2015 Seçimlerinin Ardından Ankara'da Siyasi Partilerde Son Durum Ne?

2015 Seçimlerinin Ardından Ankara'da Siyasi Partilerde Son Durum Ne?

Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek, CHP'de MYK toplantısı gerçekleşecek, MHP'de Bahçeli kurmaylarıyla bir araya geliyor, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ise HDP Genel Merkezi'nde toplanıyor

2015 genel seçimlerinin ardından Ankara'da 3 ayrı senaryo konuşuluyor. Senaryolardan biri, azınlık hükümeti. Azınlık hükümeti olmaması durumunda bir koalisyon ihtimali değerlendiriliyor. Ve her iki seçenek olmaması durumunda 45 gün içerisinde bir hükümet kurulamazsa da erken seçim ihtimali de değerlendiriliyor. Sonucu değerlendirmek ve atılacak adımları belirlemek üzere Ankara'da hereketli günler başladı. Siyasi parti liderleri ne yapıyor? Partilerin programları neler olacak? Neler konuşulacak?
AK PARTİ

Sabah saatlerinde AK Parti Genel Merkezi'nde seçim değerlendirme toplantısına katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, saat 17'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi bekleniyor. 

Çarşamba günü süreçle ilgili yol haritasını belirleme çalışmalarını yapmak üzere Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle bir toplantı yapılacak. Perşembe günü ise genişletilmiş il başkanları toplantısı planlanıyor.

CHP

Saat 14'te Ankara'da CHP MYK, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, seçim sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanıyor. Kılıçdaroğlu A Takımı ile bir araya gelecek. İlk olarak masada düşen milletvekili sayısı ile birlikte vekil çıkarılamayan illerdeki son durum olacak. Bu gelişmelerin analizleri yapılacak ama asıl öne çıkan başlık, koalisyon seçenekleri olacak. Kulislerden ilk yansıyan analizlere bakıldığında CHP'nin AK Parti'ye koalisyon kapılarının kapalı olduğu...

İkili ya da üçlü koalisyon seçeneklerinin öncelikli olarak masaya yatırılacağı söyleniyor. CHP-MHP-HDP koalisyonu veya ikili bir koalisyona dışarıdan verilecek destekle kurulacak azınlık hükümetinin masada olduğu söyleniyor.

Bugün yapılacak MYK toplatısından bir karar çıkmayacak ancak toplantı büyük önem taşıyor. Zira izlenecek yol haritası belirlenecek. Asıl karar için ise gözler parti meclisi toplantısında olacak. O toplantı için de ileri bir tarihin belirleneceği gelen bilgiler arasında. CHP'nin Meclis'teki yemin töreninin ardından resmi temaslara başlaması bekleniyor.

MHP

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara'da MHP Genel Merkezi'nde seçim sonuçlarını değerlendiriyor. Devlet Bahçeli bazı genel başkan yardımcıları ile birlikte sandıktan çıkan sonuçları, il il, ilçe ilçe değerlendiriyor. 

HDP

Saat 13'te HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın HDP Genel Merkezi'nde olması bekleniyor. Genel Merkez'de hem HDP yetkilileri ile seçim sonuçları değerlendirilecek hem de bundan sonra atılacak adımlar netleştirilecek. HDP kaynaklarından edinilen bilgilere göre çözüm sürecini devam ettirecek olası bir koalisyona dışarıdan destek verilebileceği ifade ediliyor. Bu durumda da tek alternatif, AK Parti-CHP koalisyonu yorumu yapılıyor. Ancak HDP'nin şartları var... Birincisi; çözüm sürecinin devam ettirilmesi. İkincisi; sivil demokratik anayasa ve demokratik alanda atılacak tüm adımlar, özellikle seçim sisteminde seçim barajının düşürülmesi noktasında atılacak adımlara destek verilebileceği belirtiliyor. 

 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.