Bursa İpek Böcegini diriltiyor

Bursa İpek Böcegini diriltiyor

Bursa'da bin yıllık tarihi geçmişe sahip olan ve çeşitli sebeplerden dolayı yok olma safhasına gelen ipek böcekçiliğinin yeniden canlandırılması için projeler hayata geçiriliyor

Bursa Valiliği ve çeşitli kurumların ortaklaşa düzenlediği 'yaşama bağlayan ipek projesi' çerçevesinde yaklaşık iki ay eğitim gören 10 kursiyer sertifikalarını aldı.

Bursa'da uzun bir geçmişe sahip olan ipek böcekçiliği ekonomik ve doğa olayları yüzünden yok oluyor. Koza üretiminin azaldığı ve ipek işlemeciliğinin yapılmadığı Bursa'da, valilik ipek böcekçiliğini yaygınlaştırmak ve işlemek için proje geliştirdi. 'Yaşama bağlayan ipek projesi' çerçevesinde 55 gün boyunca 10 kursiyere eğitim verildi. Sona eren kurs sonrası düzenlenen sertifika töreninde yaklaşık iki ay boyunca kursiyerlerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Bursa İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Koçkaya, Bursa'da yok olmaya yüz tutmuş olan kültür mirası ipek böcekçiliğinin yeniden canlandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Proje hakkında da bilgiler veren Koçkaya, "İki ay önce başladığımız proje çerçevesinde 10 kursiyerimize önce teorik olarak bilgiler verildi. Projemize destek veren Koza Birlik tarafından ücretsiz olarak kursiyerlere teslim edilen 5 kutu açılarak, böcek elde etmek üzere kuluçka odasına alınmıştır. 10 günlük aradan sonra elde edilen böcekler beslenerek,
kozaların oluşması sağlanmıştır. Elde edilen kozalar hasat edildikten sonra satışa sunuldu. Ayrıca Bursa Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kursiyerlere 250' şer YTL ücret ödendi" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Halis Arslan ise Bursa ve ipek böcekçiliğinin önemine değinerek, yok olmaya yüz tutan ipek böceği ve koza üretimini yeniden canlandırmak için gereken desteği vereceklerini belirterek, "Bu proje çok güzel bir başlangıç oldu. Bu iş daha da büyüyecek. İpek böceğinin besin kaynağı olan dut yaprağı için ilimizde dut fidanı dikilecek. Kozayı işleyerek ipek teli elde etmeliyiz. Daha sonra tezgahlarımızı kuralım ve halı dokuma işlemine başlayalım. Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Koza Birlik Genel Müdürü Ayhan Karagözoğlu da son zamanlarda koza üretiminin giderek azaldığını ifade ederek, "Bursa'da gerek iklim, gerekse tarımsal ilaçlamalar yüzünden koza yetiştirmekte zorlaşmaya başladı. Biz de bu yüzden dağ yöresindeki Keles ve Büyükorhan ilçelerinde üretime ağırlık verdik. Bu tür proje ve desteklerle sektörün gelişmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Tören sonunda kursiyerlere katılımlarından dolayı sertifika ve sembolik olarak belirlenen ücretleri verildi.

(İHA)

 
 
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.