Adabank'a yerliden üç kat teklif

Adabank'a yerliden üç kat teklif

Kuveytli bir firmanın 47 milyon YTL'ye almak istediği Adabank'a yerli bir bankanın 3 katı fiyat teklif etmiş.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) eski üyesi Prof. Kemal Çevik, Kuveytli bir firmanın 47 milyon YTL'ye almak istediği Adabank'a yerli bir bankanın 3 katı fiyat teklif ettiğini bildirdi.

Prof. Çevik, yeni yazdığı “Banka Hukuku” adlı kitabında Adabank olayının önemli ayrıntılarını kamuoyuna aktardı. Çevik, BDDK'nın iptal kararından birkaç gün önce yayına giren kitabında şunları yazdı:

GENEL MÜDÜRÜ SÖYLEDİ

“Adabank TMSF tarafından satışa çıkarılmış, önemli yerli bankalarımız Banka ile ilgilenmiş hatta satın alma işlemlerine başlanmış, fakat banka birleşmeleri nedeniyle Adabank'ın haiz olduğu imtiyazlar satıştan kısa bir süre önce Fon tarafından kaldırılınca yerli bankalar alımdan vazgeçmek zorunda bırakılmıştır. Adabank tek alıcı olarak ihaleye giren yabancı (Kuveyt) şirkete 47 trilyona satılmış olup, devir için BDDK'nın izni beklenmektedir. Banka'ya talip olan yerli bankanın genel müdürünün satış fiyatı olarak bize söylediği rakam bu fiyatın üç katıdır.”

Prof. Çevik, söz konusu yerli firmanın Adabank'ı niçin almak istediğini anlattı. Çevik, “Banka devralma ve birleşmelerde teşvik mekanizması işletiliyor.

ÇOK TALİP ÇIKAR

Dolayısıyla bu yerli firma Adabank'ı devralıp 2 yıl boyunca TMSF'ye mevduat satışında ëülke riski' çok önemlidir. Aynı ülkeden üç yabancı bankanın birden sizin ülkenizde faaliyet göstermesi çok büyük risktir. BDDK iptal kararıyla bu riski de bertaraf etmiş oldu” dedi.

PTTBANK'IN KURULUŞU KANUNA AYKIRIDIR

Çevik, yazdığı kitabında PTTBANK'ın kuruluşuyla ilgili de oldukça çarpıcı iddialarda bulundu: “PTT Genel Müdürlüğü'nün banka ibaresini kullanma yönündeki talebi Bankalar Kanunu'nun 2 ve 7'nci maddeleri uyarınca Kurul tarafından 11.03.2004 tarih ve 1228 sayılı kararla uygun görülmemiştir. Ancak baskı üzerine, 11.03.2004 tarih ve 1262 sayılı yeni bir Kararla, önceki karar değiştirilerek kanuna aykırı bir şekilde PTTBANK ibaresinin PTT tarafından kullanılmasına izin verilmiştir. Bu karar değişikliği, ülkemizde faaliyette bulunan bağımsız otoritelerin baskılar karşısında ne kadar dayanıklı olduklarını tespit bakımından incelemeye değer bir karardır ve ibret alınmalıdır.”

Bugün



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.