İhalenin Feshi Zarar Unsuru

İhalenin Feshi Zarar Unsuru

İhalede satılan taşınmazın muhammen bedelinin üstünde olduğunun saptanması halinde ihalenin feshine karar verilmeli, muhammen bedeli altında olduğunun saptanması halinde ise ihalenin feshi isteminin reddine karar verilmelidir.

ÖZET: İhalede satılan taşınmazın muhammen bedelinin üstünde olduğunun saptanması halinde ihalenin feshine karar verilmeli, muhammen bedeli altında olduğunun saptanması halinde ise ihalenin feshi isteminin reddine karar verilmelidir. Buradaki temel ölçüt “zarar unsurunun oluşup oluşmadığı” noktasındadır. Özetin daha detaylı tanımını bir hukuk bürosu çalışanı avukattan öğrenebilirsiniz.

 

YARGITAY 12. HUKUK DAİRESİ E: 2015/8683 K: 2015/12602 T: 05.05.2015

 

Şikayetçi borçlu icra mahkemesine başvurusunda, sair şikayet nedenleri ile birlikte, kıymet takdiri ve satış ilanı tebliğ işleminin usulsüz yapıldığını, kıymet takdirine itiraz edemediğini ileri sürerek 22.10.2014 tarihinde satışı yapılan taşınmaz ihalesinin feshini istemiş, mahkemece kıymet takdiri raporu ile satış ilanının usulsüz tebliğ edilmesi nedeniyle ihalenin feshine karar verildiği görülmüştür.

Somut olayda, şikayetçiye yapılan kıymet takdiri ve satış ilanı tebliğ işlemi mahkemenin de kabulünde olduğu üzere usulsüz yapıldığı anlaşılmaktadır. Usulsüz bu başvurunun nedenin tüm bilgileri hakkında detayları avukata sorarak düzeltebilirsiniz.

İİK'nin 128/a maddesi uyarınca kıymet takdirinin tebliğ edildiği ilgililer raporun tebliğinden itibaren 7 gün içinde raporu düzenlenen icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesinde şikayette bulunabilirler. Bu şikayet için gerekli bilgileri uzman bir avukata danışarak öğrenmeniz mümkün olacaktır. Kıymet takdir raporu, borçluya usulüne uygun tebliğ edilmediği için, kıymet takdirine ilişkin hususların ihalenin feshi davası sırasında mahkemece değerlendirilmesi gerekmektedir.

İİK'nin 134/8. maddesinde “İhalenin feshini şikayet yolu ile talep eden ilgili, vaki yolsuzluk neticesinde kendi menfaatlerinin muhtelif olduğu ispata mecburdur” düzenlemesi yer almaktadır.

Yerleşik Yargıtay uygulamasına göre satış bedelinin muhammen bedelin yüzde yüzünün üstünde olması halinde zarar unsuru oluşmayacağından, ihalede zarar unsurunun gerçekleşmediğinin kabulü gerekir.

Her ne kadar somut olayda, feshi istenilen ihaleye konu olan taşınmazın, muhammen bedelinin yüzde yüzünün üzerinde satıldığı ve dolayısıyla satış bedelinin, taşınmazın muhammen bedelinin üzerinde olduğu anlaşılmakta ise de, satış ilanı tebliği ve kıymet takdiri tebliğinin de usulsüz olması karşısında kıymet takdirinin kesinleşmediği ve borçlunun şikayet dilekçesinde kıymet takdirine itiraz ettiği görülmektedir.

Yapılan bu itirazın nasıl olacağını avukat danışma hattı telefonlarından öğrenebilirsiniz. O halde mahkemece, mahallinde keşif yapılarak, taşınmazın icra müdürlüğünce yaptırılan kıymet takdiri tarihine göre değeri belirlenerek, belirlenen değerin ihalede esas alınan muhammen bedelin üzerinde olması halinde ihalenin feshine karar verilmesi, muhammen bedelin altında olması halinde ise İİK'nin 134/8. maddesine göre zarar unsuru oluşmayacağından ihalenin feshi isteminin reddine karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile ihalenin feshi talebinin kabulü yönünde hüküm tesisi isabetsizdir.

 

SONUÇ: Alacaklının temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK'nin 366 ve HUMK'un 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere,05.05.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

https://vegahukuk.com/

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.