Milenyum Ödülü elektrik üreten pencereye

Milenyum Ödülü elektrik üreten pencereye

Elektrik üreten pencere yapımında kullanılabilecek güneş panelleri geliştiren İsviçreli Michael Gratzel, Milenyum Teknoloji Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu.

Elektrik üreten pencere yapımında kullanılabilecek güneş panelleri geliştiren İsviçreli Michael Gratzel, Milenyum Teknoloji Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu.

İsviçre'deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Michael Gratzel, 800 bin euro tutarındaki ödülünü Helsinki'de düzenlenen bir törenle aldı.

Finlandiya'daki Teknoloji Akademisi tarafından verilen ödüller, teknoloji alanında dünyada verilen en büyük ödül olma özelliğini taşıyor.

Profesör Gratzel'in geliştirdiği sistem, bitkilerin ışığı enerjiye dönüştürme biçimlerini esas alıyor.


Bilim adamının geliştirdiği sistemin, doğal fotosentez sürecini temel alan tek güneş enerjisi üretim modeli olduğu vurgulanıyor.

GÖKDELEN CAMLARI ELEKTRİK ÜRETEBİLİR

Finlandiya Teknoloji Akademisi'nden yapılan açıklamaa göre, bilim adamının geliştirdiği 'Gratzel hücreleri' güneş enerjisi elde etmeyi daha ekonomik bir hale getiriyor.

Akademi başkanı Dr. Ainomaija Haarla, bu icadın yenilenebilir enerji için ekonomik, büyük ölçekli çözümler sunma potansiyeli olduğunu söyledi.

Panelde nanoteknolojiden yararlanılmış. Kullanılan nanokristal filmlerdeki parçacıkların çok küçük olması ışığın kırılmasını önlüyor.

Bu da teknolojinin pencerelerde kullanılabilmesini sağlayabilecek bir özellik olarak sunuluyor.

Profesör Gratzel, örneğin New York'taki yüksek gökdelenlerin bu sayede birer güneş jeneratörüne dönüştürülebileceğini söylüyor.

Daha önce pil şarj eden sırt çantası gibi çeşitli ürünler de geliştiren Profesör Gratzel, kazandığı ödülün, yeni araştırmalarına katkı sağlayacağını söyledi.

IŞIK VEREN DUVAR KAĞIDI

Yeni buluş, güneş enerjisi panellerinde 'çığır açabilecek'. Büyük ödülün diğer iki adayı olan İngiliz mucitler de 150'şer bin euro ile ödüllendirildi.

Cambridge Ünviersitesi'nden Profesör Richard Friend'in geliştrdiği, ışık yayan organik diyot, akademi tarafından plastik elektronik alanında önemli bir kilometre taşı olarak nitelendi.

Bu buluş sayesinde, elektronik kağıt, ucuz ve organik güneş enerjisi hücreleri ve aydınlatıcı duvar kağıtları üretmek mümkün olabilecek.

Manchester Üniversitesi'nden Stephen Furber ise ARM'nin 32 bitlik RISC adlı mikroişlemcisinin tasarımcısı. Bu işlemci, Apple'ın iPhone ve Microsoft'un Zune adlı ürünlerinde kullanılıyor.

Ödülü daha önce kazananlar arasında internetin mucidi olarak anılan Tim Berners-Lee ile mavi ve beyaz ışık yayan diyotların mucidi Profesör Shuji Nakamura da yer alıyor.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.