LYS öncesi uzmanlar uyarıyor!

LYS öncesi uzmanlar uyarıyor!

Lisansüstü Yerleştirme Sınavı’na (LYS) sayılı günler kala yeni konular öğrenmek yerine bilinen konular üzerinden soru çözmenin daha yararlı olacağını belirten uzmanlar, adayların böylece zamana karşı yarışta da avantaj sağlayacaklarını söyledi.

Üsküdar Üniversitesi’nden eğitim uzmanı psikolojik danışman Ece Tözeniş, LYS ile ilgili şu bilgileri verdi:

“LYS, hem içerik hem de sınavın uygulanması açısından YGS’den farklı. İçerik olarak bilgi ölçen bu sınavlar, 5 oturumda gerçekleştiriliyor. İlki 13 Haziran’da başlıyor, 21 Haziran LYS-3 ile de sona eriyor.

Bol bol test çözülmeli!

Sınavla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra sınav davranışlarının kazanılmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Tözeniş, şu tavsiyelerde bulundu:

“Sınava birkaç gün kala yeni konular öğrenmek yerine bilinen konular üzerinden soru çözümleri yapılmalı. Bol bol test çözmek zamana karşı yarışta avantaj sağlayacaktır. Sınavda zamanı verimli kullanmak çok önemli, bunun için sorular çözülürken zaman tutulmalı. Sınav öncesinde uyku düzeni mutlaka oluşturulmalı. Sınav öncesinde olumsuz söylemleriyle sizin motivasyonuzu düşürecek kişilerden uzak durulmalı.

Her sınava ayrı giriş belgesi

2015 LYS Sınava Giriş Belgeleri osym.gov.tr adresinden yayımlandı. Adaylar bu adresten kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş belgelerine ulaşabilirler. Başvurulan her LYS için ayrı bir Sınav Giriş Belgesi oluşturulduğu unutulmamalı! Sınava giderken resimli bir kimlik ve sınava girdikleri güne ait 2015-LYS Sınava Giriş Belgelerini mutlaka yanınızda olmalı. Sınavdan önce sınav giriş yeri mutlaka görülmeli.

Motivasyon yüksek tutulmalı

Sınava yaklaşırken kaygıların arttığı bugünlerde adaylar başarısızlıkları yerine şu ana kadar gösterdikleri başarıları düşünerek motivasyonlarını yüksek tutmalı.

Sınav anında neler yapılmalı?

LYS’lerde her test için ayrı bir soru kitapçığı kullanılacak. Verilen her soru kitapçığının “soru kitapçık numarasını” cevap kâğıdının ilgili alanlarına ayrı ayrı kodlanması gerekir. Bir test için tanınan süre bittiğinde ilgili teste ait soru kitapçıklarının toplanması ve diğer teste ait soru kitapçıklarının dağıtılması ile karekod etiketinin yapıştırılması dışında ara verilmeyecek. Bu toplama ve dağıtım işlemleri sırasında sınav salonundan dışarı çıkılmayacak. Her test için tanınan cevaplama süresi, ilgili testin soru kitapçığı dağıtılıp salon başkanının “Sınav başlamıştır.” dediği andan itibaren hesaplanacak.

Sınavda strateji değişikliği yapılmamalı!

Deneme sınavlarında oluşturulan sınav stratejileri gerçek sınavda da uygulanmalı.

Turlama tekniği zamanı etkin kullanmak açısından önemli. Öncelikle kolay soruların çözülmesi, zorlanılacağı düşünülen, zaman kaybettirme ihtimali olan soruların daha sonraya bırakılması başarıyı arttırır.

Her soru çözümünü tamamladıktan sonra sorunun doğru cevap kısmını cevap anahtarına geçirmeli, bu kaydırma yapma ihtimalini sıfıra düşürür.

Çok bunaldığınız hissettiğiniz anlarda devam etmek yerine birkaç saniyelik de olsa nefes alma zamanı ayrılmalı.

Adaya güven hissi başarı getiriyor!

Anne-babalar da tıpkı adaylar gibi sınavın bir son olmadığını bilmelidirler. Adaylara güvendiklerini her fırsatta dile getirmeli, sonuç ne olursa olsun çocuklarının kendileri için önemli olduğunu hissetmelidirler. Sınav öncesinde ertesi gün çok büyük bir olay varmışçasına davranmak yerine çocuklarıyla birlikte olağan bir gün geçirmelerinde fayda var. Bir gün öncesinde sürekli sınavla ilgili konuşmalardan uzak durulmalı.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.