Endonezyalılar sema yaptı

Endonezyalılar sema yaptı

Endonezya'nın Cakarta kentinde Sazendeler eşliğinde söylenen ilahilerle çoşan Endonezya'lılar kendinden geçerek 'Sema' yaptı.

Sazendeler eşliğinde söylenen ilahilerle çoşan Endonezya'lılar kendinden geçerek 'Sema' yaptı. Renkli ışıklar altında yapılan sema gösterisini izleyip, Klasik Türk Müziği çalgıları eşliğinde söylenen ilahilere kendini kaptıran 3 Endonezyalı birden bire salonun ortasında kendi yöntemlerince 'Sema' yapmaya başladı. Endonezyalı semazenler, müziğin ve semazenlerin etkisine kapılarak birdenbire kendilerini sema yaparken bulduklarını söylediler.

Unesco'nun 2007'yi "Mevlana Yılı" ilan etmesi dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın desteği ile Pasifik Ülkeleri ile Sosyal ve İktisadi Dayanışma Derneği (PASİAD) tarafından düzenlenen Pasifik Kültür Gezisi ikinci gününde Jakarta kentinde bulunan Universitas İslam Negere (UİN-Endonezya İslam Üniversitesi)'nde Sema töreni düzenlendi. Törene UİN Rektörü Prof. Dr. Kamaruddin Hidayat ve Pasiad Heyeti'nin yanısıra çok sayıda Endonezya vatandaşı katıldı. UİN'in Kampüsü'nde düzenlenen program ABD'de bulunan John Caroll Üniversitesi İslam Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak'ın Mevlana'yı anlatan konferansı ile başladı. Sarıtoprak konferansta Mevlana Celaleddin'i Rumi'nin hayatı, eserleri ve felsefesi hakkında bilgi verdi.Klasik Türk müziği Enstrumanlarından oluşan Mutrîb Heyeti (Sazende) ve İlahi ekibibinin verdiği İlahi konseri sırasında bir Endonezyalı coşarak sema yapmaya başladı. Bir süre kendi etrafında semazenleri taklit ederek dönen Endonezyalıya bir yenisi daha eklendi. İki Endonezyalının salonun ortasında yaptığı Sema gösterisine bir başkası daha eklendi. İlahi konseri ve Sema gösterisi ile yapılan sevgi ve hoşgörü davetinin etkisine kapılan bazı Endonezyalı'ların yaptığı Sema gösterisi ilginç görüntüler oluşturdu. 3 Endonezyalının kendi yöntemlerince Sema yapmasını diğer Endonezyalılar ise dikkat ve şaşkınlıkla izledi.

 

Sema yapan Endonezyalılardan Arief Hamdani, Mevlana ve felsefesi hakkında çok fazla birşey bilmediklerini dile getirdi. Yaptıklarının planlı olmadığını ve müziğin etkisi ile kendisini bir anda sema yapmaya başladığını anlatan Hamdani, "Gösteri gerçekten beni çok etkiledi. Çok manevi bir ortam vardı. Müzikten ve sema gösterisinden çok etkilendim ve birdenbire sema yapmaya başladım" diye konuştu.

 

Programın ardından UİN Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamaruddin Hidayat Semazenler ve ilahi grubuna teşekkür plaketi hediye ederken, Pasiad yetkilileri de ev sahibi rektöre Türk Halısı hediye etti.

 

 

ENDONEZYALI BAKANLAR SEMA GÖSTERİSİNE HAYRAN KALDI-

 

 

Günün ikinci programında Semazenler ve Sazendeler Endonezya Merkez Bankası Başkanı Burhaneddin Abdullah'ın davetlisi olarak bazı Endonezyalı bakanlar ve üst düzey yetkililere sema gösterisi sundu. Endonezya Merkez Bankası Binası'nda gerçekleştirilen program, Burhaneddin Abdullah'ın konuşması ile başladı. Abdullah konuşmasında Mevlana'nın hoşgörü ve diyalog anlayışından örnekler verdikten sonra programı düzenleyen PASİAD yetkililerine teşekkür etti. Programa Endonezya Teknoloji ve Sanayi Bakanı Dr. Kusmayanto Kadiman, Endonezya Kamu İktisadi Teşekkülleri Bakanı Sofya Djalil , Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Suyanto, Din İşleri Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Nasaruddin Umar,ıÜü Endonezya Merkez Bankası Müdürü Burhaneddin Abdullah, Türkiye'nin Endonezya Büyükelçisi Aydın Evirgen, Endonezya Bilim ve Araştırma Kurumu (Ketua LIPI) Başkanı Prof. Dr. Umar Anggara Jenie, çok sayıda Endonezya Milletvekilli, birçok ülke büyük elçisi ve çok sayıda Endonezya'lı üst düzey yetkili katıldı.

 

Program Türkiye'den gelen misafirler için Endonezya Merkez Bankası Müdürü Burhaneddin Abdullah tarafından verilen yemekle başladı. Yemeğin ardından başlayan programda önce Açe Dans topluluğunun sunduğu yerel dans gösterisi ile devam etti. Daha sonra Sazendeler eşliğinde düzenlenen İlahi Konseri ile program devam etti. Klasit Türk Musikisi Enstrumanları eşliğinde verilen ilahi konseri Endonezyalı bakan ve diğer yetkililer büyük dikkatle dinledi. Daha sonra sahneye çıkan Semazenler salonu dolduran Endonezyalı'ları mest etti. Endonezyalı bakan ve diğer yetkililer şimdiye kadar hiç görmedikleri semazenlerin sunduğu gösteriyi büyük dikkatle izledi. Semazenlerin ilahiler eşliğinde yaptıkları gösteri Endonezyalı üst düzey yöneticileri kendisine hayran bıraktı. Sema ayininin ardından Endonezya Merkez Bankası Müdürü Burhaneddin Abdullah, semazenlere ve sazende ekibine hediye verdi. Türkiye'den gelen semazenler de Abdullah'a sema motifli yaka rozeti hediye etti




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.