8 MART KADINLAR GÜNÜ ÖZEL

8 MART KADINLAR GÜNÜ ÖZEL

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sanat camiası, iş dünyasının kadın temsilcileri, yöneticiler ve esnafların görüşlerini aldık. Açıklamalarda kadının ekonomik özgürlüğü ön plana çıktı.

“HER GÜN KADINLAR GÜNÜ”

Uzun bir aradan sonra Almanya’dan Türkiye’ye dönüş yapan, Türkiye’nin dünya çapında kabul gören sanatçılarından İsmail YK ilk röportajını gazetemize verdi. Son klibinde kadına şiddeti konu alan sanatçı “Unutmayalım ki annelerimiz de kadın” şeklinde konuştu. 


“KATKIDA BULUNMAK İSTEDİK”


Klibimizde şiddetin iyi bir şey olmadığını göstermek istedik. Az da olsa şiddetin önüne geçmek amacıyla katkıda bulunmayı amaçladık. Hoş bir şey değil, kadınlar bizim annelerimiz, ablalarımız, bacılarımız, sevgilimiz. Şiddet genelde karı-koca arasında oluyor. Annelerimiz… Çocukları için ölümü göze alan insanlar. Anne gibi varlık yok, olamaz da zaten. Kıymetini kaybedince daha iyi anlarız. Bu noktada unutmamalı ki, annelerimizde kadın.


EKONOMİK ÖZGÜRLÜK


Çevresel faktörler önemli. Yıllar önce ekonomik özgürlüğe fazla önem verilmiyordu. Yaşam biçimi farklıydı. Şiddet çoğunlukla alışılagelmiş olduğu için insanların zoruna gitmiyordu. Ancak şimdi yaşam değişti, dünya farklılaştı. Bu noktada şiddetin insanları sevdiklerinden uzaklaştırdığını bilmeli; sorunların her zaman konuşarak çözülmesi gerektiğinin farkında olunmalı. ‘Ah ben ne yaptım’ diyebilmek lazım.
 

VATANDAŞIN GÖZÜNDEN


Şişli Gazetesi olarak Kadınlar Gününü kutlarken kadına şiddetin olmadığı ve kadınların günlük hayatta erkekler kadar sosyo-ekonomik haklarının olduğu ataerkilitenin törpülendiği bir dünya temenni ederek mikrofonumuzu Şişlililere uzattık.
 

İşte onların gözünden Kadınlar Günü:

KADINA SAYGI DUYMAYAN KİMSEYE DUYMAZ

Hale Osta – Hospidadent Ağız ve Diş Kliniği İdari İşler Müdürü

Toplumda kadınlara yönelik ön yargıların yanlışlığına dikkat çeken Osta, çeşitli ön yargılara sahip olan bireylere yönelik şunları dile getirdi: “Kadınlar hakkında ön yargılı fikirlere sahip olanlar unutmamalıdırlar ki, onları da dünyaya getirenler kadındır, anneleridir. Kadına saygısı olmayanın kimseye saygısı olmaz.”


TEMSİLCİLİKTEN PATRONLUĞA

Gülşah Uçar -Şirket Sahibi

6 yıl kadar satış temsilciliği yaptıktan sonra 1991’de işe başladım. 1998’den beri de kendi işimizi yürütüyorum. Temsilcilikten patronluğa… Maddi olarak ne eşim, ne kendim, ne de başkası destek olmadı, tamamen kişisel ilişkilerimizle yaptık. Elektrik  piyasasında ilk bayan satış temsilcisiyim. Kadınlar günü sadece 8 martta kutlanmamalı. Kadınların değeri sadece o gün anlaşılmamalı.


SIFIRDAN BAŞLADIM

Havva Somsa – Güzellik Salonu Sahibi

Bir kadın isterse her şeyi başarır. İşletmemi sıfır müşteriyle açtım, on iki yıldır ayaktayım. Bana babamdan para kalmadı, okula da gidemedim. Okul zamanı hafta sonları arkadaşlarım ile anketörlük yapıyordum; bir gün cebimizde yemek parası yoktu. Vapurda açılıştan kalma çiçekleri gördüm, aldık, sattık. Parasıyla da İskender kebap yediğimizi hatırlarım.
 

KADINLAR DAHA BAŞARILI

Seran Gökçe – Kuaför

10 yaşından beri kuaförüm. Kadına şiddet insanlık dışı bir davranış. Kadınlara ‘evinde otursun’ diyenler saçmalıyor. Birçok iş kadını, erkeklerden daha da başarılı olabiliyor.


