En karlı meslek grupları

En karlı meslek grupları

İşsiz olmanın neredeyse meslek sayılmaya başlanacağı ülkemizde krizle birlikte umutlarda gitgide azalıyor. Böyle bir dönemde başarılı bir iş arayan olabilmek için, uzmanlar adaylara bir takım önerilerde bulunuyor.

Krizden en çok darbe alan sektörler, doğal olarak işe alımda da durgun bir yıl geçirdi. Bankacılık, Tekstil, Otomotiv, Otomotiv Yan Sanayi gibi sektörlerde işe alımlarda durgunluk yaşanırken, Bilişim, Sağlık ve Telekom gibi sektörler ise diğerlerine göre krizden daha az etkilendiler ve işe alımlarını sürdürdüler.

Diğer birçok sektör krizden önceki ilan sayısının uzağındayken, Bilişim,Telekom, Sağlık, Perakende, sektörlerinde ise ilan sayısında kriz öncesi rakamlara yetişmekle kalmadı,bu rakamları ekarte ettiler.

Krizin etkisinde geçirdiğimiz son aylarda en gözde meslek, hiç şüphesiz satıştı. Krizde ayakta kalabilmek için firmalar belki başka alanlardaki kadrolarını küçültürken satış kadrolarını güçlendirme yoluna gitti.

Krizden en çok darbe alan sektörler, doğal olarak işe alımda da durgun bir yıl geçirdi. Bankacılık, Tekstil, Otomotiv, Otomotiv Yan Sanayi gibi sektörlerde işe alımlarda durgunluk yaşanırken, Bilişim, Sağlık ve Telekom gibi sektörler ise diğerlerine göre krizden daha az etkilendiler ve işe alımlarını sürdürdüler.

Diğer birçok sektör krizden önceki ilan sayısının uzağındayken, Bilişim,Telekom, Sağlık,Perakende,sektörlerinde ise ilan sayısında kriz öncesi rakamlara yetişmekle kalmadı,bu rakamları ekarte ettiler.

Krizin etkisinde geçirdiğimiz son aylarda en gözde meslek, hiç şüphesiz satıştı. Krizde ayakta kalabilmek için firmalar belki başka alanlardaki kadrolarını küçültürken satış kadrolarını güçlendirme yoluna gitti.

Secretcv.com'un intenet oratmında 13 bin 460 kişi ile yaptığı ‘geleceğin en gözde meslekleri’ anketine göre ise ,%32 ile geleceğin en gözde mesleklerinin başında Moleküler Biyoloji yer alırken, %20 ile Pazarlama Uzmanlığı ikinci sırada, %16 oy ile Yazılım Mühendisliği ise üçüncü sırada yer aldı.

En çok başvuru alan ilk 20 pozisyon:
Satış Temsilcisi
Genel Başvuru
Tıbbi Mümessil
Muhasebe Elemanı
Yönetici Asistanı
Stajyer
Yönetici Adayı
Çağrı Merkezi Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Mağaza Müdürü
Makine Mühendisi
Güvenlik Görevlisi
Bölge Satış Sorumlusu
Kasiyer
Muhasebe Müdürü
Makam Şoförü
İnsan Kaynakları Uzmanı
İnşaat Mühendisi
Resepsiyonist
Depo Elemanı

Bilişim ve Telekom sektörü krizde çıkış yaptı

Kariyer.net sitesinden alınan bilgiye göre,krizden az etkilenen Bilişim sektörü, en çok iş ilanını bu Ekim ayında yayınlayarak bir rekora imza attı. Ekim’de bilişimden, kriz öncesinden bile daha fazla iş ilanı geldi.

Yine krizden az etkilenen bir sektör olan Telekom da ilan sayılarında, kriz öncesi 2008 Nisan ayını yakalamış durumda. Ekim 2008-2009 karşılaştırıldığında ise; çok ciddi artışlar görüldüğü gözleniyor. Bu durumun sektörde yapılan yatırımların işe alım sayılarına yansıması olarak değerlendiriliyor.

