Antep Fıstığı Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Antep Fıstığı Hakkında Bunları Biliyor muydunuz?

Kuru meyveler herkesin favorisidir. çoğunlukla tatlılarda lezzet arttırmak için kullanılırlar.

Kuru meyveler herkesin favorisidir. çoğunlukla tatlılarda lezzet arttırmak için kullanılırlar. Fındık, fıstık, ceviz, badem ve antep fıstığı gibi kuru yemişler körilerde de kullanılır. Et ve süt ürünleri içerisinde de katkı maddesi olarak kullanıldıkları bilinmektedir. Kuru meyveleri çiğ olarak da tüketilmektedir.

 

Antep fıstığınız bu kuru yemişlerden farklı ve özel kılan özellikleri nelerdir?

 

Kuru meyveler arasında Antep fıstığı en düşük kaloriyi içerir ve fitosterol, antioksidan, doymamış yağ, karotenoidler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir.

 

Antepfıstığında Anacardiaceae familyasına ait meyvelerden elde edilen çekirdekler, Pistacia cinsidir. Bir antepfıstığı (Pistacia vera), orta boyda geniş, gür ağlı, dioeksisli, yaprak döken bir ağaçtır.

 

Antep fıstığı, sıcak, kuru yaz ve serin kışlar altında yetişir. Antep fıstığı ağacı büyütülürken iklim önemlidir. Tuzlu toprakta iyi yetişir. Dünya'da en fazla ABD, ıran, Suriye, Türkiye ve çin'de yoğun olarak ekim yapılmaktadır.

 

Antepfıstığı ağaçlarının bakımının yapılması, büyümeyi kontrol ederken daha kaliteli meyve üretmenin ayrılmaz bir parçasıdır. Plantasyondan sonra bitkinin ilk büyük ürününü üretmesi yaklaşık sekiz ila on yıl alır. İlk hasatından  sonra, uzun yıllar boyunca meyve vermeye devam eder. Olgunlaşmış fıstıklar hızlı bir şekilde hasat edilir, temizlenir, sıralanır ve mükemmel kullanım için kavrulur.

 

Antep fıstığı ağaçı, üzüm demetinde olduğu gibi yoğun ve ağır kümeler halinde meyvelerini taşır. Olgun bir meyvede, dış kısmında sert, beyaz dışı renk kabuğu bulunur; bunlar, parçalanır ve açık yeşil, dikdörtgen şekilli çekirdeği açığa çıkarır.

 

Nerelerde Kullanılır?

 

1. Sağlık Sektörü: Antep fıstığı antioksidan içerir ve kanser ve diğer hastalıkları önler.

2. Gıda sektörü: Tatlılarda, yemeklerde hatta turşularda dahi kullanılmaktadır. Aparatif olarak da vazgeçilmezler arasındadır.

3. Sanayi : çekirdeklerden elde edilen fıstık yağı, en sağlıklı pişirme yağlarından biridir.

4. Kozmetik sektörü: Yaprakları ve meyvenin dış kabuğundan kozmetikte de faylanılmaktadır.

5. Yakıt : Sert dış kabuğu, ısısını uzun süre kaybetmeyen bir yakıt olarak da kullanılmaktadır.

 

Antep Fıstığının Sağlık Faydaları

Sağlıklı Kalp: Antep fıstığının en büyük sağlık yararlarından biri, kalp dostu fındık olmasıdır. Araştırmalar, normal antep fıstığı tüketiminin vücuttaki kötü LDL kolesterol seviyelerini düşürebileceğini gösteriyor. Antioksidanlar, fitosteroller, doymamış yağ asitleri (hem çoklu doymamış hem tekli doymamış yağ asitleri) sağlıklı bir kalbi teşvik etmek için mükemmeldir.

 

Kilo Kontrolü: Antep fıstığı diyet yapan insanlar için de ilk seçenektir. Kanıtlar, düşük kalorili, yüksek proteinli, düşük doymuş yağlı ve yüksek doymamış yağlı fıstıkların, ideal kilo kontrolü için diğer kuruyemişler ve kurutulmuş meyveler ile karşılaştırıldığında ideal bir rakip olduğunu düşündürmektedir.

 

Yaşa Bağlı Maküla Hastalığı veya AMD'nin Azaltılmış Riski : Antep fıstığı lutein ve zeaksantin gibi karotenoid antioksidanları içerir. Chen CYO ve Blumberg JB tarafından Tufts İniversitesi, Boston , ABD tarafından yapılan araştırmaya göre, bu antioksidanlar yaşlılarda maküler hastalığa yakalanma riskini azaltmada yardımcı oluyorlar . Bunlar birlikte içerilebilir sebze lutein ve zeaksantin artan bir kaynağı.

 

Antep fıstığı Cilt Kuruluklarını Gidermektedir : Antep fıstığı da cildin kuruluğunu gidermeye yardımcı olur. Doymuş yağ bu açıdan önemli bir rol oynamaktadır. Yağ aromaterapi ve geleneksel masaj terapisi gibi geleneksel terapilerde bir bileşen olarak kullanıldığı için iyi bir taşıyıcı veya baz yağ olarak da görev yapar .

 

Diyet Lifi: Antep fıstığının diğer sağlık yararlarından biri, gıdaların pürüzsüz sindirimine yardımcı olan diyet lifi için iyi bir kaynak olmasıdır. Yaklaşık 1 ons veya 30 gram fıstık içeren porsiyon, sindirim sisteminizin optimum kapasitede çalışabilmesi için yaklaşık 3 gramlık diyet lifi içerir.

 

Afrodizyak özellikleri: Aldemir ve diğerleri (2011) tarafından yapılan araştırmaya göre , antep fıstığı erkeklerde cinsel canlılığı büyük ölçüde etkiliyor. «alışmalar, yaklaşık üç ay boyunca yaklaşık 100 gram antep fıstığı tüketen erkeklerin erektil işlevlerini yaklaşık yüzde 50 oranında geliştirdiğini gösteriyor. Bu, penis kan akışının ultrason taramaları ile doğrulanmıştır.

 

Antioksidan özellikleri : Antep fıstığının kabuklarında dahi önemli miktarda antioksidan bulunur. ıran , Tahran'daki Tarbiat Modarres İniversitesi'nden araştırmacılar, diğer gıdalara eklenecek bu antioksidanları başarıyla tespit edebildi ve ayıkladılar. Antioksidanlar hücresel metabolizma sonrası vücutta oluşan serbest radikalleri nötralize eder ve kanser ve kalp hastalığı gibi durumlara neden olabilir .

 

Diyabete Karşı Savunma: Antep fıstığının nihai sağlık yararlarından biri, diyabet kontrolünde işlev görmesidir . Şeker hastalığı olan insanlarda şekerler proteinlerle uygun olmayan bağlar oluşturur ve onları kullanışsız hale getirir. Bu işlem glikasyon olarak bilinir. Antep fıstığında bulunan antioksidanlar, glikasyon sürecinin azaltılmasına yardımcı olur ve böylece şeker hastalığının kontrolünde yardımcı olabilirler.

 

Demirin emilmesi: Antep fıstığı yüksek bir bakır içeriğine sahiptir ve bu da gıda kaynaklı demirin vücuda daha fazla emilmesini sağlar. Bu, anemi gibi mücadele koşullarına yardımcı olabilir .

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.