KRİTİK OYLAMADA SON DURUM

KRİTİK OYLAMADA SON DURUM

Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin bu gün ele alacağı sözde soykırım yasasına kilitlendi.

46 üyesi bulunan komitede son duruma göre 22 üye 'kabul', 17 üye 'ret' oyu kullanacak. Komitenin 7 Yahudi üyesi ise hala kararsız. Washington'da bulunan Türk heyetinin amacı ise bu kararsızların bir kısmının desteğini alarak en azından kabul ve retciler arasındaki farkı azaltmayı hedefliyor.

Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye saati ile bugün 17:00'de toplanacak. Komite'nin ilk gündem maddesi de sözde soykırım tasarısı. Komitenin başkanlığını Ermeni lobisinin yoğun olarak yaşadığı Kaliforniya'dan seçilen Howard Berman yapıyor. 'Evet' oyu kullanacak Berman'ın tasarıyı oylatmasına kesin gözüyle bakılıyor.

'HAYIR' DİYECEK

Washington'daki Türk heyetine liderlik eden TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan, ABD Kongresi üyeleriyle görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, tasarıya daha önce "evet" diyen Dışişleri Komitesi Avrupa Alt Komitesi Başkanı William Delahunt'ın "hayır" oyu vereceğini ve bundan memnun olduklarını söyledi.
Mercan "Geçmemesi için umutlu olmak istiyorum. Ama şu anda 'soykırım tasarısı'nın kabul edileceğine dair belirtiler daha fazla" dedi. MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de "Son dakikada ne olacak bilmiyoruz. 2007'ye kıyasla aradaki fark daha az gibi. Tasarı çekilebilir, ertelenebilir. Kabul de edilebilir. Ortada görünüyor. Obama yönetiminden açık bir ses çıkmıyor. En kötü senaryo olsa, komitede kabul edilse bile, 24 Nisan'a kadar geçecek bir süre var" diye konuştu.

STRATEJİK SESSİZLİK

Kritik oylama öncesinde Yahudi lobisi tarafsız kalmayı tercih etti. Washington'da bir Türk yetkili Yahudilerin tutumunu, "Parmaklarını dahi kıpırdatmıyorlar" sözleriyle aktardı.

ABD Başkanı Obama ise, tasarıya karşı "stratejik sessizliğini" koruyor. Türkiye, yönetimden beklediği desteği bulamadı. Yönetimin harekete geçmek için şartı, Ermenistan ile imzalanan anlaşmaların onaylanması.
Barkey: Ermeni soykırım tasarısı tam bir komedi

ABD'DEKİ Lehigh Üniversitesi öğretim üyelerinden Türkiye uzmanı Prof. Henri Barkey, Washington Post gazetesindeki makalesinde tarihi kanıtların, "ezici" bir biçimde 1915 olaylarının "soykırım" olduğunu gösterdiğini savunmakla birlikte "soykırım" tasarısına karşı çıktı.

"Ermeni soykırım tasarısı tam bir komedidir" diyen Barkey, "Temsilciler Meclisi, geçmişteki bir sorun, bugünün sorunu haline getirmeye karar verdi" eleştirisini de yaptı. Daha önce olduğu gibi bu defa da tasarının pek ileri gitmeyeceğini vurgulayan Barkey, "Ancak bu yıl, (tasarının) Obama yönetiminin kırılgan, Türk-Ermeni barışmasını kurtarmaya yönelik girişimlerine büyük bir zarar verebileceği" uyarısını yaptı. Barkey, "Tasarıyı Ermeni lobisini kazanmak için destekliyorlar. Ancak Türkiye'nin baskıları, tasarının geçmesini engelleyecek" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.