KURTULUŞ: İnsanların birbirini “gerçekten” tanıdığı semt...

KURTULUŞ: İnsanların birbirini “gerçekten” tanıdığı semt...

 Kurtuluş, insanların birbirini gerçekten tanıdığı semt... Eskide kalan mahalle kültürünün ve sıcak komşuluk ilişkilerinin devam ettiği; bu özelliğiyle pek çok kişiyi şaşırtan bir yer...

Çocukluğumu geçirdiğim Kurtuluş, kanımca İstanbul'un en merkezi yerinde ve her yere  yakın. Fakat sürekli göç alan bir yer olduğundan, İstanbul’un pek çok elit semti gibi buranın da “yoğun nüfuslu bölgeler” arasına girmesine ramak kaldı.

Yaşadığım ve yaşamaktan mutlu olduğum Kurtuluş’u size tanıtmaktan mutluluk duyuyorum.

Kurtuluş (ya da eski adıyla, Tatavla) İstanbul’un Şişli ilçesinde yer alan tarihi bir semttir. İskana açılan ilk bölge olma özelliğine sahiptir. Yaklaşık 470 yıllık tarihe sahip bu semtin büyük kısmı günümüzde Şişli’ye bağlıdır; Son Durak’tan aşağısı da Beyoğlu’ya.

Pangaltı’nın yer aldığı tepeden güneye doğru hafif bir eğimle inen eski bir dere yatağı ve bu dere yatağını çevreleyen tepeciklerin üzerinde kurulan Kurtuluş, ismini 1923 yılında Cumhuriyet’in kuruluşuyla almıştır. Daha önce Tatavla olarak anılan semtin ilk sakinleri Rumlardı. Tatavla, Rumca “beygir ahırı” anlamına gelen “tavla” kelimesinden türemiştir.

Kurtuluş, ilerleyen yıllarda Rum nüfusun yanında, Ermeni ve Yahudi halkı da barındırmaya başlamıştır. 1802 yılına gelindiğinde, İngiliz Hükümeti’nin Osmanlı Devleti’yle geliştirmeye başladığı ticari ilişkiler doğrultusunda, kimi İngiliz aileleri ticaret yapmak üzere, İngiliz Hükümeti’nin önerisiyle Kurtuluş’a yerleştirilmiştir. Böylece Kurtuluş farklı kültürlerin birleştiği, ticari ve sınai olarak İstanbul’a hizmet eden bir semt görünümü almıştır.

 

Residance’lar yükseliyor!

Günümüzde yükselen gökdelenleriyle yabancıların ve yurtdışında yaşamış Türklerin de tercihi olan Kurtuluş, meyhaneleri, buram buram Paskalya çöreği kokan pastaneleri, balıkçıları ve esnaf lokantalarıyla İstanbul’un en önemli gastronomi merkezlerinden biri konumundadır. Semtte yaşayan farklı etnik gruplarıyla, Kurtuluş sokaklarında New York havası eser. Tek eksik, gökdelenlerdir ki, günümüzde o açık da kapanmak üzeredir. Elysium Residence, Ofton Elysium Suites semtte yükselen devasa yapıların ikisi. Açık ve kapalı yüzme havuzları, spor salonlarıyla özellikle yabancılar için tercih edilen residanslar, bekarların da gözdesi.

Çok merkezi bir konumda olması nedeniyle, son yıllarda Kurtuluş’a olan ilgi iyice arttı. Satılık ve kiralık dairelerin fiyatlarının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı olasılıklar dahilinde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum