Japon Kadınları YTL'ye Koştu

Japon Kadınları YTL'ye Koştu

Japon kadınların carry trade (bir para birimini ucuza alıp, daha çok getiri sağlayacak para birimlerinde değerlendirme işlemi) yapıp Türk Lirası’na yönlenmesi, İngiltere’de yayımlanan The Times Gazetesi’ne haber oldu.

"Kimono tüccarları" başlıklı haberde, "Türkiye’nin kábusu, Japon ev kadınlarının liradan çekilmeleri ve çökmesine neden olmaları" denildi.

UCUZA Japon Yeni ile borçlanarak, bunu Türkiye’de YTL yatırım araçlarında kullanma akımına Japon kadınlarının da kapıldığı ortaya çıktı. İngiliz The Times gazetesi, düşük faizli para biriminden borçlanıp getirisi yüksek para birimine yatırım anlamına gelen "carry trade"nin Japon kadınları arasında nasıl yayıldığını, "Kimono Tuccarları" başlıklı haberiyle gündeme taşıdı. Haberde analistlerin, "Saplantılı satıcıların çok az faiz veren Yen’i, Türkiye, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İzlanda para birimleri için bıraktığı" görüşü de yer aldı.

TÜRK HÜKÜMETİ DONAKALDI


İngiliz gazetesinin, Tokyo kaynaklı haberinde "Japon ev kadınları geleneksel görüntülerini, döviz ticareti dünyası uğruna terk ederek hem uluslararası piyasaları, hem de Japonya’nın ekonomisini etkiliyor" denildi. Carry trade’in Japon kadınları arasında nasıl yayıldığını değerlendiren gazete, Türk hükümetinin bu "hücum" karşısında dona kaldığını öne sürdü. Gazete, Japon kadın yatırımcılarına ilişkin esprili haberinde "Türkiye’nin kabusu, Japon ev kadınlarının liradan çekilmeleri ve çökmesine neden olmaları" ifadesini kullandı. "Japon ev kadınlarının liraya spekülatör hücumu karşısında tek dona kalan Türk hükümeti değil" diyen The Times, iki ay önce Yeni Zelanda hükümetinin dolar satarak piyasaya müdahale etmeye çalıştığında çabalarının hemen Japon yatırımcılarının etkisiz hale getirildiğine dikkat çekti.

PEMBE TELEFONLU RITSUKO


Carry trade yapan Japon ev kadını Ritsuko’nun bir gününün de anlatıldığı haberde, şöyle denildi: "Tokyo’da Shiba Parkı yukarıdan bakan zarif bir kafeteryada Ritsuko Shiono, pembe süslü cep telefonundaki döviz kurlarına bakmak üzere gözlerini kitabından kaldırıyor. Özellikle Türk Lirası ile ilgileniyor. Tam o sıralarda oradan 5 bin 400 mil uzaklığındaki Ankara’da Türk Merkez Bankası, Ritsuko ve onun gibi sessizce küresel döviz piyasalarının kontrolünü ele geçiren binlerce kadın nedeniyle panikliyor."

JAPONLAR DA PANİKLİYOR

Haberde, bu durumun Japonya’daki etkilerine de yer verilerek, şu değerlendirme yapıldı: "Japonlar ise, kárá aç ev kadınlarının ekonominin canlanması ve küresel duruşunu tehdit edeceği konusunda panikliyor. Çünkü, ev kadınları Yen’i sınırsız oranda satıyor. Japon para biriminin yukarı baskısı tamamen online ticaret tarafından yönlendiriliyor. Aylardır Yen küresel para birimleri karşısında düşüyor. Yerli Yen’i diğer büyük para birimlerinden daha ucuza borç verebilmeleri Japonlar’ın hisselerini 200 kattan fazla artırıyor. Daha yüksek kazançlı yabancı borsalardan para alıyorlar."

Bir tatil ya da otomobil parası kazanmanın yolu

JAPONYA’da carry trade yapan kadınlar arasında Kobe’den 70 yaşındaki Yoshie Akai gibi babaanne olanlar olduğu gibi 20’li yaşlarındaki kadınlar ve çoğunlukla ev kadınları var. The Times’in görüşlerine yer verdiği bu kadınlar, daha önce bankaya paralarını yatırırken, bu stratejiye güvenlerini kaybetmiş durumda. Çünkü on yıldan fazla süredir sıfıra yakın faiz alıyorlar. Japon Yen’iyle hayal kırıklığına uğrayan Japon ev kadınları, carry trade’le bir tatil ya da otomobil için nakit kazanmanın yolunu arıyor. Öğretmen Yuko Kuriki’nin bu konudaki görüşleri şöyle: "Japonya’da insanların çoğu riske girmeden zengin olunamayacağını farketti. Bazı kadınlar aile birikimlerini borsada riske atıyor. Bazıları geleceklerini düşünüyor, bazıları ise aç gözlü. Bizim kültürümüz para kazanmaktan çok kaybetmemek üzerine kurulu. Fakat, ülkede kár sağlanmıyor bu nedenle yatırımcı olmak zorunda kaldık."

Bir yılda kadınlara yönelik 8 yeni yatırım dergisi çıktı

DÖVİZ ticareti yapan Japon kadınlarının görüşlerine de yer verildiği The Times’ın haberinde son bir yılda Japonya’da kadınlara yönelik 8 yeni yatırım dergisinin piyasaya çıktığına dikkat çekildi. Japonya’da on-line borsa oyuncuların her gün 15 milyar dolarlık anlaşma yaptığı belirtilen haberde, "Bazıları aylık ticarette binlerce sterlin kár yaptı. Yenin yüzde 0.5 faizi ile, örneğin, Yeni Zelanda dolarının yüzde 8.25 veya Türk Lirası’nın yüzde 17.5 faizi arasında büyük bir fark var" denildi.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.