Alkollü içkilere bandrol

Alkollü içkilere bandrol

İthal edilecek alkollü içkiler ve tütün mamullerinde yurtdışı üretim yerlerinde bandrol zorunluluğu getirildi.

Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerde Bandrollü Ürün İzleme Sistemi Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Bira hariç ithal edilecek alkollü içkiler ve tütün mamullerinde yurtdışı üretim yerlerinde bandrol, bira da ise üretildiği yerin kodlanmış etiketi yapıştırılması zorunluluğu getirildi. Alınacak kayıtlar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılarak saha denetimlerinde kullanılacak.

TASİŞ SERİ ÜRETİM YAPMAYAN ÜRETİCİ KAPSAMINA ALINDI

Tebliği ile Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TASİŞ), bu Tebliğin uygulanmasında seri üretim yapmayan üretici ve ithalatçı kapsamına alındı. Ürün İzleme Sistemi (ÜİS) dışındaki tütün mamulleri ve alkollü içki üretimi ve ithalatının kısıtlama süresi 24 Haziran’dan, itibaren yapılamayacak. Firmalar, en geç sistemi 24 Temmuz’a kadar devreye alacak sistemlerini tamamlayacak. Sistemin devreye alınma süreci 20 Haziran’da başlayacak.
Seri üretim yapan tütün mamulleri veya alkollü içki üreticileri, talep ettikleri bandrol ve kod miktarını yazılı olarak yetkili firmaya bildirecek. Talep edilen bandrol ve kodları yetkili firma bir ay içinde mürekkep kartuşu basım merkezine teslim edecek. Seri üretim yapmayan işletmeler ise ithal edecekleri ürünlerin aktivite edilmiş bandrol ve kodlanmış etiketlerini yetkili firmadan talep edecek. Yetkili firma da bir ay içinde aktivite edilmiş etiket ve bandrolü etiket basım merkezi ile İzmir ve Mersin’de kurulacak tesislere teslim edecek.

BANDROL FİYATLARI 1 OCAK’TAN İTİBAREN UYGULANACAK

İthal edilecek bira paketleme birimi için yurtdışında uygulanacak kodlanmış etiket fiyatı 430 Ykr, yurtdışı üretim mahallinde tütün ürünlerine uygulanacak bandrol 570 Ykr, yurtdışı üretim mahallinde alkol ürünlerinde uygulanacak bandrol fiyatı ise 2 bin 875 Ykr olarak belirlendi. Uygulama sert paketler için 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren geçerli olurken, bu tarihten önce sert paketlere aktive edilmiş bandrol yapıştırılacak. Bandroller geri besleme hariç ikinci defa kullanılamayacak ve hiçbir şekilde ikinci defa ürün üzerine yapıştırılmayacak.

BİR AYLIK BANDROL TUTARI BANKA TEMİNATI OLARAK GÖSTERİLECEK

Üreticiler kendi tesislerinde kurulmuş olan sistem bileşenlerinin güvenliğinden sorumlu olacak. Sistem bileşenlerinin çalınması, yangın ve su basması gibi çeşitli nedenlerle zayi olması halinde ise üreticiler 7 gün içinde belgeler ile Gelir İdaresi Başkanlığı’na ve yetkili firmaya bildirecek.
Seri üretim yapan tütün mamulleri ve alkollü içki üreticileri en az bir aylık ortalama bandrol ve kod taleplerinin bedeli tutarında banka teminatı mektubunu, Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş.’ye verecekler.

ANKA




HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.