Obezite Tedavisi ve Obezite Cerrahisi

Obezite Tedavisi ve Obezite Cerrahisi

Obezite için çağımızın en sık karşılaşılan hastalığı denebilir.

Obezite için çağımızın en sık karşılaşılan hastalığı denebilir. Ülke nüfusunun birçoğu bu hastalıkla mücadele etmektedir. Kimisi obeziteye yakalandığını bilirken kimisi de obeziteye yakalandığının farkında bile değildir. Obezite önlem alınmasını gereken bir hastalıktır. Obeziteye önlem alınmadığı takdirde sonuçları çok daha ağır olabilir. Obezite yaşa bakmadan genç yaşlı herkesi tehdit eden bir hastalıktır. Obezitenin günümüzde artış göstermesinin nedenlerinin başında insanların hareketsiz bir yaşam sürmelerini söylemek doğru olacaktır. Bunun dışında fast food tüketme oranlarının gitgide fazla olması da obeziteyi tetikleyen bir başka unsur.

Obezite tedavisi görerek obeziteden kurtulmanız mümkündür. Bir uzman ekibe giderek ve yardım alarak obezite tedavisi görebilirsiniz. Obezitenin birden fazla tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemlerinden bir tanesi “diyet tedavisidir.’’ Diyet tedavisi ile yediklerinize, içtiklerinize dikkat ederek obeziteden kurtulma şansınız bulunmaktadır. Doktorunuzun hazırlayacağı diyet listesine uymak bu açıdan çok önemlidir. Doktorun size verdiği listeye uyar ve bu şekilde beslenme alışkanlığı edinirseniz obeziteden kurtulma oranınız artış gösterecektir. Obeziteden kurtulmanızı sağlayacak bir başka tedavi yöntemi ise “egzersiz tedavisidir.’’ Yaşamınızın içine egzersizi yani sporu sokmanız sizi obeziteden kurtaracak bir başka tedavi yöntemidir. Doktorunuzun size önereceği egzersiz hareketlerini düzenli bir şekilde uygulayarak obeziteden kurtulma oranınızı artırabilirsiniz.

Obeziteye yakalanan bir hastanın, haftada en az 3 gün olacak şekilde 45 dakikalık bir aktivite yapması bile kilo vermesine adına son derece önemlidir. Obeziteye yakalanmayan insanların da bu tür aktiviteler yapması gelecekte obeziteye yakalanmamaları adına son derece önemlidir. Bir başka obezite tedavi yöntemlerinden birisi de “davranış değişikliği tedavisidir.’’ Egzersiz tedavisi ve beslenme programları obeziteye yakalanan hastanın kilo vermesinden çok etkili olabiliyor. Ancak hastanın bunları uygulayıp kilo verdikten sonra tekrar eski yaşantısına dönmesi ve egzersizi bırakıp beslenmesine dikkat etmemesi hastanın tekrar kilo almasına yol açabiliyor. Bu tür hastalara, yaşam alışkanlıklarında değişiklikler yapmaları önerilir. Obezite tedavi yöntemlerinden sonuncusu da “ilaç tedavisidir.’’ Obeziteye yakalanmış olan bir hastanın kilo almasına neden olan herhangi bir hastalığı, metabolik sorunu varsa bu sorunlara uzman hekimler tarafından ilaç tedavisi uygulanır. İşte bu saydığımız yöntemlerle obezitenin tedavisi mümkündür.

 Obezite cerrahisi, temel olarak iki prensibe dayanmaktadır. Bunlardan bir tanesi mide hacminin küçültülmesi, diğeri ise ‘malabsorsiyon’ dur. Obezite ameliyatları, doğru hastaya doğru yöntemle uygulandığı takdirde hayat kurtarıcı olma özelliği taşımaktadır. Obezite ameliyatı için laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemler kullanılarak, hastalara açık cerrahi operasyonlara kıyasla daha rahat bir cerrahi operasyon sunulabilmektedir. Bu durum iyileşme sürecine olumlu katkı sağlamaktadır.

Obezite ameliyatları farklı çeşitlerde olabilmektedir. Obezite ameliyatları; mide bandı, gastrik sleeve, gastrik bypass şeklinde olabiliyor. Obeziteye yakalanmış olan bir hastanın durumunun ameliyat gerektirip gerektirmediğine doktoru karar verecektir. Hastanın ameliyat olması gerekiyorsa da hangi ameliyatı olması gerektiği yine doktoru tarafından belirlenecek olan bir husustur. Obezite cerrahisi doktorları, sizin tercihinize kalmıştır. Ülkemizde birçok obezite cerrahisi doktoru bulunmaktadır. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.