İstanbul'un saklı cennetleri

İstanbul'un saklı cennetleri

İstanbul'un hem içi hem dışı sayılır. Güzel kentin böyle saklı hazineleri de var..


AYDOS
İstanbul"un en yüksek noktası olan Aydos Tepesi eteklerindeki mesire yeri, günlük dinlenme ve aktiviteler için ideal. Akşam vakti, Adalar üzerinde güneşin batışını seyretmek hiçbir şeye değişilmez.

Dört farklı giriş var. Gölet, çevresindeki ekolojik bütünlükle küçük bir Uzungöl manzarası oluşturuyor. Bölgenin piknik sahaları, büfesi ve koşu parkurları da oldukça bakımlı. Ulaşım: E-5 ve TEM bağlantılarıyla Kartal-Yakacık ve Sultanbeyli istikametlerinden. Toplu taşıma araçlarından da
yararlanılabilir.


AYVAT
Kağıthane Deresi"nin kollarından Ayvat Deresi üzerinde kurulan bölge, adını, 1765 yılında Osmanlı padişahı 3. Mustafa döneminde yapılan tarihi bentten alıyor. Yabani hayvan türlerinin fazlalığı ile ekolojik açıdan da önemli bir bölge. Doğa ve fotoğraf meraklıları için ideal. Girişteki düzlükler piknik ve dinlenme alanı olarak kullanılabiliyor. Ulaşım: Kemerburgaz"dan Belgrad Ormanları"na giriş kapısı olan Kurtkemeri Giriş Mesiresi"nin içinden geçilerek toprak bir yolla ulaşılıyor


AZİZPAŞA
Maslak, Gültepe, Levent, Kağıthane, Eyüp gibi yerleşim yerlerine yakınlığı, ilginç bitki örtüsü ve geniş piknik alanlarıyla rağbette. Bölgenin girişinde ziyaretçileri düzlükler karşılıyor. İsterseniz buralarda piknik yapabilir, isterseniz biraz daha ileri giderek tepelere çıkabilirsiniz.  Tepedeki çimenlik saha, özellikle şirket, dernek, okul ve benzeri grupların aktiviteleri için çok uygun. Kafeteryadan piknik için gerekli malzemeleri temin edebileceğiniz gibi, kafeterya mönüsündeki ızgaralardan da tadabilirsiniz. Ulaşım: Maslak"tan aşağı inen Cendere Yolu üzerinde sağ tarafta.


ELMAS BURNU
Karadeniz"in kenarında uzun kumsal, çam ormanı, sessizlik ve yunuslar. Tepeden denizin içine kadar inen kayalıklar, özellikle zıpkınla balık avcılığı için ideal. Koyun karşısındaki Martı Adası"nda çok sayıda deniz kuşu var.



FATİH ORMANI
Şehir merkezine çok yakın. 1500 dönüme yayılan gür ağaçları ve rekreasyon alanlarıyla günün her saatinde gezmeye açık. İster giriş bölümündeki kafeteryada bir şeyler atıştırıp yürüyüşe çıkın, isterseniz ana yolu takip ederek ormanın derinliklerine inin. İsterseniz beğendiğiniz bir piknik masasında güzel bir sofra kurun. Bisiklet tutkunları için de ideal. Ayrıca çocuklar için tesisin girişinde geniş çocuk bahçesi var. Ulaşım: Tesise, Maslak Büyükdere Caddesi-Sarıyer Yolu üzerindeki Bahçeköy tabelasından 3 km sonra ulaşılıyor. Alt giriş ise Şişli-Ayazağa yönünde.



GAZİ MAHALLESİ
İstanbul"un dışına çıkmadan güzel bir gün geçirmek isteyenler için ideal. Alibeyköy Barajı olarak da bilinen mesire yeri, Gazi Mahallesi, Alibeyköy ve Yeşilpınar gibi yerleşimlere sınır, 785 dönüm üzerine kurulu. Yürüyüş ve piknik için uygun. Baraj gölünün kıyısında. Gün batımı manzarasının çok güzel izlendiği baraj gölünde balık avlamak, suya girmek yasak.


