Mortgage Fonu Battı, Dünya Sarsıldı

Mortgage Fonu Battı, Dünya Sarsıldı

Harvard Üniversitesi’nin parasını yöneten Sowood’un American Home Mortgage Investment Corp ve Bear Stearns’in bir fonuna ilişkin batık haberleri dünya piyasalarını sarstı.

Dünya borsalarında büyük kayıplar yaşandı, İMKB güne yüzde 4’ü aşan kayıpla başladı. İMKB, günü 2.89’luk düşüşle kapattı, dolar 1.33 YTL’den döndü. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un açıklaması, piyasaları sakinleştirdi.

Dünya piyasalarında hedge (riskli fonlar) batış haberleri deprem yaratmaya devam ediyor. ABD’de riskli mortgage kredilerine ilişkin kaygılar ve batan hedge fon sayısındaki artışla piyasalarda dalganın boyu büyüdü. Önceki gün Harvard Üniversitesi’nin parasını yöneten Sowood’un batışının ardından, American Home Mortgage Investment Corp ve Bear Stearns’in bir fonuna ilişkin batık haberleri dün dünya piyasalarını sarstı. Dünya borsalarıyla birlikte İMKB Endeksi de gerilerken, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson’un konut sektörüne ilişkin yaptığı ılımlı açıklamalar piyasadaki kaybı azalttı.

TÜM PİYASALARI ETKİLEDİ

Önceki gün Harvard Üniversitesi’nin bağışlarını değerlendiren Sowood hedge fonun kapatılmasının ardından, American Home Mortgage Investment Corp ve iki fonu batan Bear Stearns’in bir fonu daha ödemelerini yapamacağını açıklamasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya borsaları tepetaklak oldu. Dow Jones yüzde 1.09, S&P yüzde 1.26, Nasdaq yüzde 1.43, Bovespa yüzde 0.7, Shangai yüzde 3.81, Nikkei yüzde 1.09 ve Hang Seng yüzde 3.14 endekslerinde kayıplar gündeme geldi. Ayrıca Japon Yeni’nin dolar karşısında değerlenmesiyle yen ile borçlanarak gelişmekte olan ülkelere yapılan carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) pozisyonları hızla kapatıldı. Bundan en büyük payı cari açığı yüksek olan gelişmekte olan ülkelerin para birimleri aldı. Güney Afrika, Macaristan ve Türkiye’de para birimleri değer kaybetti.

YÜZDE 4’ÜN ÜZERİNDE KAYIP

Avrupa piyasaları ve Türkiye de bu sarsıntıdan olumsuz etkilendi. Avrupa borsalarında kayıp yüzde 2.5 seviyesinde olurken, 50.600 seviyesinden açılış yapan İMKB Ulusal 100 Endeksi’nde, yüzde 4’ün üzerinde kayıp gerçekleşti. Seans içinde kayıp yüzde 5’e dayandı. Ancak ikinci seansta ABD Hazine Bakanı’nın açıklamalarıyla, Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 1.5’e geriledi ve İMKB’de kan kaybı azaldı. Gün sonunda borsadaki kayıp 2.89 olurken kapanış 51.299 puandan gerçekleşti.

DOLAR 1.33 YTL’DEN DÖNDÜ

Döviz piyasasında ise sıcak paranın hızla çıkışı ile güne başlandı. Yabancı yatırımcılar, dolar alımlarını hızlandırınca sabah saatlerinde dolar 1.3270 YTL düzeyine tırmandı. Ancak ABD Hazine Bakanı’nın açıklaması ve Japon Yeni’nin dolar karşısında binde 5 kadar güçlenmesi yurtdışı piyasaları kısmen rahatlatırken, içeride bankalararası piyasada dolar kotasyonları yeniden 1.2930 YTL’ye geriledi ve serbest piyasada günü 1.2970 YTL’den tamamladı.

Paulson: Bunlar uyandırma çağrısı ve fiyat düzeltmesi

AMERİKA

Hazine Bakanı Henry Paulson, piyasaların Amerikan konut sektöründeki kredilerde yaşanan sorunlar nedeniyle riskleri yeniden değerlendirmesi sonrasında hisse senedi fiyatlarının düşmesine karşın dünya ekonomisinin hálá güçlü olduğunu söyledi. Çinli liderlerle para primi, ticaret ve diğer konulardaki görüşmelerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Paulson, "Bugüne kadar ki iş hayatımda gördüğüm en güçlü dünya ekonomisine sahibiz. Sağlıklı bir ekonomimiz var" dedi. Paulson, ABD’deki mortgage’lardaki aşırılıklara dikkat çekerek, bu tür aşırılıkların piyasalar tehlikesiz ve ekonomiler güçlü olduğunda görüldüğünü kaydetti. Henry Paulson, "Uyandırma çağrısı var. Riskin tekrar fiyatlandırılmasının düzeltmesi var" dedi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.