İstanbul'da ofis kiraları düştü

İstanbul'da ofis kiraları düştü

2009'un ilk çeyreğinde İstanbul'da, 2008 yılının son çeyreğine kıyasla en yüksek kira rakamı yüzde 25 düştü.

Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan "2009 İlk Çeyrek Avrupa Ofis Kiraları Saati" raporuna göre, 2008 yılının son çeyreğine kıyasla Avrupa piyasalarındaki kiralar yaklaşık yüzde 8'lik bir düşüş göstererek, bugüne kadar yaşanan en yüksek düşüşü gerçekleştirdi.

24 şehrin ofis kira performansına dayanan endekse göre; en yüksek kira düşüşleri yüzde 28,6 ile Moskova'da ve yüzde 21,1 ile Londra'da yaşanırken, Avrupa'nın birçok şehrinde büyük düşüşler kaydedildi.

Açıklamaya göre, raporda 2009'un ilk çeyreğinde İstanbul'da, 2008 yılının son çeyreğine kıyasla en yüksek kira rakamının yüzde 25 düştüğü ve kira gelirinin metrekare başına yıllık €360'ya indiği belirtildi.

Söz konusu düşüş, İstanbul'da özellikle merkezi iş alanı (MİA) olarak adlandırılan bölgede,2007 ve 2008 yılında gerçekleşen çok yüksek orandaki artışlar sebebiyle, kiralarda düzeltme olarak değerlendiriliyor.

Kiracıların ofislerini küçülttüğü ve mevcut ofis alanlarını daha verimli kullanmaya başladığı ilk çeyrekte, Avrupa genelinde yeni kiralanan alan büyüklüğü 2008 yılının son çeyreğine göre yüzde 37 ve son beş yıllık ortalamanın ise yüzde 31 altına inerek, 1,9 milyon metrekare olarak gerçekleşti.

Orta ve Doğu Avrupa piyasasının da global ekonomik koşullardan olumsuz etkilenmesiyle yeni kiralanan alan büyüklüğü bu dönemde %41 azaldı. Zayıflayan kiracı talebi ve 2 milyon metrekareden fazla piyasaya giren yeni alanla Avrupa ofis piyasasının boşluk oranı, 2008'in son çeyreğinde yüzde 7,7 iken, 2009'un ilk üç ayında yüzde 8.5'e yükseldi.

Orta ve Doğu Avrupa ofis piyasasındaki boşluk oranları ise, özellikle Moskova piyasası sebebiyle, yüzde 4.9'dan yüzde 13.6'ya yükseldi. Raporda Avrupa'daki boşluk oranlarının şehirlere göre büyük değişkenlik gösterdiği de belirtildi.

Rapora göre; İstanbul'da, özellikle merkezi iş alanı piyasasında, ilk çeyrekte yeni biten ofis alanlarının sınırlı olması dolayısıyla, kiralanan alanların az olmasına rağmen, boşluk alanlarında bariz bir artış kaydedilmedi.

Jones Lang LaSalle Türkiye Yönetici Direktörü Alan Robertson, "2009'un ilk çeyreğinde İstanbul ofis piyasasında, kiracı talebinin yavaşladığını görmekteyiz.

Ancak, 2009 yılının geri kalanında da, Merkezi İş Alanına yeni girecek ofis alanının çok kısıtlı olması dolayısıyla, kiracı talebi daha yavaşlasa bile, muhtemelen çok ciddi kira düşüşleri görmeyeceğiz.

Bu dönem ofis lokasyonlarını değiştirmek ya da daha geniş alanlı ofislere ihtiyaç duyan kiracılar için güzel fırsatlar sunuyor" dedi


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.