Fulya ve Kuştepe Mahalle Afet Gönüllüleri sertifikalarını aldı

Fulya ve Kuştepe Mahalle Afet Gönüllüleri sertifikalarını aldı

17 Ağustos Depremi sonrası oluşturulan Mahalle Afet Gönüllüleri her geçen gün büyüyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Şişli’nin Fulya ve Kuştepe Mahalleleri Afet Gönüllüleri, Şişli Belediyesi ve Fulya Mahallesi Muhtarı Bülent Özen’in organize ettiği bir


 

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün katılmadığı etkinlikte, Şişli Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Esra Bozyazı Dalyan konuya gösterdikleri duyarlılıktan dolayı Fulya ve Kuştepe Mahallesi MAG’larına teşekkür etti. Dalyan, Şişli Belediyesi’nin bu gibi ciddi projelere her zaman destek verdiğini dile getirdi.

 

İSTANBUL’DA 3 BİN GÖNÜLLÜ

 

 

Başbakanlığa bağlı olan Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı denetiminde gerçekleştirilen ve Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı tarafından sürdürülen çalışmalarda gönüllü sayısı İstanbul’da 3 bin kişiyi aşmış durumda. Fulya ve Kuştepe Mahalleleri’nde ikamet eden 25 gönüllü 45 günlük bir eğitimin ardından sertifikalarını almaya hak kazandılar. Afet bilgileri, arama, kurtarma eğitimleri, yangın eğitimi ve haberleşme üzerine kapsamlı bir eğitim alan gönüllüler bu sayede İstanbul Afet Acil Durum Müdürlüğü gönüllü kadrosuna da katılmış oldular.

Fulya Mahallesi Parkı’nda gerçekleştirilen sertifika töreni sırasında konuşmacılar şu görüşlere yer verdi;

 





Hüseyin Karadayı; (İstanbul Mahalle Afet Gönüllüleri Dernek Başkanı):

 

“MAG’lar herhangi bir afet döneminde müdahale edebilecek bilgi ve eğitime sahip gönüllülerdir. Bir afet anında profesyonel ekiplerden önce olaya onlar müdahale edebilecek eğitimi aldılar. Afet durumunda olağanüstü koşullar nedeniyle profesyonel ekiplerin olay yerine gelmesi zaman gerektirmektedir. Örneğin bir yangın esnasında itfaiye oraya gelmeden, yolların açılması , kalabalığın güvenli alana uzaklaştırılması gibi işlemler MAG’lar tarafından yapalabilecektir. Bunlar hayati derecede önemli konulardır. Yine ilk yardım bilgisi aldıkları için çeşitli zamanlarda çevrelerinde oluşabilecek kaza v.b gibi durumlara müdahale etme yeteneğine ulaşmış kişilerdir MAG’lar. ”

 

Elvan Cantekin; (Mahalle Afet Gönüllüleri Vakfı Müdürü)

 

İstanbul’da şu anda 106 Mahallede bu uygulama mevcut. Şişli Belediyesi’yle 2008 yılında çalışmalara başladık. Biz MAG’ların eğitimlerini ve ekipmanlarını tedarik ettikten sonra bulundukları mahallenin sorumlularıyla bir araya getiriyoruz. Sivil toplumun gönüllülük esası içinde bu tip çalışmalara katılması zorunluluktur. Bu sadece gönüllülükle olmuyor. Bu çalışmaların olması için maddi alt yapıların da oluşturulması gerekiyor. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda elini taşın altına koyması gerekiyor.

 

Yaprak Can (Ev Hanımı)

 

Mahallede başlatılan duyurular ve muhtarımızın haber vermesiyle bu kurumdan haberimiz oldu. Dünya biyolojik olarak bir afet sürecine girmiş durumda. Bu bilincin başlamış olması gerektiğini düşünüyordum ama bu denli halka indiğinden bilgim yoktu. Ben de duyar duymaz hemen katıldım. Farkındalık insan için çok önemli bir şey. Bilerek yardım ediyor olmak. Çok küçük önlemlerin çok büyük faydalar sağladığını görmek çok mutlu edici bir şey.

 

Gonca Zincirci (Müzik Öğretmeni)

 

Amacım 99 Ağustos depreminde yaşadığım manevi acıyı unutmadım. O tarihten bu yana bir şeyler yapabilmek isteği vardı içimde. Mahallemizde böyle bir çalışma olduğunu duyunca hemen katıldım. Şimdi çevreme daha bir bilinçli bakıyorum. Kendime güvenim arttı. İlk yardım eğitimi gibi faydalı bir çok eğitim aldık. Çevreme fayda edebilecek bir konuma geldim. Deprem her an yanıbaşınızda. O nedenle bilinçli ve eğitimli bir toplum oluşturulması gerekir. Hepimize çok görevler düşüyor bu anlamda. Herkesin katılabileceği bir çalışma. Ben tüm duyarlı vatandaşlarımızı  bulundukları bölgelerdeki Mahalle Afet Gönüllülerine katılmaya davet ediyorum.

 

Bülent Özen (Fulya Mahallesi Muhtarı):

 

Mahalle sakinlerimiz bu tip sosyal sorumluluk projelerine her zaman duyarlılık göstermektedir. Kendilerine bu nedenle teşekkür ediyorum. Fulya Mahallesi bu yönüyle sadece Şişli’de değil İstanbul’da örnek bir mahalledir. Mahalle Afet Gönüllülerimiz aldıkları eğitimlerle çevrelerini bilinçlendirecek ve olası durumlarda önemli hizmetleri olacak. Bu çalışmaya katılmak isteyen mahalle sakinlerimizi Muhtarlığımıza bekliyoruz.


 

MAG Vakfı Başkanı Vedat Kirişçi;

 

 MAG 2007”den sonra sivil toplum örgütüne dönüştü. 50 civarında kişi ve kurumun katkılarıyla Mahalli Afat Gönüllüleri Vakfı oluşturuldu. Amaç bu konsepti öncelikle İstanbul daha sonra depremin daha çok etkileyeceği bölgelerde yaymaktır. Ben iş camiasına şu mesajı vermek istiyorum. Topluma bir hizmet götürülmesi her iş sahibinin bir yükümlülüğüdür. Afetle ilgili olarak toplumsal bilincimizin yükselmesi zorunluluktur. Biz bu amaçlar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biz aynı zamanda toplumda gençlik ve çocuklarda depremle ilgili bir bilinç yaratmak ve eğitmek amacındayız. Bunun yanısıra tüm binaların depreme dayanıklı bir şekilde yapılması için halkta gerekli bilinci oluşturmak da bizim görevimizdir. Toplumun refah ve eğitim seviyesi yükseldikçe toplumsal bilinç de buna paralel olarak yükseliyor. MAG Vakfı olarak özveriyle çalışıyoruz. Tüm duyarlı insanlarımızı MAG’a davet ediyoruz. Yine Rotary kulüplerini, belediyeleri ve iş adamlarımızı da projelerimizi desteklemeye davet ediyoruz. Özellikle deprem konusunda İstanbul’da çok hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Hedefimiz 2015 yılında 500 bin insana afet konusunda eğitim vermek.  

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.