İETT otobüslerinde karakutu dönemi

İETT otobüslerinde karakutu dönemi

İETT, uçaklarda kullanılan karakutu sistemini otobüslerde uygulayarak devrim yapmaya hazırlanıyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen “Sürdürülebilir Toplu Taşıma İçin Karakutu Geliştirilerek Sürüş Güvenliği ve Yakıt Tasarrufu Sağlanması” projesi kapsamında yol ve sürüş güvenliğinin arttırılması, kaza sayılarının ve bakım giderlerinin düşürülmesi, yolcu konforunun artırılması, yakıt tasarrufunun sağlanması hedefleniyor. Karakutu projesinin uygulanması ile birlikte, toplu ulaşımda araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak kaza anında sürücü ve aracın bulunduğu koşullar kayıt altına alınacak. Araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak araç bilgilerine uzaktan erişim sağlanacak.
ŞOFÖR KLİMAYI AÇMAZSA...
80'in üzerinde veri alınacak olan sistem sadece veri kaynağı oluşturmakla kalmayıp verileri analiz edecek. Böylece yolcuların, şoförün klima açmaması, aracın hızlı ya da yavaş gitmesi gibi şikâyetleri ortadan kalkmış olacak. İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, karakutu ile birlikte otobüslerdeki tüm bilgilerin anlık olarak tespit edilebileceğini belirterek, “Sistemde araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısını kullanarak şoförlerin araç kullanım performanslarını da anlık görebileceğiz. Böylece şoförlerimizi performanslarına göre değerlendirmeye tabi tutacağız” dedi.
Projeyle birlikte elde edilecek verilerden biri de otobüslerdeki yolcu oranı olacak. Otobüslerin ağırlığının ölçülebildiği sistemde araçların doluluk oranı tespit edilecek. Yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelere ek otobüs seferleri konulacak. Yolcu oranları İETT'nin akılı telefon uygulaması MOBİETT'e entegre edilecek. Böylece yolcular bekledikleri otobüsün doluluk oranını cep telefonundan görebilecekler.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.