Amasya Müzesi

Amasya Müzesi

24 bin eserle bölgenin en modern ve en zengin müzesi olan Amasya Müzesi'ni ziyaret edenler 7 bin yıllık tarih içinde yolculuğa çıkıyor

Birçok medeniyete ait başta sikke, mühür, el yazması ve mumyalar olmak üzere yaklaşık 24 bin eserle bölgenin en modern ve en zengin müzesi olan Amasya Müzesi'ni ziyaret edenler 7 bin yıllık tarih içinde yolculuğa çıkıyor.

İlk defa 1925 yılında Sultan Bayezid Külliyesi'ndeki

medrese binasının iki odasında toplanan az sayıda arkeolojik eserle İslami devir mumyalarının bir araya getirilmesiyle kurulan müze deposu daha sonra eserlerin çoğalması ve teşhir edilecek mekanlara ihtiyaç duyulması nedeniyle 1962 yılında Selçuklu eserlerinden olan 1266 yılında yapılmış Gökmedrese Camii'ne nakledilerek Amasya Müzesi adını aldı.

1958 yılına kadar fahri memurlukla idare edilirken aynı yılın Haziran ayından itibaren Amasya Müze Müdürlüğü'ne dönüştürüldü.

1977 yılında bu günkü modern binasına taşınan Amasya Müzesi 1980 yılında ziyarete açıldı.

Bu tarihte tekrar kapatılıp onarıma alınan müze 2003 yılında açılarak hizmete devam etti.

Üç katlı olarak yapılan müzenin içerisinde sikke ve arkeolojik eserlerle dinlenme salonu, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait etnografik eserler salonu ile mumyaların sergilendiği bölümler yer alıyor.

Müzedeki çekici eserlerin başında Teşup heykelciği ve mumyalar geliyor.

Amasya'nın gerçek bir kültür zenginliği olan müzede 7 bin yıllık tarihin izlerini görmek mümkün.




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.