Hayri İnönü’nün ilk icraatı, dedesinin mirasını yıkmak olacak

Hayri İnönü’nün ilk icraatı, dedesinin mirasını yıkmak olacak

Mustafa Sarıgül tarafında CHP’nin Şişli Belediye Başkan adayı yapılan Hayri İnönü Şişli Belediye Başkanı olmadan önceki ilk icraat olarak; dedesi İsmet İnönü’nün miras bıraktığı iki katlı ‘eski eser’ notu bulunan villayı yıkıp yerine dört katlı apartman

İsmet Paşa'nın Maçka'daki evi, Beyoğlu Evlendirme Dairesi, Şişli Kent Sineması ve The Marmara Oteli'nin de tasarımcısı olan dönemin ünlü mimarı Rüknettin Güney tarafından 1940 yılında inşa edildi. Evi İsmet İnönü yaptırdı ancak hiç oturmadı. Oğlu Ömer İnönü, Engin Hanım'la evlenip 1952 yılında binaya taşındı. Çift, 2004 yılında 2 ay arayla yaşamlarını yitirene kadar bu evi kullandı. Bina, 2004 yılından bu yana boş duruyor.

PLANDA ‘ESKİ ESER’ NOTU VARDI

Torun İnönülerin Beşiktaş Vişnezade Mahallesi, 70 pafta, 705 ada, 18 parsel'de bulunan evle ilgili talepleri, CHP'li Beşiktaş Belediye Meclisi'nde eski eser olabileceği nedeniyle tartışmalara da neden olmuş ve konunun görüşülmesi ertelenmişti.

HAYRİ İNÖNÜ İBB MECLİS ÜYESİ OLDUKTAN

SONRA KARAR DEĞİŞTİRİLDİ

2009 yerel seçimlerinde, DSP’den Mutafa Sarıgül’ün listesinden Şişli Belediye meclis üyesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olmaya hak kazanan Hayri İnönü’nün, Beşiktaş Belediyesi’nin düştüğü ‘Eski Eser’ notu kaldırılsın talebi İBB Meclisi tarafından kabul edildi.

İKİ KATLI VİLLA DÖRT KATLI BİNA OLACAK

Kabul kararıyla, İnönü'nün oğlu Ömer İnönü'nün çocukları, müstakil 2 katlı ev yerine, çevresindeki emsalleri gibi 4 katlı bir bina yapabilecek. Böylelikle de İnönüler'e mevcut yapının yerine her dairesi servet niteliğinde 4 katlı bina yapabilme yolu açılmış oldu.

VİLLANIN TARİHİ BİR ÖNEMİ VAR

Bu villanın önemi tek başına mimarisinden kaynaklanmıyor. Neredeyse bu bölgenin tamamında İsmet İnönü'nün izleri var. Villanın hemen yanındaki parkın ortasında İnönü'nün at üstünde bir heykeli var. Dolmabahçe'deki stadın ismi İsmet İnönü stadyumu. Dolayısı ile İnönü'nün kendisi için dönemin en önemli mimarlarından birine yaptırdığı bu villanın da tarihi bir önemi var. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.