Elektrokent’te çarklar dönüyor

Elektrokent’te çarklar dönüyor

Elektrokent’deki ısıtma soğutma projesinde sona yaklaşılıyor. Soğutma sisteminin projesizliği ve hatalı dizaynından dolayı çıkan sorunları çözmek için son teknoloji sistemleri kullanarak oluşturulan projeyi Makine Mühendisi A. Tolga Öncüoğlu ile konuştuk.

 Gelinen son nokta nedir?

Dükkân dışı boruluma kapları bitmek üzere. Son kalan basınç testleriyle izolasyon gibi şeyler var. Kazan dairesi montajı yapılıyor. Eski sistemde kullanılan bütün kazan ve ekipmanlar söküldü. Tam yoğunlaşmalı ve daha verimli çelik kazanlar alındı. Isıtma soğutma cihazlarıyla beraber bu kışın sonunda tamamlanacak. Dükkânların önünden geçen borular son haliyle önümüzdeki sene soğutmaya başlayacak.

Faturalandırmalar nasıl olacak?

Şimdi dükkan işleri bizim ilk projelendirdiğimiz haliyle Perpa’daki  her dükkan tek bir mahal  olarak gözüküyor. Burada 25 metrekareden  600-700 bin metrekarelere kadar dükkânlar var, birleştirilmiş dükkânlar var,  bölünmüş dükkânlar var. Bazen 50 metrekarelik dükkân bizim mimari projemizde tek bir hacimken ikiye bölünmüş ya da 250 metrekarelik dükkanlar da 15’er 20’şer metrekarelik odalarla 7’ye 8’e bölünmüş durumda. Biz ilk projeyi yaparken tabi mahal olarak almak zorundaydık Perpa’nın ısıtma ve soğutma ritmini buna göre çıkarttık.

Yaptığımız iş şudur; dükkan içlerini her bir dükkana tekrar gidiyoruz. Mevcut durumuna bakıyoruz. Bölünmüş dükkanlarda bizim belil dediğimiz bir kapasite var. O ilk proje yapılırken belliydi bu. Dükkanların nerden bölündüğüne, odaların dağılımının nasıl olduğuna, o odalarla ilgili ayrı ayrı fan coil proje cihazlarının seçimlerine kadar. Şimdi tekrar projelendiriyoruz. Kombine vanalar vardır. Sıcaklığı da ayarlayan vanalar. Bunların seçimlerini yapıp, her bir dükkan için kendisine ait metraje çıkartıp, projelerini  tamamlıyoruz. Biz artık bunları vermeye başladık. Bütün bunları yaparken dükkan sahibiyle ya da kiracısıyla görüşüyoruz. Dükkanın dekorasyonuna da bakıyoruz.  En kolay hangi şekilde fan coil koyabilir, en az masrafla hangisine yapılabileceği ya da görsel olan en uygun yerler fan coil koyabilir bunların hepsine beraberce karar veriyoruz. Dükkân sahipleri bunları yönetimden temin edebiliyor.

 

Teknik sıkıntılar oluyor mu?

İnsanlar bilgi almak için uğruyorlar mı?

İnsanlar burada işlerini yaptırırken bizim verdiğimiz projeye göre yapacaklar. Tabi işi yapan müteahhidin takıldığı problemler olabilir. Yerinde önceden belirlenememiş, saplanamamış bir şey olabilir ki bunlara çok dikkat ediyoruz. Problemlerle karşılaştık, ne yapabiliriz diye sorduklarında yardımcı oluyoruz. Bizim yaptığımız projedeki fan coil cihazına sadık kalmayabilirler, biz belirli bir tip seçiyoruz,  yönetmeliğin satın aldığı tiplerden seçiyoruz. Kimisi başka bir tür fan coil kullanmak isteyebilir, onla ilgili seçimleri bize getirebilir, uygun mudur diye sorabilir. Biz uygunluğu konusunda kendisine yardımcı oluruz.

Süre kısıtlaması var mı?

Evet var. Yönetim zaten onla ilgili bir bülten dağıttı. Eylül aynın sonuna kadar bu sistemle ilgili çalışmaların tamamen bitirilmesi öneriliyor. Ama sistemle ilgili çalışmalar ekim ayına sarkabilir.

Eski klimalar kullanılabilecek mi?

Kullanabilecek. Yetiştiremedi, her hangi bir problem oldu, dükkânı daha yeni satın aldı, kiraladı veya yeni tadilat yaptırma durumunda olanlar olabilir. Klimasını o süre içerisinde kullanabilir. Klimaların sökülmesiyle ilgili bir durum yok. Bunları kullanmaktansa, mevcut sistemi kullanmak daha avantajlı. Fakat kış sezonu bittiğinde yaz sezonuna geçildiğinde skplit klimalar artık sökülmüş olacak. En azından o tarihe kadar yapmış olmaları gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.