Kredi Notumu Nasıl Öğrenirim

Kredi Notumu Nasıl Öğrenirim

Kredi kartı, taksitli kredi ve kredili mevzuat gibi hesaplara sahip olan kişilerin finansal geçmişlerine ait olan borç ödeme geçmişleri Kredi Kayıt Bürosu tarafından bir araya getirilir ve buna göre kart kullanıcılarına özel olarak verilen kredi notları m

Kredi kartı, taksitli kredi ve kredili mevzuat gibi hesaplara sahip olan kişilerin finansal geçmişlerine ait olan borç ödeme geçmişleri Kredi Kayıt Bürosu tarafından bir araya getirilir ve buna göre kart kullanıcılarına özel olarak verilen kredi notları mevcuttur. Bu kredi notları, herhangi bir kullanıcının bir kredi kartı açma talebi doğrultusunda ya da başka bir finansal talepte bulunması sonucu değerlenir. Eğer talepte bulunan kişinin kredi notu düşükse bankalar buna göre kredi kartı vermekten kaçınır çünkü kredi kartı borçları ya da taksitli krediler düzensiz ya da gecikmeli ödendiği takdirde kredi notları düşer.

Kredi notları hesaplanırken her banka ayrı şekilde puanlama sistemi uygular. Bu yüzden ayrı bankalardan kullandığınız kredi kartlarının borç ödemeleri farklı olsa da kredi notlarınız bankaların sistemine aynı şekilde yansımaz. Genel olarak kredi notu hesaplanırken kullanılan yöntemler vardır. Kredi kartlarında ve bireysel kredilerde mevcut müşterilerin ödeme alışkanlıkları kredi notunun %30’unu oluşturur. Hesap hareketleri ve borç durumu da %25’ini oluşturmaktadır. Yeni kredi almak, kredi notunun %20’sini oluştururken kredinin kullanım sıklığı kalan %15’i ve açıklanamayan diğer faaliyetler de %10’unu oluşturmaktadır. Son beş yılda aktif ve etkin bir şekilde kredi kartı, taksitli kredi, kredili mevzuat ve bireysel kredi kullanan herkesin kredi notu bulunur. Sadece banka kartı kullanan kişilerin kredi notu bulunmaz.

Kredi notunu öğrenmek için de iki ayrı yol vardır. Bunlardan birincisi Kredi Kayıt Bürosu aracılığı ile kredi notunu öğrenmektir. Findeks adlı Kredi Kayıt Bürosu markası, size kredi notunuz hakkında bilgilendirmek için hizmet sunar. Bunun için az bir miktarda ücret ödeyip internet sitesinden kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise bankalar aracılığı ile kredi notunu öğrenmektir. Herhangi bir banka şubesine giderek kredi notunuz için bilgilendirilmek isteyebilirsiniz. Aynı zamanda bir kredi kartı ya da kredi başvurusu yaparken de bunu öğrenmeniz mümkün olabilir. Bunun yanında daha kolay bir hizmet olan internet bankacılığını da kullanarak kredi notunuzu belli bir ücret karşılığında öğrenmeniz mümkün olabilir.

Kaynak: http://www.bankalarvekredi.com/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.