H2

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.