Dikkat! Kol uyuşması varsa fıtık olabilirsiniz

Dikkat! Kol uyuşması varsa fıtık olabilirsiniz

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Ramazan Sarı, boyun fıtığı belirtilerinden bahsetti. Sarı, profesyonel olmadığı sürece masajdan ve boyunluktan uzak durulması gerektiğini belirtti

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü Op. Dr. Ramazan Sarı; kol ve bacaklarda kuvvet kaybı, yürürken denge problemi, kolda uyuşma hissinin boyun fıtığına işaret edebileceğini söyledi. Sarı, tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi.

KOLDAN VURAN UYUŞMALARA DİKKAT

Dr. Ramazan Sarı boyun fıtığını şu şekilde tanımladı, “Boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ve çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapması sonucu oluşan bir hastalık.” Sarı, hastalığın en önemli göstergesi olarak kol uyuşmasını gösterdi. Ramazan Sarı: “Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir.” dedi.

DURUŞ VE OTURUŞ POZİSYONUNUZA DİKKAT EDİN

Op. Dr. Ramazan Sarı, fıtığa genellikle duruş bozukluklarının ve trafik kazası travmalarının sebep olduğunu ifade ederken “Özellikle 30-40 yaş aralığında, sabit şekilde çalışmak durumunda olan ofis çalışanlarında bu hastalığın görülme oranı yüksektir.” dedi.

“FİZİK TEDAVİ VE DESTEK UYGULAMALARI YETERSİZ KALIRSA…”

Sarı, boyun fıtığı teşhisi konulmuş hastaların genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabildiğini belirtti. Tedaviler yetersiz kaldığında ise cerrahi yönteme başvurulacağının altını çizdi. Sarı “Günümüzde modern teknolojilerle gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir.” dedi.

AYNI BÖLGEDEN İKİNCİ FITIK RİSKİ SONA ERİYOR

Op. Dr. Ramazan Sarı konuşmasına şöyle devam etti: “Boyun fıtığı ameliyatında, bu bölgenin ön kısmındaki iki kemik arasında kalan kıkırdağın tamamı ve sinire baskı yapan parça çıkartılır. Aradaki yüksekliği koruması için de bir destek materyali konulur. Böylece hastalığın aynı yerden ikinciye tekrar etme ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. Buraya yerleştirilen destek materyali, vücuda uyumluluğu kanıtlanmış ve ömür boyu vücutta kalmaya dayanıklı bir maddedir. Yaklaşık 90 dakika süren ameliyat sonrasında hasta normal yaşantısına 15 gün sonra rahatlıkla dönebilmektedir.”

DİKKAT! “BOYNU ÇITLATMAK FITIĞI BÜYÜTEBİLİR”

Sarı, boyun çıtlatma hareketinin var olan fıtığı büyüttüğüne ve ani kuvvet kayıplarına neden olduğunu ifade ederken uzun vadede de boyun eklemlerinde kireçlenmelere yol açtığını belirtti. Op. Dr. Ramazan Sarı “Profesyoneller tarafından yapılmayan masaj uygulamalarıysa oldukça zararlıdır. Masaj tedavileri doktor tarafından ya da doktor yönlendirmesi ile yapılmalıdır. Çok sık rastlanan yanlış uygulamalardan bir başkası da sürekli boyunluk kullanımıdır. Boyunluk tedavisinin doktorun önerdiği süre ve şartlarda uygulanması gerekir. Kişi eş dost tavsiyesi ile boyunluk alıp kullanmamalıdır. Bu tedavinin uzun süre uygulanması adale zayıflıklarına yol açmaktadır.” dedi.

Op. Dr. Ramazan Sarı, boyun sağlığı için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıraladı: "Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın, bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın, yürürken dik olmaya özen gösterin, boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın, haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.