Şişli Belediyesi'nde Sosyal-Demokrat taşeronculuk

Şişli Belediyesi'nde Sosyal-Demokrat taşeronculuk

Şişli Belediyesi’nin önünde bugün işçi eylemi vardı...

Şişli Belediyesi’nin temizlik ihalesinin Atlas A.Ş’ ye verilmesinden rahatsızlık duyan işçiler, haklarını savunmak için eylem yaptılar. Sendikasız taşeron işçi çalıştırılmasına karşı çıkan işçiler, talepleri kabul edilmezse grevlerini büyüteceklerini ifade ettiler.


EĞER CHP SOSYAL-DEMOKRATSA BİZE SAHİP ÇIKMALI

Disk Genel İş Şube Başkanı Zeynel Yiğit yaptığı açıklamada;



'' Burada toplanmamızın  1.  nedeni taşeron firmaları Şişli Belediyesi’nde istemiyoruz. Taşeron firmalarda çalışan arkadaşlarımız sendikasız, hukuksuz bir uygulama ile karşı karşıyalar. Dün burada bir temizlik ihalesi vardı, bu ihaleyi Atlas A.Ş adında bir firma aldı. Daha önce bu işlerin hepsini Kent Yol A.Ş yapıyordu. Kent yol belediyenin kurumu ve %96 gibi bir hisseye sahip. Daha önce bu kurum yaparken şimdi Atlas adındaki firmaya geçti Kent yol alt işveren konumuna geçti. Nedenlerini az çok biz biliyoruz. Daha önce gerek belediye başkanı ile gerek Kent yol A.Ş ile görüştük. Atlas A.Ş nin yaptığı sendikasız işçi çalıştırmak, taşeron işçi çalıştırmak. Bu olay hem bizim buradaki sendika gücümüzü  zayıflatıyor, hem de burada grev yapan işçi arkadaşlarımın hakları gasp ediliyor. Mesela Cumartesi-Pazar işçi arkadaşlarımızı mesaiye çağırmıyorlar. Buradaki arkadaşların 1.300 lira maaşı oldu, Atlas’ta çalışan arkadaşlar, Cumartesi-Pazar mesai vermeden, sendikasız, kuralsız işçi çalıştırıyorlar ve şimdi bu arkadaşları çalışmaya çağırıyorlar. Bizim talebimiz şu; Eğer Şişli gerçekten Sosyal-Demokrat bir anlayışla yönetiliyorsa, çağdaş, laik, demokrat yönetimi ile kendilerini böyle tanımlıyorlarsa, CHP’nin genel başkanının dediği gibi taşeronlaşmaya karşı belediyelerde söz verdikleri gibi taşeron işçi çalıştırmamalıdırlar. İnsani duygularını yitirmemiş herkes bu noktada duyarlı olmaları lazım. Bunu en yakın zamanda gördük mesela Soma’da sendikasız kuralsız işçi çalıştırmanın bedeline ülke olarak şahit olduk. Biz bu ihalelerde taşeron firmaların çalışmasına izin vermeyeceğiz. Taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın kuralsız, hukuksuz, haksız olarak çalışmasına izin vermeyeceğiz.'' ifadelerinde bulundu.

SÜREÇ BÖYLE DEVAM EDERSE EYLEM ŞEKLİMİZİ DEĞİŞTİRİRİZ

Taleplerini Şişli Belediye’sine ifade ettiklerini belirten Disk Genel İş Şube Başkanı Zeynel Yiğit;

'İhaleleri tekrar gözden geçirin dedik ve bize tekrar gözden geçireceklerini, kendilerine göre tekrar bir çalışma yapılacağını ifade ettiler. Bunun yanı sıra 2 gün izin istediler ve burada beklemeyin dediler. Her iş veren işçinin sokakta olmasında rahatsız olur ve belediye de bu durumdan rahatsız tabii. Biz evimize gitmeyeceğiz burada duracağız ta ki kararlarınızı tekrar gözden geçirene kadar. Süreç tamamlandığında eğer hala olumsuzluklar devam ettirilirse eylem şeklimizi değiştireceğiz. Sendika olarak iş bırakma çağrısı yapmadık. Ama yarın bir gün olumsuz bir şey olduğunda demokratik haklarımızı kullanıp direneceğiz. Buradan Şişli halkına da sesleniyoruz. Burada dönen her para Şişli halkınındır. Herkes parasına sahip çıkmak zorundadır. Buradaki harcanan parayı bütçeyi mutlaka takip etmeliler.' dedi.