İMRAHOR
Omanlık arazinin korunması ve su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan İmrahor Göleti, aynı adı taşıyan yerleşim yerine de çok yakın. Bitki ve canlı türleriyle neredeyse doğal bir park. Mavi ve yeşilin iç içe girdiği bir alan. Göl kıyısındaki oturma ve yürüyüş alanları, hafta sonları başta aileler olmak üzere, okul, dernek ve şirket grupları tarafından tercih ediliyor. İmrahor Göleti"nde suya girilmesine ve balık tutulmasına izin verilmiyor. Ulaşım: Bölgeye Gaziosmanpaşa"dan Tayakadın"a giden ana yolun 5. kilometresindeki İmrahor Köyü sapağından stabilize yolu takip ederek ulaşılabiliyor.


İNCEĞİZ
İstanbul"da tarihin ve tabiatın cömert davrandığı şirin bir vadi arıyorsanız, İnceğiz tam size göre. Çatalca"nın yaklaşık 2500 yıl önce ilk kurulduğu bölgede. Cenevizlilerin 9. yüzyılda yüksek kayalara oyduğu üç büyük mağara ve göğe uzanan ağaçlarla kaplı. Bölgedeki piknik sahasının hemen yanından dere geçiyor.  Ulaşım: İnceğiz Mesire Yeri"ne, Çatalca"dan Subaşı"na giden asfalt yolun 3. kilometresinden sola dönerek, yaklaşık 6 kilometre gittikten sonra ulaşılıyor.


KAYMAKDONDURAN
Beykoz"da, Osmanlı döneminin ünlü Kanije Beylerbeyi Ahmet Paşa tarafından yaptırılan çeşmesinin soğuk suyuyla meşhur. Ahşap masalarla donatılmış çimenliklerde harika bir piknik yapabilir ya da küçük büfenin mönüsünü deneyebilirsiniz. 650 dönümlük mesire yerinde, 200 yaşındaki anıt ağaçlar hayranlık verici. Sonbaharda bol bol kestane toplayabileceğiniz bu alanda sincaplarla karşılaşmak da hoş olabilir. Ulaşım: Bölgeye Beykoz-Akbaba Köyü istikametinden 3 kilometre sonra ulaşılabiliyor.


MARMARACIK
Yunanlı Yorgo Dimopulos, alevler ile tam 17 saat mücadele ettikten sonra kendi yaptığı 300 litre şarabı Karadeniz kıyısında küçük bir koyda sırtını çam ağaçlarına dayamış bir bölge. Balık tutmak, yüzmek, doğa yürüyüşleri, kamp, plaj gibi olanaklarıyla son zamanlarda özellikle gençlerin gözdesi. Bölgede ahşap evler, kır kahvesi, lokanta, mini golf sahası ve yelken tesisleri de var. Bir dönem Volkswagen otomobil tutkunlarının toplanma yeri olarak ünlenen bölge, görsel güzelliğiyle film ve fotoğraf çalışmaları için de uygun. Ulaşım: Marmaracık Koyu"na Sarıyer üzerinden ulaşılan Rumeli Kavağı"nı geçtikten sonra sola dönüp sahili takip ederek ulaşabilirsiniz..


ÇİLİNGOZ
Karadeniz kıyısında uzun ve geniş beyaz bir kumsal. Dalgaların şekillendirdiği kayalıkların arasından denize karışan bir dere. Ve bu güzel tabloyu tamamlayan yeşil bir örtü... İşte Çilingoz mesire yeri. İster kendinizi sıcak kumsala atın, ister sadece bu yöreye özgü "longos" tabir edilen bitki ve ağaç zenginliğini keşfetmek için yürüyüşe çıkın. Çilingoz, balık tutma meraklılarının da tercihi. Özellikle akşam güneş battığında çadır ve bungalov önündeki sohbetlerin tadına doyamayacaksınız.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.