İyiyi ve kötüyü sezebiliyorlar

İyiyi ve kötüyü sezebiliyorlar

Araştırmalar bebeklerin daha 6 aylıkken çevrelerindeki insanların niyetlerini sezebildiğini ve dostu düşmanı ayırt ettiğini gösteriyor

ABD'de yapılan bir araştırmada uzmanlar, bebeklerin hayatlarının ilk aylarında sosyal algılama yetisi geliştirdikleri sonucuna vardı.

Nature adlı bilim dergisinde sonuçları yayımlanan araştırmaya göre, bu ilk algılamalar sonraki yıllarda oluşan ahlaki değerler ve davranışlara da temel oluşturabiliyor.

Araştırmayı yürüten grubun başkanı Kiley Hamlin, "Bebekler daha 6 aylıkken çok şey öğrenmiş ve içselleştirmiş oluyor" şeklinde konuştu. Bunların doğuştan bilgiler olduğunun söylenemeyeceğini ancak konuşma öncesi dolaylı eğitim yoluyla edinilmiş olabileceği kaydeden Hamlin, "Bu araştırma bebeklerin ahlaki değerlere sahip olduğu anlamına gelmiyor ama iyi şeyler yapan insanlar hakkında olumlu, kötü şeyler yapan insanlar hakkında olumsuz duygular hissetmelerine yol açan temel bilgiyi edinmiş olduklarını gösteriyor.

 Bu daha sonraki yıllarda daha bir rasyonellik kazanacak olan değerler sisteminin önemli bir parçası gibi görünüyor" dedi.

Hamlin ve Yale Üniversitesi'ndeki meslektaşları, 6 ve 10 aylık bebeklerin çevrelerindeki insanların davranışlarını değerlendirme yetisini sınayan deneyler yaparak bebeklerin çoğunun iyi ve kötü insan davranışını ayırt edebilecek sosyal zekaya sahip olduğu sonucuna vardılar.



iha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.