Frito Lay ikinci fabrikasını açtı

Frito Lay ikinci fabrikasını açtı

Halkın sağlığıyla oynayanlar fabrika üstüne fabrika açıyor, servet üzerine servet ekliyor. Çocuklar zehirlenmiş kimin umurunda?

Dünyanın en saygın tıp kurumlarından Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi gıda ürünlerinde kullanılan doymuş yağ ve trans yağlar (hidrojenize) hakkında “Obezite, kanser ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyorlar. Sigara kadar zararlılar” uyarısını yaptı. McDonald’s, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve Kraft gibi gıda devleri teker teker geri adım atıp ürünlerinde doymuş ve trans yağ kullanmayacaklarını açıkladı. Örneğin Pepsi Co’ya bağlı olan 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay, ABD’de Ruffles, Lays ve Doritos markaları altında satılan patates cipslerindeki trans-yağ oranını sıfıra indirdi. Frito-Lay yayınladığı açıklamada “Ürünlerimizde kullanılan doymuş yağ oranını da yüzde 80 azaltıyoruz. Aynı lezzeti koruyacağız ve Amerikalılar’ın yılda 30 bin ton daha az doymuş yağ yemesini sağlayacağız” ifadesini kullandı.

ABD’nin Boston kentindeki Harvard Kamu Sağlığı Okulu’ndan Dr. Frank B. Hu, yaptıkları çalışmanın, kanlarındaki trans yağ seviyesi yüksek olan kadınların olmayanlara göre kalp krizi geçirme riskinin üç kat fazla olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Circulation dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kırmızı kan hücrelerindeki trans yağ oranının trans yağ tüketimiyle bağlantılı olduğu, bunun da kötü kolesterolün (LDL) yükselmesi ve iyi kolesterolün (HDL) düşmesiyle ilgili olduğu belirtildi.

McDonald’s CEO’su Jim Skinner, ABD’de bulunan 3 bin 500 restoranda önümüzdeki yıla kadar trans yağ kullanımına tamamen son verileceğini açıkladı. Ancak dünya genelindeki 31 bin McDonalds zincirinde bu uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine yönelik bilgi verilmedi. Benzer şekilde dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, ABD, Kanada ve Alaska pazarlarında 1 yıla kadar trans yağ ile üretilen ürünler satılmayacağını duyurdu. McDonald’s’ın ABD internet sitesine bakıldığında, hangi üründe ne kadar trans ve doymamış yağ kullanıldığı öğrenilebiliyor. Türkiye’de satılan 170 gramlık orta boy patateste 9.8 gram trans yağ bulunuyor. Ancak McDonalds Türkiye’nin sitesinde bu bilgiye ulaşılamıyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) dün “Frito-Lay ürünlerinin paketlerinde ’Doymuş yerine doymamış yağ tüketmek kalp rahatsızlıkları riskini azaltır’ ibaresinin yazılmasına” onay verdi. Özetle, çocukların yüzde 25’inin obez veya aşırı kilolu olduğu ABD’de artık aburcuburlarda dahi kalp sağlığını koruyan yağlar kullanılması için girişim başladı. Ancak McDonalds, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve hazır dondurma üreten şirketler Türkiye’de doymuş ve trans yağ kullanımından vazgeçileceğine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

