Hava İş ile THY mutabakata vardı

Hava İş ile THY mutabakata vardı

Hava - İş ile THY grev konusunda uzlaştı. Gelinen noktada taraflar tüm konularda tam bir mutabakata vardı. Tarafların hangi şartlarda uzlaştığını Bakan Başesgioğlu açıkladı.

Hava - İş ile THY yönetimi grev konusunda uzlaştı. Gelinen noktada taraflar tüm konularda tam bir mutabakata vardı.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alınan Türk Hava Yolları (THY) A.O ve THY Teknik A.Ş yöneticileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun çağrısı üzerine yeniden bir araya geldi.

THY Genel Müdürlüğü'ndeki görüşmeye, THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, THY ile Hava-İş arasında bugün yapılan pazarlık görüşmesi ile ilgili açıklama yaptı.

Hava İş ile THY tam bir mutabakata vardı. Yeni sözleşmede THY çalışanlara yeni haklar verilmesi konusunda önemli iyileştirmeler yaptı.

Birinci yıl için yüzde 10 zam. Kıdem ücretlerine 50 iş ücretlerine 30 olmak üzere 80 YTL zam yapılmıştır.

2008 birinci 6 ay için yüzde 3 artı enflasyon farkı ikinci altı ay için yüzde 4 artı enflasyon farkı verilmiştir.

Düşük ücretle çalışanlara iyileştirilme yapıldı. Ayrıca uçuş personeli haklarında iyileştirme yapıldı.

-TARAFLAR TEKLİFLERİNDE REVİZYONA GİTTİ-

Hava-İş, THY’den ilk altı ay için yüzde 23.9, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise enflasyon ile yüzde 5 zam talep etmişti. Ayrıca, çalışma saatlerinin düşürülmesini de isteyen Hava-İş, mesailerden yapılan kesintilerin de azaltılmasını istemişti. Buna karşın THY, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 10 ile yüzde 16 arası, 2008’de ise enflasyon oranında zam önermişti.

THY’nin, Hava-İş’in teklifini kabul etmemesi üzerine Hava-İş grev kararı almıştı. THY yönetiminin isteğiyle yapılan grev oylamasında da çalışanlar “greve evet” demişti. Bunun üzerine THY de olası bir greve karşı lokavt kararı almıştı.

Bunun üzerine hükümet harekete geçerek, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’ndan bir komisyon oluşturmuştu. Başesgioğlu başkanlığında bir araya gelen taraflar yeni arabulucular üzerinde anlaşmıştı.








HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.