Güzellik Merkezi İşletmecileri ile Doktorlar Karşı Karşıya Geldi

Güzellik Merkezi İşletmecileri ile Doktorlar Karşı Karşıya Geldi

Yoğun ışık darbeleriyle epilasyon yapan IPL (Intent Pulse Light) cihazları, güzellik salonları işletmecileri ile doktorları karşı karşıya getirdi. Biz de cihazların güzellik uzmanları tarafından kullanılamayacağını söyleyen doktorlar ile bu konuda eğitiml

Estetik amaçlı IPL cihazlarının güzellik uzmanları tarafından kullanılamayacağını belirten doktorlar, Danıştay’a başvurarak yürütmeyi durdurma kararı alınmasını sağladı. Güzellik uzmanları ise muayenehanelerde ancak bu konuda eğitim alan kişilerin bu cihazları kullanabileceğini söyleyerek doktorlar ile karşı karşıya geldi.

Türkiye’de çok geniş bir pazar payı olan IPL epilasyon sistemi ile ilgili doktorlar ve güzellik uzmanları Danıştay’dan çıkacak kararı sabırsızlıkla bekliyorlar. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ‘Eğitimini alan kişiler IPL epilasyon cihazı kullanabilir’ yönündeki genelgesi ile rahat bir nefes alan güzellik uzmanları, karara ilişkin yürütmeyi durdurma kararı alınmasına tepki gösteriyorlar. Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenen Güzellik Fuarı’nda konunun muhatabı olan güzellik uzmanları ve IPL cihazının satışını yapan firma yetkilileri ile görüştük…


Tanacan Kozmetik - Ersin Demiröz:

Tanacan Kozmetik olarak 20 yıldır sektörde faaliyet gösteriyoruz. Sir ağdayı Türkiye’ye ilk getiren firmayız. Bu konuda yeterli araştırma yapılıp, doğru karar verilecektir. Türkiye’de bütün işler alt yapı kurulmadan, bilinçsizce yapılıyor. Binlerce cihaz satıldı. Kısa yoldan para kazanma umuduyla bu işe başladı. Solaryumda da aynı şey yaşandı. İyi bir gözlemleme yapılmadığı için bu durumlar yaşanıyor.


OCS Lazer - Yasemin Sarcan:

Yurtdışında bu makineleri estetisyenler kullanıyor. Eğer estetisyen iğneli operasyon yapabiliyorsa, lazeri de çok rahat yapabilir. Ülkemizde kanunlar sürekli değişiyor, mahkemeler açılıyor. Güzellik kurslarının hepsi lazer epilasyon eğitimi ve sertifikası vermeye başladılar. Sonuç nereye gider bilmiyorum ama IPL cihazları ile ilgili belirsizlik bizim pazar payımızı azaltıyor.


Rol Grup - Arife Ataibiş:

Bu hizmeti veren birçok salon gibi bizler de yürütmeyi durdurma kararını doğru bulmuyoruz. İtirazlar var. Haklı olduklarını düşünüyorum. 2008 yılında verilen izinle bugüne kadar bu uygulama devam etmiş ve insanlar eğitimini almışlar. Eğitimini almayan insanlar tarafından yapıldığı zaman yanlış uygulamadan doğan zararlar yaşanabiliyor. Bu nedenle denetleme yapılabilir fakat tamamen yasaklanmasının yanlış olduğunu düşünüyorum.


Bakın Kozmetik - Murat Bakın:

Doktorların açmış oldukları davalar sonucu, güzellik salonlarında IPL cihazlarının kullanılması yasaklandı. Doktorların belli bir güçleri var ve bunu kullanarak bu kanunun çıkarılmasını sağladılar. Kendi hastanelerinde bu cihazları kullanacaklar ama işi yine estetisyenler yapacak. Çünkü hiçbir doktor makinenin başına geçip epilasyon yapamaz.

IPL cihazının kullanımında yaşanan birkaç hata herkese mal edilmemelidir. Doktorların yaptığı hatalar, estetisyenlerin yaptığı hatalardan daha fazladır. Eski sisteme dönülsün ama cihazlar eğitimli insanlar tarafından kullanılsın istiyoruz. Mesela kuaför salonundaki ağdacı kız bile kullanmasın, eğitimli ve sertifikalı estetisyenler kullansın.


Lapis Cosmatics - Demet Kılıç:

Bu konuda birçok insan mağdur oldu. Daha önceki yasada, “Güzellik uzmanları IPL cihazını kullanabilir” denilirken; iki yıl sonra “Hayır kullanamaz” deniliyor. Ustalık belgesi olan estetisyenlere bu hak verildi ve verilen hak geri alınmamalı. Hiçbir doktor 6 yıl tıp eğitimi alıp, kıl temizliği yapmaz. Zaten doktorun yanında da bu işleri yapanlar güzellik uzmanları. İnsanlar bu konuda sınavlara giriyor, belgesini alıyor ve asgari ücretle çalışıyorlar. Yazık değil mi? İşi düzgün tutmalılar ama bu şekilde yasaklayarak değil. Tabii ki cezai şartlar olsun, sınavlar zorlaştırılsın.


