Kuzey rüzgarları boşa esmeyecek

Kuzey rüzgarları boşa esmeyecek

Dünyanın ilk yüzen rüzgar tirbünü Kuzey Denizi'nde elektrik üretecek. Proje başarılı olursa glecekte deniz yüzeyleri tirbünlerle dolacak.

Alman Siemens firmasıyla Norveç’in enerji grubu Norsk Hydro denizde hem yüzen hem de rüzgardan enerji elde eden bir tirbünün kurulması için anlaşma yaptılar.


Bu planın başarılı olması durumunda çevrecilerin elinde nükleer reaktörlere alternatif olarak önermek için güçlü bir veri olacak. Yetkililer güçlü rüzgarlarıyla bilinen Kuzey Denizi’nin rüzgarlarından faydalanma fikrinin çok çekici olduğunu belirttiler. Şimdi bilim adamları yüzer platformun deniz dibine hangi bölgelerde sabitlenebileceğini gerektiğinde nasıl yer ve yön değiştirebiliceğini araştırıyor.


Projenin başarılı olması durumunda çevrecilerin karşısıne yeni problemler çıkacak. Denizlerin gelecekte bu tür platformlarla dolacak olmasının çok kötü bir görüntü kirliliğine neden olacağı savunuluyor. Norveç yakınındaki Karmoy adası açıklarına kurulması planlanan ilk tirbünün 17 milyon sterline  mal olması bekleniyor.

Walt Patterson adlı mühendis bu fikrin uygulanabilirlik açısından mükemmel olduğunu tek yapılması gerekli şeyin karada tirbünleri inşa edip yüzdermek olduğunu söyledi. Patterson’a göre bu iş fabrikasyon haline de gelebilir.


Tirbünün yüksekliğinin 200 metre olması planlanıyor. Bunun yarısının denizin içinde larısının da denizin üstünde olacağı hesaplanıyor. Bu bölgede dalga boyunun 30 metreye kadar yükseldiği belirtiliyor. Denizin derinliği ise 700 metreye kadar ulaşıyor.

Tirbünün 1000 evin elektrik ihtiyacını karşılamaya yetecek kadar yani 5 megawatt elektrik üretmesi planlanıyor.
Projede 2014’e kadar 200 tirbünün üretilmesi öngörülüyor ve kıyı bölgesinin enerji ihtiyacının buralardan sağlanması düşünülüyor.

Haber: Bilal Turhal
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.