Hidrojenize yağlar (margarinler) hücrenin katili

Günümüzdeki beslenme biçimimizde, bu son derece gerekli yağları yeteri kadar alamıyoruz. Bunlar yerine, doğada bulunmayan, insan yapımı trans yağlar (hidrojenize yağlar – margarinler) yiyoruz. Bu yağlar kolesterole benzer ve hücrelerimiz aradaki farkı anlayamaz. Bu katil yağlar, hücre zarından içeri girer ve elektrik yapımızı bozarlar. Elektrik yükü olmaksızın, hücrelerimiz havasızlıktan boğulmaya başlar. Oksijen olmadan hücrenin yapabileceği yegane solunum şekli ise, oksijensiz (anaerobik) solunumdur! (Burada, yazının başında Otto Warburg’dan yaptığımız alıntının nasıl gerçekleştiğini görüyor musunuz?) Trans yağlar çok dayanıklıdırlar; 20 yıl raf ömürleri vardır. Hücresel alışveriş sürecine (besinlerin içeri girip atıkların dışarı çıkması) engel olurlar. Trans yağlar Tip2 Diyabet’in de başlıca sorumlusudur. Çok büyük bir molekül olan ensülin, insan yapımı trans yağlardan oluşmuş hücre zarını geçmekte zorlanır. (Oysa kolesterolün olduğu hücre zarından geçebilmektedir).

Kanserin nedeni yerfıstığı ezmesi bile olabilir!

Dr. Budwig, hücrelerimizdeki elektrik yükünün yok olmasına birçok sebep gösteriyor; bunlardan biri de yerfıstığı ezmesi! İnanabiliyor musunuz? Yerfıstığı ezmesi kadar basit bir şey, kanser nedeni olabiliyor! Çünkü çoğu yerfıstığı ezmesi hidrojenize edilmiştir. (Yerfıstığı ezmesi ABD’de çok kullanılan bir üründür. Ülkemizdeki hidrojenize besinlere örnek olarak şunları gösterebiliriz: margarinler, kalp dostu olduğu iddia edilen margarinler, sıvı margarinler, hidrojenize yağ içeren cips, gofret, bisküvi, çorba gibi paketli gıdalar, margarinle üretim yapan pastane ve lokantalarda üretilen besinler, ticari kuruluşlara özel satılan hidrojenize yağları kullanan yerlerde pişirilen yemekler, pastaların üzerindeki çoğu krema).

Hidrojenize bitkisel yağ nedir?


Bitkisel yağlar, oda sıcaklığında sıvı olan yağları ifade etmektedir. Bitkisel yağlar, margarin ve diğer katı yağlarda kullanıma uygun hale getirmek için hidrojenize edilir. Yani hidrojen ile muamele edilerek katılaştırılır. Hidrojenizasyon işlemi, yağı daha doymuş yapmaktadır.

Çakmağı tutunca yanan cipsler
Haftalarca kullanılan yağlar


Çeşitli markalar adı altında piyasaya sürülen cipsleri bir mum ya da çakmak ateşine tutacak olursanız çıtır çıtır yendiği gibi, çıtır çıtır yandığını da çok kendi gözlerinizle kolayca görebilirsiniz. Hidrojenize yağların lokanta ve fast food/hazır yiyecek satan, çok uluslu dev şirketlerin dükkanlarında kızartma yapılan kaplarda haftalarca kızartma yapılmaktan yanmış yağların kullanıldığını biliyor musunuz? Yanmış yağların sağlığınız için ölümcül tehlike yarattığını biliniz. Yaz aylarına girmek üzere olduğumuz şu günlerde şoklanarak dondurulan hazır dondurmalarda kullanılan yağların da sağlığınıza yönelik çok büyük riskler taşıdığını bilmeniz, çocuklarınızın sağlığını hiçe sayan ürünlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.



Hidrojenize yağların zararları


Koroner Kalp Hastalığı na sebep olduğu kesinleşmiştir.
Diyabet
Obezite
Kanser
Kısırlık (ovulasyonun baskılanması)
Karaciğer Fonksiyon Bozukluğu
Hücre Fonksiyon Bozukluğu (zar yapısını bozarak) )(birçok hastalığın kapısını açmaktadır)(Alzheimer, Parkinson vb) sebep olmasıyla ilgili pek çok bilimsel çalışma mevcuttur. Annenin beslenme tarzına (trans yağ asitleri tüketimine)bağlı olarak anne sütüne geçtiği kanıtlanmıştır.


* * *


Yazı İşleri Müdürümüz Serdar Kahraman sorumluları göreve davet etti ve İstanbul: 30. 05. 2007 tarihinde, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şişli gazetesi konuyu gereğinde uluslararası hukuk platformuna taşıyacak ve sonuna kadar konunun takipçisi olacaktır.