Tekstil ve Üretimde toparlanma görülüyor

Tekstil, krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olurken,bu kötü gidişatı, Eylül’de başlayan hareketlenme ile yıkmaya çalışıyor.2009’un ilk 4 ayına göre son 4 ayda sektörde ortalama % 36’lık ilan artışı yaşandığı gözleniyor.

En çok başvuru alan sektörler:
Sağlık
Tekstil
Yapı
Finans-Ekonomi
Gıda
Otomotiv
Bilisim
Telekom
Turizm
Üretim

En çok ilan gelen ilk 10 sektör:
Tekstil
Yapı
Sağlık
Bilisim
Turizm
Gıda
Otomotiv
Üretim
Telekom
Finans-Ekonomi

En çok iş başvurusu yapan iller:

Alınan başvurular, ilan verilen şehirle ve nüfusun yoğun olduğu illerle doğrudan ilgili oluyor.Bu açıdan bakıldığında en çok iş ilanı İstanbul ve Ankara, İzmir, Bursa gibi şehirlerden geldiği için başvurular da yoğun olarak bu şehirlerden oluyor.Bu şehirleri ise iş hacminin diğer şehirlere nazaran daha çok olduğu Kayseri,Adana,Antalya,Konya,Gaziantep ve Trabzon illeri takip ediyor.

En iyi maaşı hangi meslek grubu veriyor?

Kısıtlı koşullarda bütçe en iyi çalışanlar için kullanılacağından, performans değerlendirme sistemleri 2009'da birçok şirkette yaygın bir şekilde uygulanmaya başladı.Bu sistem, çalışanların ücret dışında prim ve bazı diğer yan menfaatlerle ödüllendirilebilmesini de sağlıyor ve böylece şirketin yetenekli çalışanlarını kaybetmesini önlüyor. 2010'da ücret, performansa bağlı olarak prim ve yan haklarla birlikte bir paket olarak çalışanlara sunulacak.

En iyi maaşı veren meslek grupları
Pazarlama
Kurumsal İlişkiler
Finans
Satış

Üniversite öğrencileri en çok hangi pozisyonlarda iş bakıyor?

Unisbul.com üniversite öğrencileri kariyer sitesinden alınan bilgiye göre,Üniversite öğrencileri arasında etüt ablası - abisi pozisyonu şu anda talebin çok yoğun olduğu bir alan olarak göze çarpıyor. Çoğunluklu iş hayatında olan aileler, çocuklarına işten gelinceye kadar bakabilecek, dersleriyle ilgilenebilecek kişiler arıyor. Bunun içinde ilk tercih ettiği kişiler üniversite öğrencileri oluyor.

Türkiye’de hızla gelişmekte olan yazılım sektörü, yarı zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrenciler için çok geniş iş fırsatlarına sahip.Bunun yanı sıra satış-pazarlama ve tanıtım ise son yıllarda öğrencilerin serbest zamanlı olarak çalıştıkları için ilgi gösterdiği ve başvurduğu sektörlerden biri haline geldi.Yazın okulların tatil olduğu aylarda ise Turizm alanı üniversite öğrencileri için tatili en iyi şekilde değerlendirme seçeneği oluşturuyor.Anketörlük ve broşür dağıtımı,ise genelde üniversite öğrencilerinin talep edildiği alanlardan biri oluyor.

Mülakatlarda adaylar nasıl bir yol izlemeli?

- Mülakata gidilen firma ve firmanın sektörüyle ilgili detaylı bilgi edinme
- Firma ile ilgili araştırma yapıp gelecek sorulara hazırlıklı olma
- Başvurulan poziyonla ilgili bilgi sahibi olma ve kendi güçlü yönlerini belirleme
- Gidilecek firmaya ve pozisyona uygun kılık kıyafet seçimi
- Özel yetenek ve hobilerin iyi belirlenmesi
- Kararlı ve kendinden emin bir duruş sergileme
- Mülakata zamanından daha önce gitme
- Mülakata giderken CV ile beraber gitme

Kariyer sitelerinin iş arayan adaylara tavsiyeleri:

Kariyer.net'in Genel Müdür'ü Yusuf Azoz:

Farklı yetkinlikler ortaya koyun, esnek olun

Farklı konularda yetkinliğe sahip, değişik alanlarda yönelik görev yapabilecek çok işlevli çalışanlar her zaman önemliydi. Bu tür çalışanların önemi kriz dönemleri gibi zor zamanlarda daha da artıyor. Bu kriterin, personel seçimi yapılırken firmalar tarafından ön planda tutulacağını söyleyebiliriz.

