Hacıbektaş-ı Veli etkinlikleri

Hacıbektaş-ı Veli etkinlikleri

Ünlü Halk düşünürü Hacıbektaş-ı Veli,dizi kültürel ve sanatsal etkinliklerle, 16-19 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde anılacak.

Ünlü Halk düşünürü Hacıbektaş-ı Veli, 44. Ulusal ve 18. Uluslararası Kültür ve Sanat etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek bir dizi kültürel ve sanatsal etkinliklerle, 16-19 Ağustos tarihleri arasında Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde anılacak.




Hacıbektaş Belediye Başkanı ve Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri Kutlama Kurulu Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu yaptığı açıklamada, yaşadığı dönemde düşünce ve öğretileri ile sadece bölgesine değil tüm dünya insanlığına dostluk, barış, kardeşlik ve sevgi meşalesi yaktığını belirterek, Hacı Bektaş-ı Veli'nin, karanlıkları aydınlığa çeviren bir büyük düşün insanı olarak sürekli olarak yaşatılacağını söyledi.

16- 19 Ağustos 2007 tarihleri arasında kültürel ve sanatsal değerler ışığında, Hacı Bektaş-ı Veli'nin çeşitli yönleriyle bilim adamları ve araştırmacıların katılımı ile daha etkin bir şekilde dile getirileceğini vurgulayan Selmanpakoğlu, bir büyük toplum önderi de olan Hacı Bektaş-ı Veli'nin vurgu yaptığı konuların günümüzde bile tüm insanlık aleminin ihtiyaç hissettikleri nitelikler olması açısından böylesine kutlamalara farklı bir zenginlik kattığını belirtti.

Selmanpakoğlu, etkinliklerin nitelikleri açısından daha da zengin hale getirilmesi için özel bir önem verdiklerini dile getirerek, Hacıbektaş ilçesini etkinlikler süresince ziyaret edecek yerli ve yabancı misafirlerin konaklama ve benzeri ihtiyaçlarının da her zaman olduğu gibi yine misafirperver Hacıbektaş halkı tarafından herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmadan çözüme kavuşturulacağını duyurdu.

15 Ağustos 2007 günü Atatürk Anıtına çelenklerin konulması ile başlayacak 44. Ulusal ve 18. Uluslar arası Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinliklerinin resmi açılışı ise 16 Ağustos'da, Cumhuriyet Meydanı'nda olacak.

Resmi açılış töreninde yapılacak konuşmaların ardından, Hacıbektaş ilçesinin ekonomik kalkınmasına ciddi katkılar sağlayan Hacıbektaş'lı işadamı Süreyya Bektaş ile eşi Aynur Bektaş'a Hacıbektaş halkı adına Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu tarafından plaket verilecek. Sonrasında, şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verilecek. Bu yıl, 14. Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü Türk Halk Müziği Sanatçısı Sabahat Akkiraz'a verilecek.

LAİK TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE ALEVİLİK

Etkinliklerin öğleden sonraki bölümünde Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde araştırmacı-yazar Şakir Keçeli'nin başkanlık edeceği "Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde Alevilik" konulu panel düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacıbektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İzzet Baykal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alemdar Yalçın, araştırmacı yazar Cemal Şener ve Din Sosyologu Dr. Mustafa Cemil Kılıç katılacak.

Aynı gün Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi sergi salonunda Işık Cuhacıoğlu tarafından koordine edilen "Resim Heykel Seramik Karma Sergisi" ve Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi Fuaye salonunda Handan ve Fatma Tuzla tarafından "Esintiler" konulu sergi açılacak.

Kutlamaların ilk gününde saat 17' de Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi'nde Serdar Doğan'ın yazdığı ve Cengiz Sezgin'in yönettiği Ankara Simurg sanatçıları tarafından oynanacak olan"Sivas Katliamının Belgesel Oyunu" izleyiciyle buluşacak.

Birinci gün kutlamaları, Hacıbektaş Veli Müzesi bahçesinde havai fişek gösterilerinin düzenleneceği etkinlikler ve Cumhuriyet Meydanı'nda Alevi ezgilerinin yer alacağı bir konser ile tamamlanacak. Konsere; Sabahat Akkiraz, Ozan Emaneti, Ozan Şahini, Mehmet Konduk, Hüseyin Aslan, Aşık Fedai, Mazlum Çimen, Ali Mahzuni, Mazlum Çimen, Gülşen Altun ve Grup Yenice Yolları katılacak.

Kültür ve sanat etkinliklerin odağında zenginleştirilen Hacıbektaş Veli Anma Kültür ve Sanat etkinliklerinin ikinci gün kutlamaları kapsamında; Çilehane mevkiinde Madımak Oteli'nde yaşamını yitiren aydın ve sanatçıların anısına yaptırılan anıt açılacak.

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk'un Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi Büyük Salonunda saat 14.00'de vereceği "Enel Hak" konulu konferansın ardından Tuncay Özinel Tiyatrosu Tuncay Özinel'in yazdığı ve Ali Yaylı'nın yönettiği "Yüzleşme" isimli eseri sahneleyecek.

18 Ağustos günü gerçekleştirilecek etkinlikler Hacıbektaş Veli Kültür ve Sanat Merkezi'nde Servet Güner'in drama ve Mualla Teberoğlu'nun semah gösterisini organize ettiği "Semahlarla Deli Derviş" isimli bir gösteri sunulacak.

TBMM Kültür Sanat Yayın Kurulu, Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da katkıda bulunduğu etkinliklerin 4. ve son günü geleneksel olarak Dedebağ'da yapılacak sona erecek.


TÜRKİYE TURİZM



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.