İGDAŞ’tan 10 bin öğrenciye doğalgaz güvenliği eğitimi

İGDAŞ’tan 10 bin öğrenciye doğalgaz güvenliği eğitimi

İGDAŞ, “İlköğretim Okullarında Doğalgaz Eğitim Projesi” ile İstanbul’daki yaklaşık 10 bin ilköğretim okulu öğrencisine doğru ve güvenli doğalgaz kullanımı eğitimi verdi. Öğrencilere, eğitmenler eşliğinde doğalgazın güvenli kullanımının y

İstanbul’un doğalgaz altyapısı, bakımı ve işletmesinden sorumlu şirket İGDAŞ, 6,7 ve 8’inci sınıf öğrencisi yaklaşık 10 bin öğrenciye doğalgaz güvenliği eğitimi için düğmeye bastı. Pilot eğitimler 10-11 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul Eyüp Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu’nda başlatıldı. İGDAŞ “İlköğretim Okullarında Doğalgaz Eğitim Projesi” kapsamında, İstanbul’da toplam 14 ilköğretim okulunda öğrenim gören minikler önce eğiticiler eşliğinde doğalgazın doğru ve güvenli kullanımı hakkında bilgiler aldı, ardından adım adım güvenlik eğitimi içeren bir animasyon film izledi. İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, doğru ve güvenli doğalgaz kullanımının İGDAŞ’ın en önemli önceliği olduğunu belirterek önümüzdeki dönemde de ilköğretim okulu öğrencilerine ve halka yönelik eğitim projelerine devam edeceklerini belirtti.


Doğalgaz İstanbul’un havasını 84 kat temizledi

İGDAŞ’ın doğaya ve çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek amacıyla Prof. Dr. Recep Güloğlu ile birlikte hazırladığı eğitimin içeriğinde; doğalgaz oluşumu, İstanbul’da doğalgaz kullanımından önce yaşanan bunaltıcı hava kirliliği, doğalgaz kullanımından sonra havası en temiz kentlerden birine dönüştüğüyle ilgili bilgiler verildi.Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre İstanbul’da 1994-95 kış aylarında kükürtdioksit oranı ortalama 250 mikrogram iken İGDAŞ’ın çalışmaları ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte bu oranın tam 84 kat azaltılarak 7 mikrograma düşürüldüğü anlatıldı. Doğalgazın çevre dostu bir yakıt türü olmasının yanı sıra sağladığı yüksek konfor nedeniyle diğer yakıt türlerine oranla yaşam kalitesini en çok yükselten insan dostu bir yakıt olduğu vurgulandı.

Eğitimde doğalgazla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgilerle birlikte öğrencilere doğalgazın doğru ve güvenli kullanımıyla ilgili bilgilendirici materyaller dağıtıldı.

İstanbul’da İGDAŞ doğalgaz eğitimi alan ilköğretim okulları arasında; Fatih Sultan Mehmet, Feridun Tümer, Eyüp Mehmet Akif Ersoy, Serdar Aksun, Şehit Öğretmenler, Tantavi, 75.Yıl Yeşilpınar, Gültepe, Metehan, Osman Faruk Verimer, Zafer, Kağıthane Mehmet Akif Ersoy, Tülin Manço ve Yasar Doğu İlköğretim okulu yer aldı. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanan İGDAŞ eğitim projesinin İstanbul’daki tüm ilköğretim okullarında hayata geçirilmesi hedefleniyor.


Olası Doğalgaz kaçağı vakalarında “Güvenlik İçin” neler yapılmalı!

Elektrik düğmeleri dahil elektrikle ilgili hiçbir şeye dokunmayınız. Açıksa kapatmayınız, kapalıysa açmayınız. Kapı zilini kullanmayınızve kullandırmayınız.

Çakmak-kibrit yakmayınız.

Kapı ve pencereleri açarak ortamı havalandırınız.


Doğalgaz sayacınızdaki vanayı
kapatınız.(Eve gidince vananın yerini öğrenin.)

Kıvılcım çıkarabileceği için cep telefonuve ev telsiz telefonunuzu kullanmayınız.


Gaz kokusu olan alanı
herkesin boşaltmasını sağlayınız. Gerekirse büyüklerden yardım alın.

En yakındaki KABLOLUtelefonlardan veya açık alana çıkarak İGDAŞ 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız.

Doğalgaz kaçağı durumunda gazın ortamdan çıkışını sağlayan havalandırma deliğini (menfez)
asla kapatmayınız.


Doğalgaz kullanımı ile Dünya’nın en temiz havasına sahip şehir İstanbul!


İstanbul Dünyanın, Havası En Temiz Şehirlerinden Biri

 

Nüfus

SO2 (mikrogram/m3)

İstanbul

12.697.164

10

Londra

14.000.000

41

Kahire

20.000.000

100

Paris

12.000.000

46

Amsterdam

750.000

20




Doğalgaz kullanılmasaydı!


İstanbul Şu An Doğalgaz Kullanmasaydı

İstanbul’un yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 4 milyar metreküptür. Bu miktar da doğalgaz kullanımı ile elde edilen enerji için gerekli kömür

10 milyon ton kömür

Bu kadar kömürü taşımak için gerekli araç miktarı

720 bin adet/yıl

1 milyon 728 bin ton külü taşımak için gerekli araç miktarı

173 bin adet/yıl

İstanbul trafiğine günde 6 bin adet kamyon çıkacaktı. İstanbul atmosferine yılda yaklaşık 100 bin ton kükürdioksit (SO2) salınmış olacaktı.

(1 m3 doğalgaz=2,5 kg kömür)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.