Kendinizi geliştirin

Ayrıca koşullar ne olursa olsun sürekli kendini geliştiren, ömür boyu öğrenme prensipiyle hareket eden bireylerin başarılı olmaması için bir neden yok. İş bulamayanlar, boş vakti olanlar bu durumu kendini geliştirmek için önemli bir fırsat olarak değerlendirmeli.

Secretcv.com Kurumsal İletişim Yönetmeni Elif Büyükak:

Kendinizi rakiplerinizden farklı kılın

İş arayışında olan profesyonellerin öncelikle kendilerini diğer iş arayanlardan farklılaştırmaları gerekiyor. Öncelikle iş arayışında olanlar cv’sini güncellemeli ve eksik bilgilerini tamamlamalı. Firmaların onları aramasını beklemek yerine, daha aktif olmalı ve kendileri bir şeyler yapmalılar.
CV’de yaptıkları işin tanımlarını detaylı ve anlaşılır şekilde yazmalılar. Firmaların kendilerine uygun olabilecek her ilanını dikkatle okumalı, gerekirse bir iki saatlerini ilanları okuyarak geçirmeliler. Böylece onları ilgilendiren ilanları atlamamış olurlar. Yani aslında iş aramayı bir “İş” haline getirmeliler.

Monster. com Gelişen Pazarlar Avrupa Bölge Koordinatörü Güray Mert:

Adayların deneyimleri, yetenekleri ya da kendilerini ifade ediş şekilleriyle farklılaşmaları ve bir aday olarak kendi markalarını oluşturmaları çok önemli. Biz monster.com.tr'de bu tür adaylara ulaşıp, bu adayların kendilerini böyle ifade etmeleri için yönlendiriyoruz. İş arayanlara sanal ortamda profesyonel olarak yer almalarını öneriyoruz. Kişisel markalarını profesyonel olarak inşa etmelerini sağlayacak bir biçimde isimlerinin online ortamda bulunması bir avantaj. Profesyonel ve sosyal ağlar oluşturmalarını sağlayacak sitelerle bağlantılarını arttırmalari ve bu bağlantıları pozitif bir imaj yaratmalarını sağlayacak bir biçimde şekillendirerek, insanlara gerçekten kim olduklarını ve bir CV ' den fazlası olduklarını göstermeleri gerekiyor. Online ağlar bunu yapabilmek için gerçekten efektif yöntemler sunuyorlar.

Unisbul.com Halkla İlişkiler ve İnsan kaynakları sorumlusu Uğur akkuş:

Unisbul.com'da İş arayan adaylar üniversite öğrencisi olduğundan ve part time işler yoğunlukta olduğu için çok fazla deneyim aranmaz bize gelen işlerde. Amaç da zaten öğrencilerin part time çalışıp, full time motivasyon sağlamalarıdır. Üniversite okurken part time işlerde çalışan öğrenciler çalışmanın ve para kazanmanın verdiği hazla kendilerine olan güvenleri artar. Motivasyonları yükselir. Bu yüzden üniversitede öğrencisiyken iş arayan adaylar çok fazla iş ayırt etmemelidir. Öğrencilik hayatında farklı alanlarda çalışmak onlara deneyim kazandırır. Hangi işi daha iyi yapabildiklerini görürler. Çalıştıkları ortamlardan arkadaş çevreleri çoğalır. Dostluklar kurarlar. Üniversite sonrası için bağlantı elde etmiş olurlar.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.