BDDK’dan faiz uyarısı

BDDK’dan faiz uyarısı

BDDK, 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından bankalar arasında başlayan “faiz indirme savaşını” mercek altına aldı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından bankalar arasında başlayan “faiz indirme savaşını” mercek altına aldı. BDDK, kaynak maliyetlerini dikkate almadan faizleri indiren bankaları cezalandırmaya hazırlanıyor. Bankalara verilecek cezalar arasında, şube açma yasağı ve banka bazında sermaye yeterlilik rasyosunun yükseltilmesi de bulunuyor.

SEÇİM ÖNCESİ UYARI

Seçimlerin hemen ardından bireysel kredi faizlerinde başlayan faiz indirme yarışını önceden gören BDDK, bankalara faiz konusundaki ilk uyarıyı seçimden bir hafta önce yaptı. Ankara'da, Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ve Türkiye'nin önde gelen 15 bankasının genel müdürü ile “gizli” bir görüşme yapan BDDK'nın, seçimler sonrasında oluşabilecek faiz yarışı konusunda bankalara sert uyarılarda bulunduğu öğrenildi. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile BDDK üst yönetiminin de hazır bulunduğu görüşmede, banka yöneticilerine, “Seçimden sonra hesapsız bir faiz indirme yarışına girmeyin. Bunun bedeli ağır olur” uyarısında bulunulduğu belirtildi.

22 Temmuz seçimlerinden sonraki 4 günde yaşanan gelişmeler, BDDK'nın faiz konusundaki endişelerini haklı çıkardı. Seçimlerin hemen ardından bankalar, bireysel kredilerdeki faizlerini ardı ardına indirmeye başladı. BDDK da bankaların faiz indirme kararlarını mercek altına aldı. Bu aşamada bir risk tespit edilmezken, faiz yarışının devam etmesi halinde BDDK sahaya inme kararı aldı. BDDK, faiz yarışının büyümesi ve bu yarışın bankaların sermaye yapılarını olumsuz etkilemesi halinde, bir dizi tedbiri uygulamaya koyacak. Bu kapsamda, tüm sektöre yönelik değil, banka bazında yaptırım uygulanması öngörülüyor.

Hüseyin Özay/Akşam



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.