Mutlu bakıcı, çocuğa daha iyi bakıyor

Mutlu bakıcı, çocuğa daha iyi bakıyor

Çalışan annelerin en büyük probleminin çocuğuna bakacak kimseyi bulamamaları olduğunu belirten Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Anne-babalar ne kadar ilgili olursa olsun, bakıcının davranışları çocuğun gelişiminde büyük rol oynar” dedi

Her ebeveynin çocuğuna özen göstermesi gerekse de çalışan anne-babaların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Selin Karabulut, çocuğunu aileden birine değil de bakıcıya bırakan anne-babaları büyük problemlerin beklediğini ifade etti. Uzman Psikolog Selin Karabulut bu konuda “Çalışan anne-babaların çocukları genellikle günün yarısından fazlasını bakıcı ile geçiriyor. Bu süreçte bakıcılara büyük bir sorumluluk düşüyor. Bakıcıların annelerin yokluğunu aratmaması gerekiyor. Genellikle aileler ‘biz bakıcıya güvenirsek çocuğumuz da ona güvenir ve sever’ diye düşünüyor ancak bu bilinçte olmak doğru değil” dedi.

 “BAKICININ, NASIL BİR KİŞİLİK YAPISINA SAHİP OLDUĞU…”

Karabulut, çocuğun ilgiye, sevgiye, duygusal ve sosyal anlamda desteklenmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Selin Karabulut, bakıcı ile çocuk arasındaki ilişkinin temelini ise şöyle anlattı: “Bakıcının, nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğu, geçmiş tecrübeleri, anne olup olmadığı, eğitim düzeyi, işini sevip sevmediği, çocuğu sevip sevmediği, hatta ve hatta aldığı maaştan memnun olup olmadığından hayatında mutlu olup olmadığına kadar birçok faktör, bakıcı ile çocuk arasındaki ilişkiyi ve verdiği bakımın kalitesini etkiler.”

ÇOCUK ‘BAKICIM BENİMLE İLGİLENMEDİ’ DEMİYOR

Bakıcının öneminin yanı sıra ilgisiz ebeveynin çocuk üzerindeki etkilerinden de bahseden Karabulut, “Çocuğun temel gereksinimlerini karşılamayan, takibini yapmayan, duygusal, eğitimsel ihtiyaçlarını bilmeyen, çocuğuyla yeterince vakit geçirmeyen, oynamayan, çocuğun yararına yönelik değil de kendi konforuna yönelik kararlar alan ilgisiz ebeveynlerin çocuk üzerinde bakıcıdan çok daha fazla olumsuz etkisi olur. Bakıcıyla büyüyen çocuklar ileride ‘bakıcım benimle pek ilgilenmedi’  değil de ‘annem ve babam benimle pek ilgilenmedi’ lafını daha çok söyler” dedi.

“ÇOCUĞUNUZU BAKICIDAN DAHA İYİ TANIMANIZ GEREKİR”

 Çocuğun büyüme sürecinde anne-babanın ilgili olması gerektiğini vurgulayan Karabulut, çalışan ebeveynlerin aşağıdaki maddelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi:

•             Evde neler olup bittiğini iyi takip edin. Ne yeniyor, nasıl oynanıyor, bahçeye çıkılıyor mu, eve arkadaş geliyor mu, ne kadar televizyon seyrediliyor gibi…

•             Gün içinde telefonla arayıp mutlaka çocuğunuzla konuşun.

•             Akşam eve geldiğinizde bakıcıdan günü özetlemesini isteyin.

•             Evin işine değil çocuğunuzla geçirdiği zamana odaklanmasını isteyin.

•             Çocuğunuzu bakıcıdan daha iyi tanımanız gerekir. Gereksinimlerini muhakkak bakıcı ile paylaşıp, ortaklaşa karşılayın.

•             Akşam işten sonra çocuğunuzla geçirdiğiniz vakti mümkün olduğunca uzun ve kaliteli tutun.

•             Birlikte yapabileceğiniz eğlenceli aktiviteler planlayın.

•             Çocuğunuzun TV, tablet ve oyun konsollarından mümkün olduğunca uzak kalmasını sağlayın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.