Estetech - Opr. Dr. Oygar Aytekin:

Epilasyon yapılacağı zaman en düşük dozdan başlanır, gittikçe artan dozlarda atış yapılır. Belli bir süre sonra doktor hastayı çağırır. Reaksiyon vermeyen en yüksek dozu seçer ve estetisyene devreder. Doktor işin içinde ama uygulamayı doktor yapmaz. Estetisyenlerin tecrübesi var, dozları biliyorlar. Kitabi hale getirmek bu şekilde oluyor. Doktor, herhangi bir problem çıktığında, yakasına yapışabileceğiniz yetkili biri oluyor. Türkiye’de bunu oturtmak zordur.


MC Akademi - Mustafa Koç:

Uygulamayı doğru bulmuyorum. Sağlık Bakanlığı’nın estetisyenler yapabilir diye bir genelgesi var. Milli Eğitim’e bağlı bir kurumuz. Müfredata göre işlediğimiz ve sertifikalandırdığımız bir konuyu, pratikte uygulayamazsınız diyemeyiz.

Dünyada IPL cihazını güzellik salonlarında kullanabiliyorlar; TV’lerde kendi epilasyonunuzu kendiniz yapın şeklindeki reklamlarla cihaz satılmasına izin veriyorlar. Ama bu konuda eğitim alan insanların çalışmasını engelliyorlar. Bu çok yanlış.


Üçelix İncesu Kozmetik - Kadir Kılınç:

Aylardır bunun savaşını veriyoruz. Geçen sene Ocak ayı itibariyle serbest bırakıldığında sektördeki pek çok firma IPL cihazını krediyle, borçla aldı. İnsanlar yatırım yaptılar ve bir şekilde geri döndürmeleri gerekiyor. Bu yüzden kaçak da olsa devam ediyorlar.

Dermatologlar yapsın diyorlar. Türkiye genelinde dermatolog sayısı 4 bin 500, satılan IPL cihazı ise 7 bin 500. Biz işin cihaz satan kısmındayız. Polikliniklere de cihaz satıyoruz. Ama Avrupa’da bütün estetisyenler bu cihazı kullanabiliyorlar.


Leyla İnanır Pro Bionome Sağlık & Güzellik Enstitüleri - Leyla İnanır:

Lazer epilasyon ve IPL ayrı cihazlar. IPL, bütün doktorların muayenehanesinde var. Gidip işlemleri kimin yaptığına bir bakın. Hepsini güzellik uzmanları yapıyor. Kanun çıkarıyorlar, doktorların yapabileceğini söylüyorlar. Sonra başka bir kanun çıkarıyorlar ve güzellik uzmanlarının yapabileceğini söylüyorlar. Ama hiçbir doktor makinenin başına geçip de kıl yakmaz.

Önce uzmanların yapmasına izin verdiler. Doktor kontrolünde, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı IPL eğitimi verdik. Sonra durdurduklarını söylediler. Şimdi bu konuda eğitim alanlar ne iş yapacaklar? Bu salonlar denetlensin ama önü kapatılmasın.



İstanbul Güzellik Uzmanları ve Güzellik Salonu İşletmecileri Odası Başkanı Ayşe Aydın Kurtönal:


Danıştay bu konuyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı alırken, IPL cihazının tıbbi mi, kozmetik amaçlı mı olduğuna dair rapor istedi. Çünkü bu rapor Sağlık Bakanlığı’nın elinde yoktu. Oda olarak, iki ayrı üniversiteye başvurduk. IPL cihazının tıbbi amaçlı olmadığını, ışık sisteminin soft ve yumuşak olduğunu, güzellik uzmanlarının kullanabileceğini, kozmetik amaçlı olduğunu, güzellik uzmanlığı eğitimi içinde var olduğunu belgeleyen raporu aldık ve dava dosyamıza koyduk. 3 veya 4 ay içinde dava güzellik uzmanları leyhine bitecek. Hiçbir doktorun veya hemşirenin eğitim sisteminde foto epilasyon eğitimi yoktur. Ama bizim güzellik uzmanlığı eğitim müfredatımızın içinde var.
Doktorlar kendi yapmaları gereken lazer epilasyonunu bile vasıfsız elemanlarına yaptırıyor. Güzellik uzmanlarını yanlarında çalıştırıyorlar. Ama arkasından bize dava açıp, foto epilasyonu güzellik uzmanları yapamaz diyorlar. Bu çok saçma!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.