Çin'de koca sıkıntısı

Çin'de koca sıkıntısı

Çin'de evlilik çağına gelen kadınlar cinsiyet dengesindeki orantısızlıktan şikayetçi.

Tek çocuk politikasının sonuçlarından cinsiyet oranındaki dengesizlik, evlilik çağında iş yoğunluğu ve seçicilik gibi nedenlerden dolayı Çin'de evde kalanların sayısında artış yaşanıyor.

Ülkenin güneyindeki Guandong eyaletinde yapılan bir araştırmada, eyalette 300 binin üzerinde bekâr kadın bulunduğu, hiç evlenmemiş erkeklerin sayısının ise 200 bin olduğu kaydedildi. Çin Günlüğü gazetesinin haberinde, söz konusu kadınların çoğunun evlilik istediği ancak istediği kişiyi bulamadıkları belirtildi.

Guangdong Sosyal Bilimler Akademisi'nden araştırmacı Guan Xiufang, yaşları 30'un üzerindeki kadınların eş bulmasının erkeklere oranla daha zor olduğunu söyledi. Benzer bir durum Çin'deki Kültür Devrimi'ni (1965/69) sırasında da yaşanmıştı. Mao'nun yaptığı uygulamada şehirlerdeki çoğu eğitimli bir çok genç köylere zorla çalışmaya gönderilmiş ve çoğu evlenip buralarda yerleşmek istemediğinden 30 yaşlarına geldiklerinde hala bekar kalmıştı.

Araştırmacı Guan, durumun günümüz Çin'inde biraz daha farklı olduğunu belirtti ve şimdilerde kadınların müstakbel kocalarını bulma konusunda çok seçici davrandıkları için evliliklerini geciktirdiklerini ifade etti.

Bir evlendirme şirketinde çalışan Luo Tingting ise Çin'de gençlerin evlilik çağında işten dolayı çok meşgul ya da seçici olduğunu, bunun da evde kalmalarının başlıca sebebi olduğunu ifade etti. Luo, kadınların 30'u geçtiğinde Çin'de erkekler tarafında çok tercih edilmediğini ve aynı zamanda bu kadınların evlilik konusunda şanslarının azaldığına işaret etti.

KADINLAR EVLENMEK İÇİN EVLENDİRME ŞİRKETLERİNE BAŞVURUYOR

Çin'de ortaya çıkan bu durum yeni sektörlerin de ortaya çıkmasına neden oldu. Ülkede evlenemeyen kişilere eş bulmalarına yardımcı olan çok sayıda şirket ortaya çıktı. Yapılan istatistiklerde bu tür şirketlere başvuranların yüzde 70'inden fazlasının kadın olduğu ve bunların yaşlarının 30'un üzerinde olduğu kaydedildi.

Yapılan araştırmada nüfusu 18 milyon olan Şanghay ve 15 milyon olan Pekin'de evlilik çağında ya da üstünde olan gençlerin sayısının 1 milyonu geçtiği ifade edildi.

Sabah


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.