Gıda terörü

Gıda terörü

Dünyanın en saygın tıp kurumlarından Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi gıda ürünlerinde kullanılan doymuş yağ ve trans yağlar (hidrojenize) hakkında uyarıyor..


Dünyanın en saygın tıp kurumlarından Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi gıda ürünlerinde kullanılan doymuş yağ ve trans yağlar (hidrojenize) hakkında uyarıyor: “Obezite, kanser ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyorlar.Sigara kadar zararlılar” uyarısını yaptı. McDonald’s, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve Kraft gibi gıda devleri teker teker geri adım atıp ürünlerinde doymuş ve trans yağ kullanmayacaklarını açıkladı. Örneğin Pepsi Co’ya bağlı olan 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay, ABD’de Ruffles, Lays ve Doritos markaları altında satılan patates cipslerindeki trans-yağ oranını sıfıra indirdi. Frito-Lay yayınladığı açıklamada “Ürünlerimizde kullanılan doymuş yağ oranını da yüzde 80 azaltıyoruz. Aynı lezzeti koruyacağız ve Amerikalılar’ın yılda 30 bin ton daha az doymuş yağ yemesini sağlayacağız” ifadesini kullandı.

ABD’nin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu’ndan Dr. Frank B. Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle ilgili olduğu belirtildi.

McDonald’s CEO’su Jim Skinner, ABD’de bulunan 3 bin 500 restoranda önümüzdeki yıla kadar trans yağ kullanımına tamamen son verileceğini açıkladı. Ancak dünya genelindeki 31 bin McDonalds zincirinde bu uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine yönelik bilgi verilmedi. Benzer şekilde dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, ABD, Kanada ve Alaska pazarlarında 1 yıla kadar trans yağ ile üretilen ürünler satılmayacağını duyurdu. McDonald’s’ın ABD internet sitesine bakıldığında, hangi üründe ne kadar trans ve doymamış yağ kullanıldığı öğrenilebiliyor. Türkiye’de satılan 170 gramlık orta boy patateste 9.8 gram trans yağ bulunuyor. Ancak McDonalds Türkiye’nin sitesinde bu bilgiye ulaşılamıyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) dün “Frito-Lay ürünlerinin paketlerinde ’Doymuş yerine doymamış yağ tüketmek kalp rahatsızlıkları riskini azaltır’ ibaresinin yazılmasına” onay verdi. Özetle, çocukların yüzde 25’inin obez veya aşırı kilolu olduğu ABD’de artık aburcuburlarda dahi kalp sağlığını koruyan yağlar kullanılması için girişim başladı. Ancak McDonalds, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve hazır dondurma üreten şirketler Türkiye’de doymuş ve trans yağ kullanımından vazgeçileceğine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

Hidrojenize yağlar (margarinler) hücrenin katili

Günümüzdeki beslenme biçimimizde, bu son derece gerekli yağları yeteri kadar alamıyoruz. Bunlar yerine, doğada bulunmayan, insan yapımı trans yağlar (hidrojenize yağlar – margarinler) yiyoruz. Bu yağlar kolesterole benzer ve hücrelerimiz aradaki farkı anlayamaz. Bu katil yağlar, hücre zarından içeri girer ve elektrik yapımızı bozarlar. Elektrik yükü olmaksızın, hücrelerimiz havasızlıktan boğulmaya başlar. Oksijen olmadan hücrenin yapabileceği yegane solunum şekli ise, oksijensiz (anaerobik) solunumdur! (Burada, yazının başında Otto Warburg’dan yaptığımız alıntının nasıl gerçekleştiğini görüyor musunuz?) Trans yağlar çok dayanıklıdırlar; 20 yıl raf ömürleri vardır. Hücresel alışveriş sürecine (besinlerin içeri girip atıkların dışarı çıkması) engel olurlar. Trans yağlar Tip2 Diyabet’in de başlıca sorumlusudur. Çok büyük bir molekül olan ensülin, insan yapımı trans yağlardan oluşmuş hücre zarını geçmekte zorlanır. (Oysa kolesterolün olduğu hücre zarından geçebilmektedir).

Kanserin sebebi yerfıstığı ezmesi bile olabilir!

Dr. Budwig, hücrelerimizdeki elektrik yükünün yok olmasına birçok sebep gösteriyor; bunlardan biri de yerfıstığı ezmesi! İnanabiliyor musunuz? Yerfıstığı ezmesi kadar basit bir şey, kanser nedeni olabiliyor! Çünkü çoğu yerfıstığı ezmesi hidrojenize edilmiştir. (Yerfıstığı ezmesi ABD’de çok kullanılan bir üründür. Ülkemizdeki hidrojenize besinlere örnek olarak şunları gösterebiliriz: margarinler, kalp dostu olduğu iddia edilen margarinler, sıvı margarinler, hidrojenize yağ içeren cips, gofret, bisküvi, çorba gibi paketli gıdalar, margarinle üretim yapan pastane ve lokantalarda üretilen besinler, ticari kuruluşlara özel satılan hidrojenize yağları kullanan yerlerde pişirilen yemekler, pastaların üzerindeki çoğu krema).

Hidrojenize bitkisel yağ nedir?

Bitkisel yağlar, oda sıcaklığında sıvı olan yağları ifade etmektedir. Bitkisel yağlar, margarin ve diğer katı yağlarda kullanıma uygun hale getirmek için hidrojenize edilir. Yani hidrojen ile muamele edilerek katılaştırılır. Hidrojenizasyon işlemi, yağı daha doymuş yapmaktadır.

Hidrojenize yağların zararları

Koroner Kalp Hastalığı na sebep olduğu kesinleşmiştir.
Diyabet
Obezite
Kanser
Kısırlık (ovulasyonun baskılanması)
Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu
Hücre Fonksiyon Bozukluğu (zar yapısını bozarak) )(birçok hastalığın kapısını açmaktadır)(Alzheimer, Parkinson vb) sebep olmasıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma mevcuttur. Annenin beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine)bağlı olarak anne sütüne geçtiği kanıtlanmıştır.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.