Mujica: “Kendi tarihinizi kendiniz yazacaksınız”

Mujica: “Kendi tarihinizi kendiniz yazacaksınız”

Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, 7 Kasım’da Şişli Kent Kültür Merkezi'nde bir etkinliğe katıldı. “Türkiye’den Uruguay’a Toplumsal Muhalefet: Umudu Örgütlemek” konu başlıklı konferansa, vatandaşlar oldukça ilgi gösterdi

Şişli Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Türkiye’den Uruguay’a Toplumsal Muhalefet: Umudu Örgütlemek” paneli, 7 Kasım’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. BirGün Medya Yayın Danışmanı Barış İnce moderatörlüğünde, Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve Uruguay Hizmetler Sendika Federasyonu Başkanı Gambera Daniel Orta'nın konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye, Şişlililerin katılımı yoğundu. Ancak konferans sırasında bazı vatandaşlar, Şişli Belediyesi’ne tepki gösterdi.

MUJİCA: “SAĞIN PARA VE MEDYASINA KARŞI SOSYAL AĞLARIMIZI KULLANDIK”

Barış İnce'nin, Mujica'ya "Umudu nasıl örgütleyebiliriz?" sorusuna karşılık Mujica, şunları kaydetti: “Tüm bu umudu birleştirmek nasıl olur derseniz, tüm işçiler 3'e ayrılmış sendikaları bir araya getirmek ile işe başladılar. Komünist ve sosyalistleri bir araya getirecek ortak bir program ayarlamakla yola çıktık. Hemfikir olduğumuz en güçlü nokta, ülkesinin sağ düşüncesini devre dışı bırakacak bir adım atabilmekti ve buradan yola çıkarak düşüncelerimizi, ülkemizin iç kısımlarına kadar götürdük ve bir güç olarak ortaya çıkabildik. Bu harekette ben başkanlık yapsam da çok daha önemli olan bir kolektif güç, bir akıl ortaya çıktı. Sağ akımın her zaman parası olmuştur ve elinde her zaman medya gücü vardır. Sağın kullandığı büyük basın kuruluşlarına karşı sosyal ağlarımızı, iletişim kanallarımızı kullandık ve gördük ki başarılıyız."

haber-icerigi-jose-mujica-.jpg

MUJİCA: “İNSANLARIN HAYATINI HİÇE SAYAN İKTİDARLARA KARŞI MÜCADELE EDİN”

"Kendi tarihinizi kendiniz, sizler yazacaksınız" diyen Mujica, "Özgürlük ve barış, yarın için ihtiyacınız olan şey. Benim geldiğim yer, sizin şuan çektiğiniz acının öncelerde yaşanmış olan bir yerdi. Herkes biran önce hiç tartışmasız bir şekilde barış için bir araya gelmeli. Her gün, savaştan kaçan sığınmacıların yaşadığı durumu açık açık görüyoruz. İnsanları bu durumlara düşüren, insan yaşamını ticaret amaçlı kullanan, insanların hayatlarını hiçbir iş güvenliği alınmadan hiçe sayan iktidarlara karşı mücadele etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

2haber-icerigi-mujica.jpg

DANİEL ORTA: “DEVRİMDEN BAŞKA BİR ÇABA OLAMAZ”

Gambera Daniel Orta, Barış İnce’nin “Egemenler örgütlenmek için dini kullanmak istemedi mi?” sorusu karşısında şu sözleri kullandı: “Devrimden başka bir çaba olamaz. Onların bunu kullanmak istemelerine karşı bizler 1960’da acilen Uruguay halkının ihtiyaçları için toplantı düzenledik. 1968’de merkez de birleşmiş işçiler sendikası kuruldu. Bu süreçten sonra 1984’e kadar politik kısıtlama yaşanan bir dönem oldu. ‘SNT’ ile birlikte 1985’te tek sendika ile sesimizi duyurduk ve bu örgütlenme giderek arttı ve 2005’te bu organizasyon ile hükümete geldik. Özgürlük yarın için ihtiyacımız olan bir şey ve burada bulunmaktan cesaret bularak söylemeliyim ki farklılıklardan da olsa herkes asıl özgürlük için kendi isteklerinden feda edebilmeli.”

VATANDAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ: “PROGRAMA UYULMADI”

Konferans sırasında, ismi belirlenemeyen bir vatandaş tercümanların çevirilerde başarısız olduğunu ifade ederek salonda kargaşa çıkardı. Şişli Belediyesi çalışanları, vatandaşların tepkisi üzerine yeni bir tercüman bularak sorunu çözdü. Konferans sonrasında gazetemize konuşan Fatih Çakır isimli dinleyici ise etkinliği güzel bulduğunu belirterek şunları söyledi: “Etkinliği beğendim fakat programa uyulmadı. Etkinlikte söyleşiden sonra imza yazıyordu, o bizi biraz üzdü. Son olanlar Mujica’ nın tarzına uymadı, kendisi olaylardan haberdar mı bilmiyorum. Elimizde kitaplarımız, imzalatacaktık kaldı. Genel itibariyle bu tür etkinliklerde bu tür şeyler oluyor, görmezden gelebiliriz, hoşgörüyle yaklaşıyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.