ŞİŞLİ CUMHURİYET BAŞSACILIĞI
İ S T A N B U L


ŞİKAYETÇİ: ŞİŞLİ GAZETESİ adına
Yazı İşleri Müdürü Serdar KAHRAMAN
Mecidiyeköy, Biracılar Sk. No:13/1
Şişli / İstanbul
(0212) 213 32 05

ŞÜPHELİLER: 1).MCDonald’s
                      2). Ruffles
                      3) Doritos
                      4)Pepsi Co
                      5) Frito-Lay


S U Ç : 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 186. ve 194 maddeleri.



OLAY : 28 Mayıs 2007 tarihli, 122 sayılı Şişli Gazetesi’nin birinci sayfasında manşet haber olarak; “Fast Food Cinayet” başlığı altında yer verilerek yayınlanan haberimizin içeriğinde özet olarak açıklanan bilgiler ışığında: vücuda zararlı olan “trans yağ/ Hidrojenize” ve “doymuş yağ” kullanarak toplum sağlığını hiçe sayan ve hedef satış kitlesi olarak özellikle çocukları hedef alarak ticaret yapan adı geçen şirketler hakkında soruşturma yapılarak cezalandırılmaları ve toplum sağlığını hiçe sayan ürünlerin imalat ve satışlarının durdurulması gerekmektedir.

EK’de bilgilerinize sunulan Şişli Gazetesi’nde yer alan haber üzerine Türk Basını’ duyarlılık göstererek harekete geçmiş ve çeşitli haberler yayınlamaya başlamıştır. Son derece sakıncalı olan konu hakkında Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi, TÜBİTAK ve İngiltere Harvard Üniversitesi’nin kesin raporları mevcuttur. Bu nedenle konu bilimsel raporlarla sabit hale gelmiş ve tüm dünya kamuoyunun bilgisine de mal olmuş durumdadır. Bu gerçeklere karşın imalatçı şirketler sağlık normlarını hiçe saymaya devam ediyor oluşlarıyla da sorumsuzluk sergilemeye devam etmektedirler.

Çocuk ve toplum sağlığını hiçe sayarak ticari faaliyetlerini yürütmekte olan yukarıda adları yer alan kuruluşlar hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak Türk Ceza Yasası’nın ilgili maddelerince cezalandırılabilmeleri, imalatların ve satışların durdurulabilmesi, doğrudan toplum sağlığını ilgilendiren ve çok ciddi sorunlar yarattığı bilimsel olarak kanıtlanan konu hakkında gereği için; emir ve tensiplerinizi önemle rica ederim.


Saygılarımla;
Serdar Kahraman

Şişli Gazetesi
Sorumlu Yazı İşleri Müdürü


Mecidiyeköy, Biracılar Sokak No:13/1 ŞİŞLİ- İSTANBUL
Tel: (0212) 213 32 05 Fax: (0212) 217 65 50
E-mail: info@sisligazetesi.com.tr
Web: www.sisligazetesi.com.tr

Üç haftadır sürdürdüğümüz yayına karşın; imalatçı firmalardan hiçbir yanıt alamadık.

Oysa ki; kamuoyu imalatçı firmalardan "bilimsel" ve tatminkar bir açıklama bekliyor.

Halkın sağlığını ve hukuku hiçe sayarak servet sahibi olanların bu topluma bilimsel bir yanıt borcu olduğu gibi, insan sağlığını hiçe sayarak ticaret yapanların hukuka karşı ayrıca sorumlulukları ve vermeleri gereken bir hesap var. İşin hukuki boyutu adalet mekanizmasının takdirine aittir. Ancak, kamu sağlığı hiçe sayılamayacak kadar önemlidir.

Şişli Gazetesi bir "insanlık hali"ni daha gözler önüne seriyor...

ve sorumluları duyarlı olmaya davet ediyor.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.