KARDEŞLİK DNA TESTİ

KARDEŞLİK DNA TESTİ

Kardeşlik söz konusu olduğunda,bireylerin gerçek biyolojik kardeş olup olmadığını belirlemek için önerilen yöntem ebeveynlerini test etmektir.

Kardeşlik söz konusu olduğunda,bireylerin gerçek biyolojik kardeş olup olmadığını belirlemek için önerilen yöntem ebeveynlerini test etmektir. DNA babalık testi kesin sonuçlar sağlamaktadır. Bununla birlikte, iddia edilen ebeveynlerin test için kullanılamadığı durumlarda, biyolojik kardeşlerin ilişkisini analiz etmek için bir DNA kardeşlik testi yapılabilir. Her zaman kesin sonuç verecek bir DNA babalık testinin aksine, kardeşlik testleri farklıdır. Bir kardeşlik testi yapıldığında, DNA laboratuvarı iddia edilen kardeşlerin genetik profilini belirleyecektir. Her kardeş tarafından miras alınan genetik materyalin türüne bağlı olarak, bir kardeşlik endeksi belirlenir. Eğer kardeşlik endeksi 1,00'den azsa, bu ilişkisizlik anlamına gelir. Eğer kardeşlik endeksi 1,00'den büyükse, bu test edilen iki kişinin gerçek biyolojik kardeş olma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Kardeşlik endeksinin değeri ne kadar yüksek olursa, iki bireyin gerçek biyolojik kardeş olma olasılığı o kadar artmaktadırKardeşlerin iki ortak ebeveyne (anne ve baba) karşı sadece bir ortak ebeveyni paylaşma olasılığını analiz etmek için yarım kardeşlik endeksi elde edilmektedir.Yarı kardeşlik endeksinin tam kardeşlik indeksine oranı, iki bireyin sadece bir biyolojik ebeveyn örneğin sadece anne veya iki biyolojik ebeveyn anne ve iddia edilen babayı paylaşma olasılığının daha yüksek olup olmadığı hakkında bir fikir vermektedir.Kardeşlik testi size kesin bir cevap vermeyecek olsa da, test edilen diğer bireyin gerçek biyolojik kardeşi olma olasılığınızın olup olmayacağının bir göstergesi olacaktır.

 

Kardeşlik testi ne zaman düşünülür?

İki kişinin yarı kardeş olup olmadığının belirlenmesi sadece bir ebeveyn ortak ise yapılabilir. İki kişinin tam kardeş olup olmadığının belirlenmesi aynı anne ve aynı baba ise yine kardeşlik testi yapılabilir.Ebeveynlerin test için uygun olmadığı durumlarda da test uygulanabilmektedir. Kardeş DNA testi ‘nde, elde edilebilecek kesinlik derecesi, kardeş ilişki tipine bağlıdır. Genel olarak ne kadar genetik bilgi mevcutsa, testin sonuçlandırılma şansı o kadar  artmaktadır. Kardeşler arasında yapılan DNA testinin hiçbir zorluğu olmadığı gibi gelişen teknoloji ile birlikte yapılması kolay olan testlerden biri haline gelmiştir. Kesin sonuçlar almak için iyi bir DNA test merkezinde değerlendirilebilir. Moleküler Biyolog Alpay Avcı https://www.dnatesti.com.tr adresinde yaptığı açıklamada, “kardeşler arası yapılan dna testlerine çok sık rastlanmasa da bazı durumlarda yapıldığını belirtti. Bu durumların da genellikle babalık ya da annelik testine yanaşmayan ailelerin çocuklarının bu tür testlere başvurduğu görülmekte” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.