Geleceğin meslekleri

Geleceğin meslekleri

OSS adayları, bu yazıyı okumadan tercih yapmayın!

Vatan gazetesi yazarı Rifat Sarıcaoğlu yazdı..

Her yıl basında dünyanın ve ülkemizin en zengin kişileriyle ilgili listeler yayınlanır. Bu listeleri 5 yıllık dilimler arasında dikkatlice incelersek, dünyanın ve ülkemizin siyasi ve ekonomik eğilimlerini ve geleceğe dair yansımaları görebiliriz. Geçtiğimiz yıllarda, otomobil ve petrol zenginleri baş sıraları çekerken 21’inci yüzyılda Bill Gates gibi bilişim sektörü ile birlikte finans ve iletişim devlerinin ön sıralarda yer aldığını görüyoruz. Tıpkı insan hayatının evrimi gibi meslekler, insanların birçok ihtiyacını karşılamaya yönelik bir ihtisas alanı olarak doğarlar, gelişirler ve yok olurlar. Ancak teknoloji geliştikçe meslek sayısı inanılmaz ölçüde artıyor. 20’nci yüzyıl başında 500 meslek varken 21’inci yüzyıl başında 50 bine yakın kayıtlı meslek bulunuyor.

***


Aileler meslek seçiminde etken olan çok önemli bir unsurdur. Dünyadaki yetenek araştırmaları, sanatsal yeteneklerin 11, matematiksel yeteneklerin 14 ve bilimsel yeteneklerin 16 yaş civarında ortaya çıktığını gösteriyor. Demek ki 11-16 yaş arası gençlerin aileler tarafından buna göre yönlendirmesi son derece önemli.

Bir mesleği edinme sürecinde, bireyin önce hayal etmesi sonra hedef belirlemesi ve başarıyı elde etmek için çalışması gerekir. Meslek seçerken en önemli unsur kişinin mutluluğudur, başarıyı sağlayan en önemli unsur ise motivasyondur.

Sadece kendi alanında bilgi sahibi bir meslek adamı olmak yerine, bilgiye ulaşabilen, muhakeme edebilen, en az bir yabancı dil bilen ve değişimlere hazır olabilen, sosyal bilimlere, tarihe, felsefeye, mantığa ve beşeri bilimlere aşina olan ve düşünce yapısını pekiştiren birer eleman olmak günümüzde her zamankinden daha önem kazanmıştır.

***


Dünyada iş gücü dağılımları incelendiğinde 20’nci asır başında tarımın payı yüzde 47 iken 21’inci yüzyıl başında bilgi sektörünün payının yüzde 47 olduğu görülür. Bu yüzden 21’inci yüzyıl “bilim çağı” diye adlandırılmaktadır. Ülkemizde devlet burslarının içeriği incelendiğinde:

Bilgisayar: Donanım-yazılım, haberleşme, elektromanyetik ve mikrodalga.

Hukuk: Anayasa, uluslararası hukuk, deniz, çevre hukuku, hukuk felsefesi, kamu hukuku.

Eğitim: Okul öncesi ve ilköğretim, İngilizce, ölçme ve değerlendirme, öğretim teknolojisi.

Mühendislik: Deprem ve çevre alanlarında burslar verildiği buradan da gelecek yıllarda ülkemizde hangi alanların önem kazanacağı görülüyor. Geleceğin mesleklerini öngörmeye çalışırsak:

Bilgi alanı: Uzaktan Eğitim, Kamu (Yasama ve Yargı), Üretim ve Ticaret, Kütüphane Erişimi, Sağlık hizmetleri, Evlere Hizmet, Dijital teknoloji.

Mühendislik: Bilgisayar, Elektronik, Endüstri, Uzay ve Havacılık, Seramik, Gıda, Enerji, Çevre, Sistem, Mimarlık, Çevre Tasarımı, Şehir Planlama.

Fen bilimleri: Biyoteknoloji, Genetik.

Sosyal Bilimler: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Diplomasi, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi, Psikoloji, Sosyoloji, Strateji Uzmanlığı.

Ekonomik alanlar: İşletme, Turizm, Tekstil ve Moda Tasarımı, Pazarlama ve Satış, İmalat, Yapı.

İletişim: Enformatik, Bilişim, Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Radyo-TV ve Sinema, Elektronik Gazetecilik alanları gelecek açısından önem kazanmaktadır.

Bu alanlar gelişecektir. Yukarıdaki veri ve saptamaların önümüzdeki hafta üniversite ve bölüm tercihi yapacak gençlerimize ışık tutacağını umarım.

VATAN / habertürk




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.