KADINLARIMIZ GURURUMUZ

Oktay Erkal - İstanbul Kadın Kuaförleri, Manikürcüleri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı


İş kadınlarının sayısının her geçen gün artması beni de çok sevindiriyor. Kuaför sektöründe birçok kadının dişini tırnağına takıp, sıfırdan başlayıp çok iyi noktalara geldiklerini biliyoruz. Erkekleri olumsuzlaştırmamakla birlikte söylüyorum ki kadınlar iş dünyasında oldukça titiz ve başarılı. Kadın girişimciler iş dünyasına atılmaktan çekinmemeliler.

İŞÇİSİYDİ, PATRONU OLDU

Şamse Balcı

Eşinden ayrıldıktan sonra üç çocuğunu temizlik yaparak okutan bir zamanlar temizlik işçisi olarak çalıştığı firmanın sahibi olan 48 yaşındaki Şamse Balcı: “Kadınların ekonomik olarak ayakta kalabilmeleri birinci derece önemli. Çok çalışsınlar, çünkü çalıştıkça karşılığı geliyor.” ifadesinde bulundu.


KURTULUŞ’TA ∞ MART KADINLAR GÜNÜ

Türkiye’de yaşanan sosyo-kültürel değişimlere paralel olarak kadının toplumdaki statüsü, kazanılan haklar ve kaybedilen değerler gün geçtikçe değişiyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü arifesinde yaşanan değişimleri, kadının rolünü,  yaşadıkları sıkıntıları ve benzeri birçok konuyu kadın esnaflarla konuştuk.


Serpil Sarı- Ağamoğlu Baklava ve Su Böreği
 
Kadının yapamayacağı şey yok. Kadınlar bir çıkış yapıyor, sonra çok kolay etkilenip gemilerini yakıp geri dönüyor ve sığınaklara giriyorlar. Çalıştığım süre içerisinde erkeklerin daha fazla takdir ettiğini gördüm. Bunu esefle karşılıyorum. Kendi yapamadığı şeyin başkasının yapıyor olması rahatsızlık veriyor. El ele vermeden hiçbir şey yapamayız, bu da bir gerçek.

SIĞINMA EVLERİ ÇÖZÜM DEĞİL

Evde şiddete maruz kaldınız, eşiniz şiddet uyguluyor. O esnada telefon açabilme şansınız yok. Dur bir dakika önce bir polisi arayayım mı diyeceksiniz? Kadın sığınma evleri çözüm değil. Siz zaten büyük bir stresten çıkmışsınız, girdiğiniz ortamdaki herkes aynı stres içinde. Bu negatif bir ortam.

KADIN OLDUĞUMU HİSSEDEMİYORUM

Şiddete en çok çalışmayan kadınlar maruz kalıyor. Polise, öğretmene verilen birçok lojmanlar düşük kirayla kadınlara verilebilir. Şiddet gören kadınlara sığınma evi değil, kendilerinin yaşayabileceği bir odası olan bir ev bir de iş imkânı lazım. Bir sürü kadın öldürülürken, ne mutlu kadınlar günü kutluyoruz diyemiyorum, böyle bir ortamda kadın olduğumu hissedemiyorum.

ŞİDDET KİŞİLİK SORUNU

Seda Yakar Yıldırım- Suare Parfüm

Kendini bilen erkek kadına el kaldırmaz. İnsanlar üniversiteyi bitiriyor, doçent oluyor, avukat oluyor, doktor oluyor ama evde karısına şiddet uygulayabiliyor. Bu kişilikle ilgili bir sorun. Ne ilkokulu bitirmiş insanlar var, o kadar duygusal, o kadar kadın ruhundan anlıyorlar ki.
 

HAYALLER GENİŞLEDİ

Yonca Çelikörs-  Mor Mutfak

Aşçı yardımcılığı yapıyordum, burayı birikim ve çabayla açtım. Seneler önce kadınlar iş hayatında bu kadar aktif değildi. Şimdi çalışma potansiyelleri arttı, hayalleri de genişledi, umarım böyle devam eder.

HEM İŞ HEM AİLE

Kadın eğer gücüne inanırsa çok şey yapabilir. Erkeklerden çok daha çalışkan ve kararlıyız. Bir de anaçlık duygusundan olsa gerek, hem işi hem aileyi bir arada götürebiliyoruz. Bu kadar büyük bir güç varken ben inanıyorum ki bütün kadınlar istediği her şeyi yapabilir. Kadınlara, korkmadan yaşamaya devam etsinler.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.