Chandler "Çetnır" Ceviz Fidanı Özellikleri ve Verimliliği

Chandler "Çetnır" Ceviz Fidanı Özellikleri ve Verimliliği

Chandler ceviz fidanı son yıllarda en çok tercih edilen yüksek rakımlara dikilen yabancı cins aşılı ceviz fidanıdır. Çetnır diye okunur.

Chandler ceviz fidanı son yıllarda en çok tercih edilen yüksek rakımlara dikilen yabancı cins aşılı ceviz fidanıdır. Çetnır diye okunur. Son yıllarda TV reklamlarında öne çıkan çetnır ceviz fidanın özellikleri, verimliliği ve meyve özellikleri nelerdir. Sizler için araştırdık.

Chandler cinsi fidanlar, yaklaşık on yıl gibi bir süredir profesyonel tarım alanında küçük yatırımcılar tarafından da sürekli dikimi gerçekleştirilerek ciddi bir meyve potansiyeli sağlanmıştır. Amerikan markalı bir fidan olan Chandler ceviz fidanı ABD ülkesinin özellikle California bölgesinde fazlası ile dikimi sağlanmış ve dünya çapında kalitesi kanıtlanmış bir ceviz cinsidir.

Güney Amerika kıtasına bağılı olan Şili’de oldukça büyük Chandler bahçeleri bulunmaktadır. Böylelikle bu ceviz türü de Şili cevizi olarak oldukça ünlenmiştir. Dünya çapında fazlası ile pazarı bulunmaktadır.

Chandler Ceviz Türünün Verimliliği?

Güzel bir şekilde ilgilenilen ve bakımı yapılan bu ağaçların yaklaşık 6-7 yıl sonra 20 ile 25 kilo arasında ceviz hasılatı mümkün olmaktadır. Bu değerler Türkiye standartlarına göre verilmiştir.

Meyve Özellikleri ?

Mevsim şartlarına göre durum değerlendirilmesi yapıldığında yerli ceviz fidanlarına göre daha geç çiçek açmaları sebebi ile özellikle ilkbahar aylarının geç donma olaylarından etkilenmez.

Bu cins ceviz ağaçlarında Kasım ayı gibi kış dinlenmesi görülmektedir.

Sonbahar ayında yaşanan erken don olayları önceden ekilen ağaçlara değil yeni dikilen fidelere zarar verir. Fakat erken don denilen mevsim olayı her bölgede ve her yükseklikte görülmemektedir. Yaklaşık 1100 metre rakımın üzerinde ki yerlerde görülmektedir. Bu nedenlere dayanarak don çukuru olarak belirtilen yerlerde ve büyük akarsu ya da dere yataklarında dikim yapılmaması gerekmektedir.

Chandler ceviz fidanı meyve özelliklerine bakıldığında ince kabuklu olduğu görülmektedir. Pürüzlerinin az olması içinin kabuğundan kolaylıkla arındırılmasını sağlamaktadır. Şekli ovaldir. Bu özellikleri nedenli ile hem taze, hem de kuru olarak yeme özelliği taşımaktadır. Tomurcukları oldukça verimlidir. Cevizlerin iç kısımları bütün olarak çıkar. Meyve ağırlıkları sadece içi 10- 13 gram kadardır. Yani iç kısmının oranı % 52 ile 55 arasındadır.

Chandler ceviz ağacı özellikleri, sadece uç dallarda değil aynı zamanda yan dallarda da meyve vermesidir. Hastalıklara olan dayanıklılığı da dikkat çekmektedir. Dikim sırasında belirlenen belirli dikim mesafeleri vardır. Fidanlar buna göre dikilir. Eylül ayında olgunlaşmış ceviz meyvesi toplanmaya müsait hale gelir.

Bu önemli konuları sizlere paylaştıktan sonra ismine doğru aşılanmış Tarım Bakanlığı tarafından sertifikalı ceviz fidanı satın almak isterseniz Özgür Fidancılık sizlere yardımcı olacaktır. http://www.chandlercevizfidanim.com/adresinden firmaya ulaşabilir sipariş verebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum