4 otomobilden 3'ünü AB'ye sattık

4 otomobilden 3'ünü AB'ye sattık

Otomotiv sektörü, bu yılın 7 ayında, ihracatının yüzde 79,2'sini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi.

İhracatın lokomotifi olan otomotiv sektörü, bu yılın 7 ayında, ihracatının yüzde 79,2'sini Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gerçekleştirdi. AA muhabirinin Uludağ İhracatçı Birliklerinin (UİB) kayıtlarından derlediği bilgilere göre, Türk otomotiv sektörü, Ocak-Temmuz döneminde gelişmiş batı ülkeleri başta olmak üzere 5 kıtada toplam 167 ülke ve özerk bölge ile 14 serbest bölgeye ihracat yaptı. Toplam 11 milyar 313 milyon 508 bin dolarlık otomotiv ihracatının, 8 milyar 955 milyon 316 bin dolarlık kısmı, Türkiye'nin geleneksel olarak en büyük ticari partnerleri konumundaki AB ülkelerine gerçekleştirildi.

AB üyesi 26 ülkeye yapılan ihracat, toplam otomotiv ihracatının yüzde 79,2'sini karşılarken, diğer 141 ülkeye yapılan ihracat, 2 milyar 358 milyon 192 bin dolar ile sınırlı kaldı. Güney Kıbrıs'a Ocak-Temmuz döneminde ihracat yapılmadı.

İHRACATIN YAKLAŞIK YARISI 4 ÜLKEYE

 AB ülkeleri arasında, Almanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'ye yapılan ihracat ise 5 milyar 624 milyon 355 bin dolar ile toplam otomotiv ihracatının yaklaşık yarısını oluşturdu. AB üyesi İspanya, Hollanda, Belçika, İrlanda, Avusturya, İsveç, Yunanistan, Finlandiya, Danimarka, Portekiz, Lüksemburg, Polonya, Letonya, Macaristan, Litvanya, Slovenya, Slovakya, Malta, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Bulgaristan ve Romanya'ya yapılan ihracat da yine üst sıralarda yer aldı.

A.A.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.