Daha sonra konuşmayı devralan Şişli Belediyesi Kent Yol  A.Ş İşleri Baş Temsilcisi Savaş Doğan,

'' Bugün burada olmamızın sebebi, işimizi ekmeğimizi, geleceğimize sahip çıkmak. Bugün ihaleler adı altında sömürü düzeni devam etmektedir. İhale dediğimiz şeyin özü bir tiyatrodur. Kent Yol A.Ş kamunun şirketidir. Bu ihaleleri burada toplayıp işçiye hakkını vermek gerekirken bugün Şişli Belediyesi Sosyal-Demokrat gibi davranmıyor. Söylemleri ile eylemleri arasında çok büyük farklılıklar var. Atlas A.Ş ihale alıyor. Atlas kimdir? Bugün AKP’nin eski ilçe başkanı olan Ender Haberdar’ın kurduğu, Haberdar ailesinin ortaklıkları ile gelişen bir şirket.  Bugün nasıl bu kadar Şişli’deki bütün ihaleleri alabiliyor bu kısmını Şişli yönetimi anlatmak zorunda. Bizim sorunumuz, imzaladığımız toplu sözleşmelerin hayatımızı devam ettirebilmek için aldığımız zamların geri alınmasına izin vermemek, sendikalı örgütlü bir şekilde devam ettirmek.  Bu konuda belediye bize söz veriyor. Mesela, 1100 kişinin iş garantisini biz veriyoruz ama sorun şurada bizden şunu kabul etmemizi istiyorlar, çöp kamyonunun arkasında 2 kişi çalışıyorsak 1 kişinin 930 TL’ye çalıştırılmasına göz yumun bunu görmemezlikten gelin biz sizin hakkınız olanı vereceğiz diyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz Sosyal-Demokrat olduğunu iddia eden bir belediyenin bu şekilde işçi çalıştırmasının yanlış olduğunu ve bu kararlarından dönmesi gerektiğine inanıyoruz. CHP’nin genel başkanı diyor ki; ‘Ben taşeronsuz bir Türkiye hayal ediyorum.’  Tamam burada senin belediyen de oluyor bu durum, senin bizim yanımızda olman gerekiyor biz samimiyiz ve herkesin de samimi olmasını bekliyoruz. Biz kolu parmağı çıkan, hakkı yenen bütün işçilere sahip çıkıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

GEREKİRSE AÇLIK GREVİ YAPACAĞIZ

Grevlerinin, hakları kabul edilene kadar devam edeceğini söyleyen Savaş Doğan,



' Bizim için belirli bir süre yok burada. Adaletsizlik, ihale adaletsizliği giderilip işçilerin hak ve menfaatleri tam anlamıyla teslim edilene kadar buradayız.  Belediye isterse kendi opsiyonunu kullanıp bu ihaleyi Kent yol’a bırakabilir. Biz şimdi opsiyonlarını kullanıp gerçek bir Sosyal-Demokrat olup olmadıklarını göreceğiz. Onun üzerinden eylem şeklimizi değiştireceğiz. Şişli halkına neden burada olduğumuzu anlatıp gerekirse hizmet vermeyeceğiz. Açlık grevi yaparız ama bu kararımızdan geri adım atmayız
.’ İfadelerinde bulundu.



Belediye işçileri grevlerini devam ettirirken, Şişli Belediyesi İhale komisyonu, teklifleri değerlendirmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.